lábtorna.jpgTisztelt Doktornő!

Tíz évvel ezelőtt egy műtét után kaptam mélyvénás trombózist, és azóta szedem a Syncumart. Három havonként járok ellenőrzésre, és nagyon ritkán kell csak igazítani egy kicsit a gyógyszeradagon. Néha, egy-egy nap azonban előfordul, hogy olyan érzés van a bal lábamban (főleg térd alatt hátul a kritikus helyen), mintha ott problémás lenne a vérkeringés, ezért ösztönzést érzek bizonyos mozgások elvégzésére (pl. sokszori lábujjhegyre állás), ami egy kicsit enyhíti a kellemetlen érzést.

Szeretném megkérdezni, hogy ezek a tünetek azt jelentik, hogy ilyenkor valami miatt csökkent a vér INR mutatója, aznap nem elég a bevett Syncumar adag? Ha így van, akkor kis mértékben azon a napon ki lehet pótolni kicsit a Syncumar mennyiségét? Mondjuk a szokásos 3 db után még egy fél tablettával, vagy amennyit a tapasztalatok jeleznek? (A CoagS műszer házi használata - úgy tudom - még várat magára). A táplálkozásomra igyekszem vigyázni, rendszeresen és sokat mozgok, lehet, hogy a szervezetemben változik ilyenkor valami? 

Válaszát előre is köszönöm, üdvözlettel: K. János

 

 

Kedves János!

A mélyvénás trombózis krónikus következménye a vénabillentyűk és a vénafal károsodása. Ez az oka, ami miatt időnként olyan érzése van a trombózison átesett lábában „főleg térd alatt hátul a kritikus helyen”, mintha ott problémás lenne a vérkeringés. Ott valóban problémásabb a keringés. Az izommunka segíti a vénákban a vér szív felé áramlását, és Ön ösztönösen megtalálta a megoldást problémájára: mint írja, ilyenkor kicsit megmozgatja az izmait, mely enyhíti a kellemetlen érzést. Nagyon fontos a rendszeres, nem megerőltető izommunka és a vér pangásának kerülése a lábakban. (Például hosszabb egy helyben ülés kerülése.)

Nagyon fontos, hogy amikor a leírt panaszai jelentkeznek, ne változtasson a Syncumar adagján! Panaszok alapján nem szabad terápiát módosítani! Az INR értékének változását a szervezet nem érzi, azt csak INR méréssel lehet ellenőrizni. A Syncumar nem azonnal hat, mint pl. a fájdalomcsillapító, ezért az előírtnál nagyobb adag gyógyszer bevétele nem csak hogy nem segít a pillanatnyi problémáján, de veszélyes is: felborítja az INR mérések segítségével már beállított egyensúlyt, és az önkényesen megemelt gyógyszer adagok 2-3 nap múlva fokozzák a vérzés kialakulásának veszélyét. (Megemelik az INR értékét.)

Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.10.12. 08:04 Szólj hozzá!

Címkék: egészség életmód véna véralvadás syncumar vérhígító alvadásgátló vérrögképződés vénatorna

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr374832915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása