A vénás trombózis kockázatának szűrése

Közismert, hogy várandósság alatt a véralvadási és vérrögképződési hajlam a többszörösére nő. Ez természetes folyamat, és védi a szervezetet a szülés során a nagyobb vérveszteségtől.

Ezek a vérrögök elsősorban a kismedencében és az alsó végtag nagyobb vénáiban keletkeznek. Ezt mélyvénás trombózisnak nevezünk, véralvadásgátló gyógyszerekkel kezelhető. Az embolizáció azonban - amikor a vérrög egésze vagy annak darabjai a véráramba kerülve bejutnak a tüdő vérkeringésébe - már az életet is veszélyeztetheti, és ennek gyorsan kialakuló tünetei vannak. Napjainkban sajnos még mindig előfordul, hogy a várandósság és a szülés körül ezen okok miatt meghal egy kismama. A várt öröm helyett tragédia következik be.

A szülések egyharmada ma már császármetszéssel fejeződik be, és a császármetszés, ami egy közepes hasi műtétnek felel meg, ötszörösére növeli a hüvelyi szüléshez képest a trombózis kockázatát. Hirtelen kialakuló végtagfájdalom, duzzanat, heveny mellkasi fájdalom, köhögés, véres köpet, légszomj vagy akár halálfélelem is jelentkezhet.


Vannak olyan állapotok, melyek tovább fokozhatják a trombózis és embólia kialakulását. Ilyen a várandósság alatti extrém súlygyarapodás, a 35 év feletti életkor, az alsó végtag kiterjedt visszeressége, a várandósság alatti sokszor szükséges tartós fekvés, ágynyugalom, a várandósság során kialakuló magas vérnyomás, terhességi mérgezés, bármilyen fertőzés, többes vagy többedik terhességek, illetve, ha a kismamának korábban már volt vénás trombózisa.

A kockázati tényezőket érdemes szűrni. A várandósság alatt és a szülés körül gondoljunk a vénás trombózis és az embólia kialakulásának lehetőségére: a várandósságot gondozó orvos segítségével kockázatfelmérést kell végezni ennek kiszűrésére. A kockázatfelmérésnek minél szélesebb körűnek kell lennie, amelybe beletartozik a családi és a saját kórelőzmény széleskörű ismerete, hogy már a gyanújeleket vagy a korai tüneteket is fel lehessen ismerni (duzzadt, feszülő láb, fájdalmas végtag, bőrpír vagy elszíneződés, melegség az alsó végtagoknál). A kockázat ismeretében kiválasztható a legjobb megelőzési módszer, hiszen a bajt megelőzni sokkal hatékonyabb, mint kezelni. Klasszikus megelőzési lehetőségek: korai mobilizáció, megfelelő pólya vagy elasztikus harisnya alkalmazása kompresszió céljából, valamint bő folyadékfogyasztás. Amennyiben a kismama eléri a vénás trombózis szempontjából a közepes kockázatot a gyógyszeres megelőzés indítása javallott.

Dr. Lintner Ferenc
(Forrás: hetivalasz.hu)

Szerző: trb85  2012.03.21. 12:12 Szólj hozzá!

Címkék: kismama műtét császármetszés véralvadás vérvizsgálat tüdőembólia visszér vérrög visszérgyulladás vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló mélyvénás alvadásgátló coags

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr34330404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása