Ismert, hogy a kurkuma kiváló természetes ellenszere a vérrögképződésnek. A jellegzetes fűszernövényt a keleti kultúrákban évezredek óta használják gyógyításra, ám nem mindegy, hogyan. Egyik olvasónk vetette fel a problémát, hogy bizonyos kurkumát tartalmazó készítmények betegtájékoztatójában nem figyelmeztetik a betegeket a kurkuma esetleges mellékhatásaira.

 

fuszer_kurkuma.jpgTisztelt Doktornő!

Mostanában gyakran lehet találkozni a városban Kurkuma Plus tablettát reklámozó plakátokkal, amelyek egészség vonatkozásában a kurkuma rendkívül sokoldalú, jó hatásairól lehet informálódni. Ezeken a hirdetéseken, de a terméket forgalmazó cég (Medosan) honlapján sem lehet olvasni viszont olyan figyelmeztetéseket, hogy véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél a kurkuma kapszula fokozhatja a vérzések kockázatát, vagy ha valaki véralvadásgátló gyógyszert szed, akkor kérje ki szakember véleményét! A fenti figyelmeztetések több honlapon és linken is megtalálhatóak.

A Medosan  honlapja szerint viszont a Kurkuma Plus tabletta „svájci tudósok által kifejlesztett készítmény, 100 százalékban természetes hatóanyagból áll, garantáltan nincs mellékhatása. Más gyógyszerek mellett is nyugodtan szedhető.”

Magam részéről a két oldalt, véleményt nem tudom összeegyeztetni - ehhez jön még, hogy a Syncumar betegtájékoztatójában sem említik a kurkumát, (csak a K-vitamin tartalmú ételeket) - ezért gondoltam, hogy kikérem a véleményét ezzel kapcsolatban. A különböző honlapokon más vonatkozású kontraindikációkat is lehet olvasni (vesekő, vagy terhesség esetén sem ajánlott a kurkuma), de mint régi Syncumar szedő, csak ebben a vonatkozásban szeretnék eligazodni. Tisztelettel: Karesz

 

Kedves Karesz!

Levelében olyan problémára irányította a figyelmet, amely fontossága ellenére sokszor elkerüli a figyelmet, pedig a Syncumar vagy Warfarin tablettát szedők körében gyakran fordulhat elő. Azt tudják a betegek, hogy oda kell figyelniük a K vitamin tartalmú ételek fogyasztására. De arra már kevésbé figyelnek, hogy amikor az egyéb betegségükre szedett gyógyszereket, vagy azok adagját megváltoztatják, vagy új gyógyszert kapnak, akkor 2-3 napon belül ellenőrizniük kell az INR értéküket. Legtöbbször azonban nem is gondolnak a gyógynövények, táplálék kiegészítők és fogyókúrák lehetséges veszélyeire.

Dr Czikkely Rozsa-12.jpgA gyógyszereknek - a forgalomba hozatali engedély megszerzése előtt - nemzetközileg előírt vizsgálati fázisokon kell átesniük.  Igazolni kell hatásosságukat, tisztázni kell a mellékhatásokat. A mellékhatásokat fel kell tüntetni a betegtájékoztatón is. Azonban más jogszabályok vonatkoznak a gyógyszerek és a gyógyhatású készítmények, a gyógynövények, gyógyteák, táplálék kiegészítők, kozmetikumok és a testsúlyt csökkentő szerek előzetes „bevizsgálására” és forgalmazásuk engedélyezésére. Utóbbiaknak sokszor pontos összetevőit sem ismerjük, ugyanakkor fogyasztásuk egyre inkább elterjedt.

Az Ön által kérdezett Medosan Kurkuma Plus tabletta a svájci Swiss Beauty AG terméke, amely kozmetikumokat gyártó cég. Bármennyire is garantált, hogy a készítmény 100 százalékban természetes hatóanyagokból áll, ezek a hatóanyagok nem mennek keresztül olyan mélyreható és széles körű állatkísérleti, majd ezt követően klinikai vizsgálatokon, mint a gyógyszerek. Éppen ezért a csomagoláshoz mellékelt tájékoztatókban sem találunk részletes információt a hatóanyagok lehetséges mellékhatásairól, más gyógyszerekkel való kölcsönhatásairól.

De más cégek is felhasználják a kurkuma jótékony hatásait. Pl. az Isis Pharma nevű francia cég (szintén elsősorban orvosi kozmetikumokat állít elő bőrgyógyászati problémákra) kurkuma tartalmú táplálék kiegészítőjét Vita Norma Kurkuma kapszula néven  forgalmazzák  Magyarországon. A Vita Norma Kurkuma kapszula gyógyszertárakban és webáruházakban egyaránt beszerezhető. Ennél a kurkuma tartalmú készítménynél már valószínűleg kiterjedtebb tanulmányokat és vizsgálatokat végeztek, mert szerepel a tájékoztatóban a vita-norma-kurkuma.jpgkészítmény ellenjavallata is: epehajtó hatása miatt epeköves betegeknek a kurkuma kapszula nem javasolt. Véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél a kurkuma kapszula fokozhatja a vérzések kockázatát. Terhesek pedig nem szedhetik a kurkuma kapszulát az esetleges méhösszehúzó hatás miatt. A készítmény OÉTI engedélyszámmal rendelkezik (10955 / 2012), ami jelzi, hogy hazai forgalmazása engedélyezett.  A tájékoztatót komolyan kell venni!

A Bioliget és az Interherb Kurkuma kapszula néven forgalmazza a kurkumát. A Bioliget boltjaiban többek között gyógyfüvek, teák, táplálék kiegészítők és gyógyászati termékek kaphatók. Az Interherb ugyancsak gyógynövényekkel, étrend kiegészítőkkel, fogyókúrás termékek árusításával foglalkozó cég. Itt is megtalálhatjuk az ellenjavallatot, miszerint véralvadásgátló gyógyszereket szedőknél a kurkuma fokozhatja a vérzések kockázatát.

A NATURPONT (családi kisvállalkozás, amelynek fő profilja az egészséges táplálkozással és életmóddal kapcsolatos termékek forgalmazása, így elsősorban táplálék kiegészítőket, vitaminokat, gyógyhatású termékeket forgalmaz) Turmeric curcumin néven kínálja a kurkuma hatóanyagú  készítményt. Figyelmeztetnek, hogy aki véralvadásgátló gyógyszert szed, kérje ki szakember véleményét!

Fenti példák arra tanítanak bennünket, hogy a gyógynövényeknek hatásuk mellett mellékhatásuk is lehet, de ezek sok esetben nem, vagy nem eléggé ismertek. A figyelmeztető jelzéseket mindig komolyan kell venni.

Ilyen figyelmeztető az is, hogy a kurkuma esetében szinte minden ismertető beszámol arról, hogy évezredek óta ismert a vérrögök kialakulását, az infarktus- és trombózisveszélyt csökkentő hatása. Vagyis a kurkuma hatással van a véralvadásra, de pontosan még nem ismert, hogy miképpen, mely alvadási faktorokon keresztül fejti ki ezt a hatást. Ahhoz, hogy gyógyszerként és nem táplálék kiegészítőként alkalmazhassák, még nagyon sok további vizsgálatra van szükség. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.11.30. 08:14 17 komment

Címkék: terápia mellékhatás kurkuma gyógynövény orvos válaszol véralvadásgátló

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr664949045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fedup Sári 2013.03.10. 12:54:19

Kedves Doktornő!

Mi a helyzet vajon az Aspirin Protect tabletta mellett a kurkuma szedésével?

Köszönöm szépen!

almama 2013.04.06. 23:52:51

Csatlakozom az előttem "szólóhoz", én is arra lennék kíváncsi, hogy a Kurkuma és az Asprini protect együtt szedhető-e??

Ági Budai 2013.12.10. 18:32:52

Cukorbeteg vagyok és volt egy értágító műtétem is. Szedem az Aspirin protect gyógyszert és Medosan Kurkuma Plus-t is.
A félelmem az, hogy a lábujjaimban a vérkeringés megszűnik, ezért nem merem abbahagyni a kurkuma szedését, pedig az én jövedelmemhez képest nem kis kiadást jelent. Az előző két kérdezőnek hol adták meg a választ? Én is szeretném tudni!

Dobos Ferencné 2014.01.05. 14:25:45

Kedves Doktornő !
Én annyit szeretnék kérdezni, hogy szedem a kurkuma port. Volt egy szív infarktusom ebben az évben, Nem szedek sok gyógyszert.Mint a cukorra a DIAPREL MR. 60 mg. A vérnyomásra az EDNIT HCT 20Mg/12.5 mg. A METOPROLOL Z HEXAL 25 mg Mivel hallottam jótékony hatását a kurkumának,szegfűszegnek,fahéjnak,gyömbérnek, ezeket fogyasztom. A kurkumát gyógynövény boltban vásárolom meg. Úgyszintén a többit is. Már vagy 16,18 éve fedeztek fel epe követ nálam. Az első ultrahangos vizsgálatnál 2 cm.es nagyságot állapítottak meg, a második vizsgálatnál,ami 4 évvel ezelőtt volt, már csak apró köveket mutatott az ultra hang.

Ezért szeretném kikérni az Ön véleményét, hogy mit tegyek és mennyi az az adag, amit fogyaszthatok? Nem szeretném, ha nem muszáj abbahagyni ezeket a dolgokat. Félek a gyógyszer szedéstől, mert életemben 3x volt gyógyszer mérgezésem. Pedig kerültem a gyógyszereket. 80 éves vagyok, de nem sok gyógyszert szedtem idáig. Most is ezt szeretném elkerülni. Májusban amikor kijöttem a szegedi klinikáról nagyon sok gyógyszert írtak fel. Első alkalommal ki is váltottam de csak a legfontosabbat. Azóta nem is szedek mást mit ezt a BETALOKOT.

Nagyon köszönöm a válaszát.

Tisztelettel: Dobos Ferencné

Jánosné Buha 2014.01.10. 11:28:57

Szeretném megkérdezni,hogy az Asatal tbl-val szedhető -e a Kurkuma caps.Nagyon fájnak az izületeim és hidegek a kezeim lábaim.

Siposné Nyilas Éva 2014.01.10. 20:19:26

Kedves Doktornő!
Az Aspirin Protect tabletta mellett szedhetem-e a Kurkuma kapszulát?
Vita norma Kurkuma e-vitaminnal (400mg)
Nagyon szépen köszönöm a választ előre is!
Tisztelettel: Siposné Nyilas Éva

Marianna Kalamár 2014.02.19. 15:00:01

@Ági Budai: Kedves Ági!A kurkumát mint fűszert is meg tudod vásárolni, pl a Szilasfood Kft is forgalmazza.100 forint körüli áron van és az tiszta kurkuma, a kapszulában viszont ki tudja mi van még.Én ezt használom.Nagyon finom pl. rizs vagy más ételek izesítésére.Nagyon szeretjük a "sárga rizst".Igazán pénztárcakímélő ha így vásárolod.Minden nagyobb élelmiszerüzletben meg tudod venni.És mézbe keverve, vagy joghurtba, bármibe fogyaszthatod.

szamox 2014.09.04. 09:01:38

Okozhat-e a kurkuma hasmenést, gyomorémelygést?

Pászti Erzsébet 2014.09.18. 09:28:57

Kedves Doktornő!
Nagyon szépen köszönöm gyors válaszukat.Sajnálom, hogy nem szedhetem a Kurkumát.

üdvözlettel:Pászti Erzsébet

feri43 2015.04.19. 10:59:27

@Marianna Kalamár: Tisztelt Doktornő! Vérnyomás csökkentő gyógyszer mellé pL. pRITOR PUSZ SZEDHETÖ E A kURKUMA tISZTELETTEL fONYODI

Dr. Kovács Tibor · http://gyogynovenyek.info 2015.07.08. 16:10:43

A kurkuma tényleg hasznos fűszer. Legjobb, ha fűszerként használjuk, de kapszulában fogyasztva is hatásos. Ha még többet szeretnél tudni róla:
gyogynovenyek.info/gyogynovenyek-betegsegekre/cukorbetegseg/kurkuma/

Icu Roll 2015.09.27. 12:27:15

Kedves Doktornő!
Férjem szeretne kurkumat szedni. A háttér problémája, hogy nagyon alacsony a trombocita száma: 200ezer helyett 40-60 ezer!
Köszönöm a válaszát!
Üdvözlettel Roll Icu

Tímea Kozma 2016.07.08. 08:43:15

Kedves doktornő! Az én kérdésem is az lenne,h. okozhat-e hasmenést a Kurkuma Plus szedése? Köszöm előre is válaszát. Ödv.:Tímea

Rózsika Kálmán 2016.09.04. 22:43:19

Trombosztopot vér higitot szedek 1 -et este kurkumát szedhetek mellé?

tothné 2016.10.08. 18:27:18

kedves DOKTORNÖ mirigy csomo rákom van ami 8/5cm volt most2cm kaptam 16 kemot érdekelne hogy szedhetem e a kurkumát és a gyömbért ajánja e köszönöm

Éva Mátyás 2019.05.13. 20:07:36

Kedves Doktornő!
Az aspirin protect vérhígitót szedem évek óta.Kérdésem, hogy a kurkuma port 1 kávéskanállal szedhetem-e naponta?
süti beállítások módosítása