Legutóbbi posztunkban a vérrög típusairól olvashattunk, a trombózis legtipikusabb eseteit pedig többször és több szempontból kiveséztük már. Most következzen néhány olyan betegség, amelyekben szintén a vérrögök kialakulása okoz veszélyes állapotot, ám eddig ezekkel még nem foglalkoztunk - az aneurizmától az aranyérig.

Aneurysma.jpgAz ütőerek tágulata segíti a vérrögképződést

A verőerek valamelyikén kialakuló tágulatot aneurysmának nevezik. Az elváltozás leggyakrabban az aorta (nagy verőér) hasi vagy mellkasi szakaszán jön létre, ritkábban kialakul a comb verőerében, a térdhajlatban futó érben vagy a nyaki erekben, esetleg a szívet ellátó koszorúerekben, illetve az agyi erekben is.

A aneurysma legfőbb veszélye az, hogy a tágulat miatt a kiboltosuló érfal elvékonyodik, így az érben uralkodó nyomás hatására megrepedhet, és vérrel árasztja el a környező szerveket, testüregeket. A másik probléma, hogy a kitágult érszakaszban a vér áramlása lelassul, ezért könnyebben képződik vérrög, ami leszakadva embóliát okozhat az adott szervben. Ezek az állapotok mind életveszélyesek lehetnek, akár halálhoz is vezethetnek.

Fagy hatására is keletkezhet vérrög

A fagyási sérülés elsősorban a lábakat, kezeket, orrot, füleket veszélyezteti, de komolyabb lehűlés esetén külső segítség nélkül akár a fagyhalál is beállhat. A mechanizmus egyszerű: a hideg hatására beindul a szervezet védekező reflexe, amelynek következtében érösszehúzódás, érszűkület jellemzi a hidegnek kitett területeket. De ez a védekező mechanizmus később káros következményekkel jár, hiszen a tartós érszűkület következtében sérül az adott területek oxigén- és tápanyagellátása. Mindennek következtében a legkisebb erekben vérrögök keletkezhetnek, amelyek az adott erek elzáródásához, a keringés megszűnéséhez és legvégül szöveti elhaláshoz vezetnek. (A fagyásról és a lehetséges kezelésekről bővebben a webbeteg.hu oldalán olvashatunk.)

priapos.jpgA trombus „rendíthetetlen” férfiasságot is okozhat

A priapizmus a hímvessző folyamatos és kóros erekciója, amelyet szexuális vágy vagy ingerlés nem kísér, és gyakran fájdalommal is jár.  Az elnevezését az ókori görög termékenységi istentől, Priapos-tól kapta. A betegség mechanizmusa nem teljesen tisztázott, de leggyakrabban a kismedencei vénák elzáródásával hozható kapcsolatba. Az elzáródás egyik lehetséges oka a vérrögképződés (kismedencei trombózis), amelyet előidézhet öröklött trombózisra való hajlam (trombofília), vérképzőszervi daganatok (leukémiák, limfómák), sarlósejtes anémia vagy sarlósejtes jelleg. A vénák elzáródhatnak kismedencei vérömleny vagy daganat által is. A betegség jól kezelhető, további részletek itt >>

A thrombotizált külső aranyér rendkívül fájdalmas

Az aranyér a végbél és a végbélnyílás alsó részén, a nyálkahártya alatt található megnagyobbodott vénás fonatból kialakuló értágulat. A fejlett országokban szinte népbetegségnek számít, az 50 év felettiek 30-50 százalékát érinti. Elhelyezkedésétől függően külső vagy belső aranyérről beszélhetünk. A belső aranyér a végbél belső falában található, és nem érezhető, általában fájdalommentes, és csak a székletürítéssel járó vérzés utal rá. A külső aranyér a végbélnyílást körülvevő bőr alatt található, székletürítés során viszkethet, fájhat, vérezhet.

A thrombotizált külső aranyér nagyon fájdalmas állapot, amely akkor jelentkezik, ha egy vérrög alakul ki az aranyérben. A trombus aztán további duzzadást, gyulladást válthat ki. A duzzanat pedig tovább növeli a fájdalmat, amely székletürítéskor vagy üléskor erősödik. A betegség ezen típusa mindenképpen orvosi kezelést kíván.

Szerző: trb85  2012.11.20. 07:56 Szólj hozzá!

Címkék: fagyás aranyér véralvadás aneurysma vérrög trombus priapizmus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr174935637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása