Az izzasztó kánikulából alig várjuk a menekülést, ám a várva várt enyhülés sokaknak elviselhetetlen migrént hoz. A frontátvonulások nagyon megviselik az arra érzékenyeket, és nem is gondolnánk, hogy a fejfájósokra egy másik veszély is leselkedik: a trombózis. Pontos magyarázatot ugyan nem találtak eddig a kutatók, de az elvégzett vizsgálatokból az derült ki, hogy a migrénnel bizonyos hajlam járhat együtt, amely trombózist okozhat.

 

Régen az elegáns hölgyek, ha ki akartak bújni valamilyen társasági kötelezettségmigrén-old.jpg alól, mindig a migrénre hivatkoztak. Ezért aztán még ma is sokan azt hiszik, akinek migrénje van, az csak kényeskedik, és eltúlozza az egyszerű fejfájást. A valódi migrénes roham súlyos rosszulléttel jár, össze sem lehet hasonlítani egy hétköznapi fejfájással. A betegség rohamokban jelentkezik, a fájdalom négy-öt órától hetvenkét óráig is tarthat. Előfordulhat évente egyszer, de akár hetente négyszer vagy többször is. Közvetlenül a roham előtt úgynevezett auratünetek jelentkezhetnek, például szikralátás, növekvő látótérkiesések. A gyakran csak féloldalon jelentkező fejfájáshoz, amely a halántéktájon a legerősebb, hányinger, hányás, látás- és hallászavar, végtagzsibbadás társulhat. Az erősebb fényt, hangokat, szagokat a beteg szinte el sem tudja viselni, a fizikai aktivitás, még a fej mozgatása is szenvedést okoz. Sokan megérzik, ha közeledik a migrénes roham: hangulatváltozás, fokozott éhség, túlzott álmosság vagy éppen túlzott aktivitás jelzi a baj közeledtét.

migrén.jpgEgy néhány évvel ezelőtt a Neurology című szaklapban publikált kutatási összefoglaló már megállapítja, hogy a vénás trombózis gyakrabban jelentkezik migrénes fejfájással együtt. Az innsbrucki egyetem kutatói a migrén és a trombózis együttes előfordulását tanulmányozták, amelyben több mint ötszáz 55 év feletti beteget vizsgáltak. Az alanyok között 111 esetben szerepelt migrénes fejfájás a kórtörténetben, közülük 20 százalék gyakorisággal fordult elő vénás trombózis, szemben a nem-migrénes csoporttal, akik közül trombózist csak 35 esetben (10 százaléknál alacsonyabb arányban) észleltek. Ultrahang vizsgálattal is felmérték a nyaki verőerek állapotát, és nem találtak a migrénes csoportnál szignifikánsan meszesebb, beszűkültebb keresztmetszetű ereket.

"Azt feltételeztük, hogy a migrén és a trombózis gyakori társulását a korai érelmeszesedés okozhatná, és ez magyarázatot szolgáltatna a stroke és szív-érrendszeri megbetegedések gyakori előfordulására is. Az ultrahang vizsgálat azonban ezt a feltételezést megcáfolta" - mondta Stefan Kiechl, az Innsbrucki Orvostudományi Egyetem kutatója.

Szerző: trb85  2012.07.06. 07:55 Szólj hozzá!

Címkék: agy fejfájás migrén vérkeringés vérrög fronthatás mélyvénás trombózis

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr424644284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása