Turistaosztály szindrómának is nevezték a hosszú repülőút alatt a lábszárban kialakuló vérrögöt, a mélyvénás trombózist (MVT), mivel gyakran fordult elő az olcsóbb helyeken utazó utasok körében a távolsági repülőjáratokon.

 

 

     A neves orvosokból álló szakértői csoport által megfogalmazott új irányelvek szerint azonban nem a repülőgép osztálya növeli az MVT kockázatát, hanem az ablakoktól való távolság. Az Amerikai Mellkasspecialisták Kollégiuma (ACCP) szakértői a CHEST februári számában azt állítják, hogy az ablak mellett ülés ténylegesen kockázati tényezőnek számít, függetlenül attól, hogy a turistaosztályon, vagy az első osztályon foglal helyet valaki.

 

„Az MVT kockázatának semmi köze a turista osztályhoz” – állítja Dr. Gordon H. Guyatt, az új irányelveket kidolgozó ACCP bizottság elnöke. „A kutatások azt bizonyítják, hogy nem az osztály számít, hanem az, mennyit mozog az illető. Ha pedig az ablak melletti ülésen ül, nagy valószínűséggel hosszabb ideig marad egy helyben, mert nem szívesen kéri meg szomszédait, hogy álljanak fel, és engedjék ki.”

 

Az MVT olyan vérrög, amely jellemzően a lábszárban alakul ki. Akkor válik különösen veszélyessé, ha a vérárammal a tüdőbe jut, ahol életveszélyes tüdőembóliát okozhat. A szakértők úgy vélik, hogy a tartós mozdulatlanság növeli az MVT kockázatát, de a bizonyítékok elemzése nem mutat összefüggést a turista osztállyal. Sokkal gyakoribb az, hogy az ablak mellett ülők vonakodnak kikéretőzni, hogy egy kicsit kinyújtózhassanak és sétálgassanak. Az egyhelyben ülés pedig növelheti az MVT kockázatát.

 

Guyatt professzor, a kanadai McMaster Egyetem klinikai epidemiológusa azt is hozzátette azonban, hogy az egészséges embereknek nem kell tartaniuk az MVT-től, mert az ő esetükben még hosszú út alatt is csupán egy az ezerhez a valószínűség. Az ajánlások főként azokra vonatkozik, akik a normálisnál nagyobb kockázattal rendelkeznek, vagyis azokra a személyekre, akiknek korábban már volt vérrögük, véralvadási rendszerük rendellenes, vagy a mozgást befolyásoló fogyatékosságtól szenvednek. Megnövekedett kockázat leselkedik az elhízásban és az aktív rákban szenvedőkre is, de a magasabb kockázati csoportba tartoznak az idős, a terhes, az ösztrogénpótló kezelést (az orális fogamzásgátlók szedését is beleértve) folytató utasok, valamint a közelmúltban műtéten vagy traumán átesett személyek is.

 

Az ülés elhelyezkedésének figyelembe vétele mellett a szakértők mindenkinek azt javasolják, hogy hat óránál hosszabb repülőúton gyakran mozgassák meg magukat, és nyújtóztassák ki a lábukat.

 

Szerző: trb85  2012.03.05. 11:11 Szólj hozzá!

Címkék: repülés elhízás fogamzásgátló műtét trombózis tüdőembólia vérrög

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr974290017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása