A fogamzásgátlás és a trombózis összefüggésével már többször foglalkoztunk, most ismét ide kanyarodunk. Olvasónknak speciális hormonproblémára ajánlotta orvosa a fogamzásgátló szedését.

hormonproblem.jpgTisztelt Doktornő! Hormonproblémák miatt fogamzásgátló szert kellene szednem. Én még soha nem szedtem. Ám a korom miatt - 43 éves vagyok - az orvosom csak progeszteront, egészen pontosan dezogesztrelt tartalmazó tablettát írt fel. Ezt három hónapig kellene szednem, hogy megnézzük, ez idő alatt is fennáll-e a menstruációs zavarom. Ezzel az orvosom szeretné megelőzni a méhtükrözést. Kérdésem, ha nem dohányzom, nem vagyok elhízva, akkor van veszélye a csak progeszteront tartalmazó tablettának? Egyszer már csináltak nálam egy vizsgálatot, nem találtak nálam trombózishajlamot, genetikailag és a vérképem alapján sem. Nagyon köszönöm előre is a válaszát. Tisztelettel: Annamari

Kedves Annamari! Biztos vagyok benne, hogy a „hormonproblémák” miatti progeszteron típusú tabletta szedését elrendelő kolléga kellő körültekintéssel és gondossággal járt el. A gyógyszerek rendelése során a hatás mellett figyelemmel vannak azon állapotokra, amelyek esetében nem javasolt az adott gyógyszer szedése. Fokozott figyelmet kell fordítani a tájékoztatóban felsorolt betegségek bármelyikének fennállására.

A levelében leírta, a trombózis-hajlam kizárására vonatkozó genetikai vizsgálatokat Önnél korábban elvégezték, megnyugtató eredménnyel. (A leírásából feltételezhetőnek tartom, nem a progeszteron tartalmú gyógyszerszedéssel összefüggésben.) A csak progeszteront tartalmazó készítményt szedő páciensek esetében alacsonyabbnak tartják a trombózis kockázatot, mint a kombinált (ösztrogént is tartalmazó) tablettát szedők esetében.

Minden gyógyszerszedés során a betegtájékoztatóban leírtak figyelemmel kísérése fontos! Az egészséges életmód fontos eleme a kielégítő testmozgás is. Hallgasson az orvosa tanácsára! A javasolt 3 hónapig szedje a gyógyszert. Rendszeresen - különösen, ha ezen idő alatt bármi problémája lenne - keresse fel kezelőorvosát. Üdvözlettel, Dr. Vámosi Ildikó

Szerző: trb85  2012.07.16. 07:30 Szólj hozzá!

Címkék: genetika fogamzásgátlás fogamzásgátló trombózis vérvizsgálat hormonális orvos válaszol trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr924663968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása