Fontos témát feszegető kérdés érkezett közösségi oldalunkra, amely az időskorban gyakran előforduló trombózist érinti. Ezért fontosnak tartottuk, hogy megosszuk minden olvasónkkal.

Katalin Orvos válaszol rovatunk jóvoltából a következőre kereste a választ: egy 85 éves, infarktuson átesett beteg, aki két évtizede Astrixot szedett, elhagyhatja-e a napi egy szemet egyik napról a másikra, vagy minden második napon szedve? Nem lesz belőle gond?

 

 

Kedves Katalin!

Köszönöm érdeklődését, nagyon fontos kérdést vetett fel.

Az acetylsalicylsav (Astrix) egyik fontos gyógyszer mind a cardiovascularis megbetegedésekben, mind a szív eredetű stroke megelőzésében.

Idős korban különösen gyakran fordulhat elő olyan funkcionális vagy anatómiai elváltozás a szívben, mely a betegnek nem okoz panaszt, ugyanakkor trombózis és következményesen embólia, stroke forrása lehet. (Pl. pitvarfibrilláció, nyaki verőér szűkület, szívultrahanggal diagnosztizálható számos elváltozás, stb.)

Tehát nem csak arról van szó, hogy „nincs panaszom, régóta szedem, esetleg nincs is rá szükség”.  Lehet, hogy éppen azért nincs panasza a betegnek, mert szedi a gyógyszert.

Azt gondolom, ezek után érthető, ha a válaszom az, nem dönthetem el, az illető abbahagyhatja-e a gyógyszer szedését vagy nem. Ennek eldöntéséhez a beteget ismerő és kezelő orvos szakvéleményére van szükség, aki szükség esetén a döntéshozatalhoz elvégzi vagy elvégezteti a számára indokoltnak gondolt vizsgálatokat.

A fent leírtak miatt olvasható az Astrix dobozában találhatóBetegtájékoztató”  3. pontjának  legvégén az alábbi két mondat:

„Ne hagyja abba a gyógyszer szedését a kezelőorvos megkérdezése nélkül.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban,

kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét”

 

Üdvözlettel:

 

Dr. Czikkely Rózsa

 

Szerző: trb85  2012.05.02. 07:36 Szólj hozzá!

Címkék: aszpirin megelőzés trombózis infarktus szívbetegség astrix orvos válaszol mélyvénás trombózis prothrombin trombus alvadászavar

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr884483264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása