Év végére szánt sorozatunkban blogunk eddigi bejegyzéseinek legfontosabb témáit összegezzük. Az első részben az alapokkal ismerkedtünk meg, azaz a trombózist mint betegséget, valamint a szorosan hozzá tartozó fogalmakat tisztáztuk. És ahogy a poszt végén ígértük, mostani epizódunk a fél év alatt megismert emberi történeteket dolgozza fel.

 

A fogamzásgátló okozhatta a bajt

 

A huszonéves Ferencz Éva megkeresésünkre mesélte el történetét. Annak ellenére, hogy elvégezték a fogamzásgátló szedése előtti kötelező vérvizsgálatot, és mint kiderült, genetikai hajlama sem volt trombózisra, mégis bekövetkezett a baj. Ki gondolná, hogy egy ilyen fiatal és egészséges lány trombózist kaphat?

 

Lehetnek végzetesek a kisebb balesetek

 

Deák Bill Gyula énekes is nagy valószínűséggel trombózis miatt vesztette el a lábát. Ha gyerekkorában felismerik, hogy balesete mit okozott a szervezetében és megkapja a megfelelő kezelést, talán nem így kellene élnie. A történet szerint tizenegy évesen focizás közben megrúgták, majd megműtötték, és orvosi műhiba következében elvágták az ütőerét, amitől ödémát kapott, így egy hét múlva amputálni kellett a lábát.

 

Az antifoszfolipid szindróma

 

2008 augusztusában Szarka Tünde épp fesztiválozni indult volna, amikor felhívták a kórházból: két apró rögöt találtak a tüdejében. Egy reggeli ájulást követően döntött úgy, hogy végére jár a problémának, végül egy neurológusnak jutott eszébe, hogy mellkas CT-t kérjen, hogy kizárják a tüdőembóliát. Az eredmény megdöbbentő volt, az okok viszont máig homályosak. Vélhetően egyfajta hajlam tehető felelőssé a történtekért, az orvosok Leiden-mutáció után kutatnak, de azt máig sem sikerült egyértelműen kizárni. Fény derült viszont egy nem régóta kimutatható elváltozásra - az úgynevezett antifoszfolipid szindrómára - ami egyfajta alvadékonysági zavar.

 

Bárkit utolérhet

 

A rettegett trombózisos betegségek nem válogatnak fiatalok és idősek között, és az sem számít, hogy valaki pontosan tudja-e, mi történik a szervezetében, ha az aggasztó jelek megjelennek. Debreczeni Lóránd nyugalmazott főorvos, a Szent Imre Kórház egykori laborvezetője ugyanolyan áldozata lett a véralvadási problémáknak, mint Juba Eszter, akinek fogalma sem volt arról, hogy örökletes véralvadási zavarban szenved, míg egy bokaficam miatt tüdőembóliát nem kapott. Az ő gyógyulásukról is írtunk egyik bejegyzésünkben.

 

Az egészségtelen életmód áldozata

 

A dohányzás, az egészségtelen életvitel és az elhízás mind rizikófaktorok a trombózis kialakulásában. Olvasónk, Éva számolt be nekünk sógornőjének történetéről, aki bele is halt a betegségbe. A középkorú varrónő hirtelen lett rosszul, és már nem tudtak rajta segíteni.

 

Sportolók történetei

 

A véralvadási problémák és a trombusképződés a profi sportolók körében sem ismeretlen. Az ő esetükben ráadásul nem lehet csak úgy meggyógyulni, kilábalni a betegségből, hiszen egy-egy hosszabb kihagyás a sportoló karrierjébe kerülhet, vagy akár örökre fel kell hagyni az intenzív sportolással. Összegyűjtöttünk néhány esetet az elmúlt két évből, kézilabdázókkal, focistákkal és kosárlabdázókkal foglalkoztunk.

 

Összefoglaló sorozatunkat a különböző terápiák ismertetésével, életviteli tanácsokkal és praktikus ötletekkel folytatjuk >>>

Szerző: trb85  2011.12.19. 08:01 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátló amputáció embólia vérvizsgálat tüdőembólia leiden mutáció antikoaguláns mélyvénás trombózis véralvadásgátló inr sportbaleset antifoszfolipid alvadászavar

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr893479016

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása