Egyik kedves olvasónk több mint tíz éve szedi a syncumart, amely erősítette osteoporosisos hajlamát, ami miatt egy éve erős csontritkulást mutattak ki nála. Doktornőnkkel arra kerestük a választ hogyan előzhető meg állapotának további romlása.


Drága Doktornő!

 Nekem az a gondom, hogy billentyűműtétek után (mitrális és aorta) már több mint 10 éve szedem a syncumart. Sajnos ez az amúgy is osteoporosisos hajlamomat erősítette, így egy éve erős csontritkulást mutattak ki nálam. Mivel a syncumar ismert mellékhatása az osteoporosis kialakulásában bizonyított, így úgy gondolom igencsak sürgős lenne számomra a csontritkulás elleni szerek szedése mellett egy ilyen osteoporosist erősítő mellékhatással nem rendelkező véralvadásgátlóra váltás. Vajon ez elég indok arra, hogy felírhassák a Xareltót? Remélem igen, mert engem igencsak aggaszt az újabb állapotromlásom.


U.i.: Egy forrás az interneten nem ajánlja a Xareltót műbillentyűsöknek, kellő kontrollvizsgálat híján. Ebben az esetben van más, kumarinhelyettesítő korszerűbb gyógyszer, aminek nincs osteoporosisra hatása?

Békésy János

 

 

Kedves János!

 

 

A VTE hosszútávú prevenciójára K-vitamin antagonista véralvadásgátlók ajánlottak: Syncumar, Warfarin.

Heparin csak speciális esetekben ajánlottak (pl. terhesség)


        Alternatív kezelés a jelenleg hatályos szakmai irányelv alapján csak olyan esetekben jöhet szóba, mint a  nagyon ritkán előforduló  kumarinallergia,  kumarinrezisztencia vagy kumarintúlérzékenység.  

Ilyenkor a választandó gyógyszer:

 

LMWH ,  A betegnek naponta injekcióznia kellene magát.

 

Phenindion, szintén K vitamin antagonista szer, csak más vegyületcsoportba tartozik (indandionok). Ritkán alkalmazzák, mert gyakrabban fordulnak elő súlyos mellékhatások, mint a kumarin-származékok (Syncumar, Warfarin) esetében.

 

Esetleg rivaroxaban  vagy  dabigatran etexilat   indikáción túli   alkalmazása.

 

Mint Ön is írta, a  Xarelto (Rivaroxaban, FXa gátló) biztonságosságát és hatásosságát nem vizsgálták műbillentyűs betegeknél. Éppen ezért a Xarelto-kezelés ezeknél a betegségeknél nem javasolt, az orvos az Ön betegségére nem írhatja fel a gyógyszert.

 

Hasonló a helyzet a Dabigatran etexilat-tal (közvetlen thrombin gátló). A Dabigatran is az új véralvadásgátló szerek közé tartozik, melynek  biztonságosságát és hatásosságát ugyancsak nem vizsgálták még műbillentyűs betegeknél, tehát az orvos nem írhatja fel.

 

Hogy valami jó hírt is mondjak:

 

A csontszövet anyagcseréjében résztvevő osteocalcin nevű fehérje aktiválódásához ugyanúgy K vitaminra van szükség, mint egyes véralvadási faktorok esetében. Innen jött a gondolat, hogy K vitamin hiányban károsodik a csont anyagcseréje és osteoporosis fejlődik ki. Annak ellenére, hogy nagyon sok kísérletet végeztek, máig nem ismert pontosan az osteocalcin szerepe in vivo.

Egyenlőre csak az osteocalcin képződésének zavarát igazolták a warfarin-kezelés kapcsán, amelynek a magzati csontfejlődés  során van bizonyítottan jelentősége. Ezért kontraindikált a kumarin-terápia terhesség alatt.

A K vitaminhiány és az osteoporosis közötti összefüggés tisztázására nagyon sok, egymástól független klinikai tanulmány született több száz és több ezer beteg bevonásával, de az eredmények ellentmondóak. Nem tekinthető bizonyítottnak a warfarin vagy syncumar osteoporosist okozó hatása.

 

Egy bizonyos. A csontszövet egy aktív, élő testszövet, ami folyamatosan újraépíti önmagát. Ehhez az újjáépítéshez megfelelő tápanyagokra van szüksége, elsősorban különböző ásványi sókra és vitaminokra. A túlzott K vitamin mentes diéta egyrészt nehezen tartható be, másrészt a zöldségfélék és egyéb K vitamin tartalmú ételek szigorú megvonása könnyen okozhatja  egyéb, a szervezet számára fontos anyagok hiányát.  A túlzott tiltás nemcsak értelmetlen, de káros is. Arra kell törekedni, hogy a  magas K vitamin tartalmú ételek fogyasztása  egyenletes leegyen.

 A nagy gyakorlattal rendelkező szakemberek ma azt ajánlják, hogy a K vitamin antagonista gyógyszerekkel kezelt betegek táplálékkal bevitt K vitamin mennyisége feleljen meg az általános  táplálkozási ajánlásoknak, ami 90-120 mikrogramm naponta. Tehát nem a túlzott megszorítás, hanem az egyenletes bevitel a lényeg.

Amikor a kórházban beállítják az egyéni Syncumar adagot, akkor az INR érték a kórházi koszthoz viszonyítva megfelelő. Amikor a beteg hazamegy, megváltozik az étrendje, általában több zöldséget, gyümölcsöt, paradicsomot, salátát fogyasztanak.  Ez nem baj, ezzel együtt nő a Syncumar-szükséglete is, és erre kell beállítani az INR értéket.

 

Üdvözlettel.

 

Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.04.26. 07:24 1 komment

Címkék: csontritkulás trombózis véralvadás vérvizsgálat vérrög syncumar orvos válaszol véralvadásgátló trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr604474069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ff48bp 2012.07.14. 14:20:11

Köszönöm a választ.
süti beállítások módosítása