kompharisnya.jpgTisztelt Doktornő!

Rendszeres olvasója vagyok a blognak, és a Facebook oldalon is követem a bejegyzéseket.
Sajnos nekem is volt mélyvénás trombózisom, térdhajlat alatt, 6 éve, genetikai okok miatt.
Azóta és életem végéig véralvadásgátlót szedek, próbálok a helyzetnek megfelelő életmódot folytatni, és napközben mindig kompressziós zoknit vagy harisnyát viselek.

A kérdésem ezzel kapcsolatos, ugyanis pár hónapja Angliában élek. A II. kompressziós osztályba tartozó harisnya, aminél erősebbet itt nem is írnak trombózis után, 18-24 mmHg, míg amit Magyarországon javasoltak és használtam (Venosan Legline), tudomásom szerint 23-32 mmHg. A kérdésem az lenne, hogy az itt kedvezményesen elérhető gyengébb kompressziós zokni is megfelelő védelmet és támogatást jelent-e? Továbbá szeretném megkérdezni, hogy elegendő-e a térd alatti zoknit használnom, vagy jobb lenne a térd fölé érő, vagy a combfix? Nagyon köszönöm a választ előre is, Tünde

 

 

Kedves Tünde!

Lábunk vénáinak a gravitáció ellenére kell a szív felé szállítania az elhasznált vért. Az izommunka, a rendszeres napi mozgás és az egyirányú vénás billentyűk segítik a vénákban a vér szív felé áramlását. Trombózis során azonban a vénák fala és a vénás billentyűk károsodnak, emiatt könnyebben jön létre a lábakban vénás pangás, mely kedvez az újabb trombózis kialakulásának. 

A kompressziós harisnya viselése lényegében gátolja, hogy a vér visszafelé folyjon és vénás pangás, emiatt újabb trombózis alakuljon ki. Ennek tükrében érthető, miért jobb hatású a térd fölé érő harisnya vagy combfix, mint a térd alatti zokni viselése.

A 18-24 mmHg kompressziós harisnya viselése is megfelelő, ha ezt rendszeres napi mozgással egészíti ki. Nem szabad elfelejteni, hogy a vénás keringés legfontosabb élettani segítője az izompumpa, amelyet a lábizmaink mozgatásával működtetünk. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.10.09. 17:35 1 komment

Címkék: genetika trombózis véna véralvadásgátló trombus gumiharisnya grádiens kompressziós harisnya

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr414829125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DonatellaDonna 2017.06.06. 13:36:36

Szűrés kompresszióra: hdishop.hu/harisnya/kompresszios-harisnya.html
Így könnyedén megtalálható a megfelelő harisnya
süti beállítások módosítása