A szélütés (stroke) két változata ismert, egyik hirtelen vérzéssel jár, a másik esetében pedig az agyban lévő érpálya záródik el, például egy vérrög miatt. Ez utóbbi kezelésében hatalmas újdonság az a módszer, amelyben apró hálóval húzzák ki a páciens agyából az eret elzáró vérrögöt.

A The Lancet című brit orvosi folyóiratban két tanulmány is megjelent ezzel kapcsolatban. Mint írják, több olyan technikát is alkalmaznak már az orvosok, amelyekkel a szélütésen átesett emberek elzáródott agyi ereit meg lehet nyitni: a betegek egy része a vérrögöt feloldó gyógyszert kap, de a siker érdekében a szert közvetlenül a szélütés utáni pár órában kell beadni, ami nem mindig járható, és nem is válik be mindenkinél.

stroke.jpgA rögöt távolítják el

Más technikák viszont a rög eltávolításán, kihúzásán alapulnak. Egyes módszereknél kisméretű tubust, katétert juttattak az ágyéki artériától indulva az agyba, és az ebben lévő vékony vezeték áthalad a vérrögön, ott feltekeredik, így visszahúzáskor a rögöt is eltávolítja. Az eljárást azonban még nem alkalmazzák a rutinszerűen. A legújabb módszernél a vékony huzal aprócska ketrecet formál, amely az artéria falához nyomja a vérrögöt, és körbehálózza, amelyet aztán a combhajlatban lévő artérián át húznak ki.

A hálós módszer hatékonyabb

Két hasonló eszközt is teszteltek, amelyek eredményét a két tanulmányban ismertettek. Az egyik próbába 113 pácienst vontak be, akik 58 százaléka mutatott jó agyi funkciókat három hónappal a beavatkozás után, míg a korábbi katéteres módszerrel kezelt embereknél ez csak 33 százalék volt, ráadásul a halálozási arány is a hálós eszköznél mutatkozott kedvezőbbnek. A másik, 178 páciens bevonásával készült tanulmányban kétszer nagyobb volt a független életre képes emberek aránya az új eszközzel történt kezelések után.

A vérrögoldó gyógyszerek helyébe léphet

Jeffrey Saver, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem kutatója, a vizsgálatok egyik résztvevője szerint a jövőben elterjedhetnek ezek az új módszerek, mert nagyobb eséllyel szabadítják fel az elzáródott ereket, mint a gyógyszerek. “A vérrögoldó gyógyszerek az elzáródott nagy artériáknak csak 40 százalékát nyitják meg részlegesen, miközben ezek az eszközök az elzáródott nagy artériák 70-90 százalékát teszik szabaddá” – magyarázta a kutató.

Az új eszközök ráadásul olyan pácienseknél is alkalmazhatók, akiknél nem lenne biztonságos a vérrögöt feloldó szerek használata: azok, akik véralvadást gátló gyógyszereket szednek, nemrég estek át műtéten, vagy már 4-8 órával a szélütés után kezelik őket.

Szerző: trb85  2012.09.17. 07:14 Szólj hozzá!

Címkék: tudomány agy műtét stroke vérrög szélütés véralvadásgátló trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr274790239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása