Blogunkban lehetőség van szakemberektől kérdezni, a trombozisveszely@gmail.com címre érkező kérdéseket igyekszünk minél gyorsabban megválaszolni. Kivételesen most a facebook.com/trombozis oldal üzenőfalára érkezett egy gyors kérdés, amelyet Dr. Czikkely Rózsa meg is válaszolt. A rendhagyó tanácsadást most itt is közzétesszük, mert több hasznos információ található benne.

D.-né Éva kérdezi: „A Leiden mutáció, thrombophilia mióta nem tartozik a Belgyógyászati rehabilitációra! Olyan zseninek tartott annak idején a bizottság, hogy ezt egyedül is tudom kontrollálni?”

 

Dr. Czikkely Rózsa válasza: „A thrombophilia azt jelenti, hogy valaki örökletes vagy szerzett okok miatt hajlamos arra, hogy az érpályán belül thrombosis alakuljon ki. Az örökletes okok egyike a Leiden mutáció. Magát a thrombophiliát nem rehabilitálni kell, hanem meg kell előzni a thrombosis kialakulását, a már kialakult thrombosist pedig kezelni kell.

A megelőzést és kezelést tűzte ki célul az Egészségügyi Minisztérium „A thromboemboliák Kockázatának Csökkentése és Kezelése” című szakmai irányelve (2010.), amelynek összeállításában huszonhét különböző orvosi szakterület szakmai kollégiuma vett részt. Ebből látható, hogy maga a megbetegedés nagyon sok orvosi szakterületet érint.

Maga a thrombosis is a szervezet legkülönbözőbb vénáját és artériáját érintheti. Attól függően, hogy melyik érben van a thrombosis, más szerv károsodhat. Ennek megfelelően a kezelésben és rehabilitációban is más-más orvosi szakterület lehet érintett. Például az infarktusos betegek rehabilitációja és a stroke rehabilitációs ellátása különböző annak ellenére, hogy mind az infarktus, mind a stroke lehet thrombophiliás hajlam alapján kialakult, de más-más szervet érintő thrombózisnak a következménye.

Kedves Éva! Nem kell egyedül kontrollálnia a Leiden mutációt! Amennyiben tudja, hogy Önnek Leiden mutációja van, de még nem volt thrombosisa, nem rehabilitációra van szüksége, hanem életmódját úgy kell kialakítania, hogy a lehető legbiztonságosabban kerülje el a hajlamosító tényezőket (rizikó faktorokat). Amennyiben már volt thrombosisa, az előbbi, hajlamosító tényezők kerülésén kívül az elsődleges fontosságú, hogy be kell tartania az oralis anticoagulacios kezelésre, és az INR ellenőrzésekre vonatkozó szabályokat azért, hogy az újabb thrombosist megelőzze. Rehabilitációra akkor van szüksége, ha a már elszenvedett thrombosis miatt szervi károsodás történt. A rehabilitációt általában multidiszciplináris team végzi, amelynek résztvevői lehetnek: a megfelelő szakorvos, nővér, mozgásterapeuták, esetleg egyéb szakemberek, a páciens családtagja(i), szükség esetén pszichológus, logopédus, stb.”

Szerző: trb85  2011.12.01. 08:40 2 komment

Címkék: megelőzés rehabilitáció vérvizsgálat leiden mutáció antikoaguláns syncumar vérhígító orvos válaszol mélyvénás trombózis véralvadásgátló inr érték inr coags

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr463422920

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.12.09. 16:08:51

Az életmód nem csak a véralvadásos betegségekben, hanem általában a jó egészség megtartásában is kulcsfontosságú! Mikor jön erre rá a magyar?

trb85 2011.12.09. 16:15:03

Lehet, hogy soha? :)
süti beállítások módosítása