Ahány trombózisos beteg, annyiféle kezelés: azaz a megfelelő terápiának mindig igazodnia kell az egyéni eltérésekhez és tünetekhez. Dr. Czikkely Rózsa egy olvasónk kérdésre válaszolva éppen ezt fejtegeti, minél több részlet ismeretében és minél alaposabb kivizsgálás és mérlegelés után dönthetünk az optimális terápiáról. Amelyet ráadásul a trombózisos betegek esetében újra meg újra felül kell vizsgálnunk a beteg állapotának esetleges változása miatt.

 

Tisztelt Doktornő!

Ez év februárjában mélyvénás trombózist kaptam. Beléptem egy Amerikai programba, de októberben ki is léptem belőle, mivel minden alkalommal, havonta, reggel 6 órától délig ott ültem vérvételen és vártam a gyógyszerre. Sajnos a szabadságom elfogyott, és nem tudtam a továbbiakat vállalni.

Warfarin placebót és Edoxaban placebót kaptam. Most a program után a Warfarint írta fel a Doktor úr, mivel abban volt a hatóanyag. Semmi vizsgálat nem történt a kezdetek óta, csak a vérvétel. Zárójelentésembe azt írták, hogy egy évig javasolt a Warfarin szedése, mivel nagy kiterjedésű trombózisom volt. Hat helyen volt a jobb lábamban elzáródás. Most az e havi vérvételnél leesett az INR szintem 1,43-ra. Ezért emeltek a gyógyszeremen, most 10 mg-ot szedek, eddig 7,5-öt szedtem. Furcsa rosszullétek jönnek rám, félek, hogy valami nincs rendben. Legjobban attól félek, hogy azt mondták, februárig kell szednem a Warfarint, mert letelik az egy év és tovább nem lehet szedni. Mi lesz, ha megint trombózist kapok gyógyszer nélkül? Miért nem lehet tovább szedni? Nagyon sokat fájnak még most is a lábaim, mivel nagyon visszeresek és tele vannak csomókkal. Egyszóval rettegek a gyógyszer abbahagyása miatt. Mit javasolna a továbbiakra? Köszönöm a segítségét, üdvözlettel: K. Lászlóné

 

Kedves K. Lászlóné!

Levelében nem írta, mi váltotta ki ez év februárjában a mélyvénás trombózisát. Mivel visszeresek a lábai, előfordulhatott, hogy a felületes vénák trombózisa terjedt át a mélyvénákra. De az is lehetséges, hogy a felületes visszerek mellett, vagy attól függetlenül egyéb, veleszületett vagy szerzett hajlamosító tényezők is szerepet játszottak a trombózis kialakulásában. Ez leveléből nem derült ki.

A betegek egyéni érzékenysége a gyógyszerre más és más, emiatt nem mérvadó, hogy hány tabletta Warfarinnal sikerül elérni a kívánt 2-3 közötti INR szintet. A diéta és a rendszeresen szedett gyógyszerek megváltoztatása lényegesen befolyásolhatja az INR szintet. Mivel az eddigi 7,5-ről 10 mg-ra emelték a gyógyszer mennyiségét, szükséges lenne soron kívül ellenőrizni az INR értékét!

A Warfarin kezelés időtartamát illetően minden betegnél egyénre szabott döntést kell hozni, amely során mérlegelni kell a kezelés előnyeit és hátrányait. Legfontosabb eldönteni, hogy továbbra is fennáll-e a trombózist kiváltó ok. Mérlegelni kell, fennáll-e a visszaesés vagy a krónikus vénás elégtelenség veszélye, de a kezelés okozta vérzésveszélyt is számításba kell venni, valamint a beteg együttműködő készségét a rendszeres gyógyszerszedés, laborkontroll és diétás megszorítások tekintetében. Szükség esetén egy évnél tovább is lehet szedni a Warfarint, a kezelés szükségessége időről időre újraértékelhető. A kezelés elhagyása előtt és azt követően 4-6 héttel D-dimer és kontroll duplex-ultrahang (CD) vizsgálat is történjen.

Írja, hogy lábai nagyon visszeresek és tele vannak csomókkal. A felületes vénás rendszerben kialakult nagy, kanyargós vénákat visszérműtéttel lehet eltávolítani. A felületes vénák trombózisa esetén angiológiai vagy érsebészeti szakvizsgálat dönti el, hogy fennáll-e a veszély, hogy az alsó végtagon a bőr alatti vénák trombusképződéssel járó gyulladása a mély vénákra terjedhet-e. Ha igen, sebészeti beavatkozás szükséges, megfelelő véralvadásgátló kezelés védelmében. Ha nincs ilyen veszély, kompressziós kezelés szükséges, amely mellett nem kell feküdni, helyileg gyulladáscsökkentő kenőcsök, száraz hűtés alkalmazható. Ha a felületes vénákon tömeges trombus alakult ki, a feszülő fájdalmat azonnal enyhíti a trombusok eltávolítása, amely érsebész által akár ambulánsan is elvégezhető. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2011.12.01. 08:03 2 komment

Címkék: trombózis visszér vérrög orvos válaszol mélyvénás trombózis véralvadásgátló warfarin inr érték inr trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr483466602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trb85 2012.01.22. 20:55:21

A D-dimer a vér szervezeten belüli alvadásakor keletkező fehérje-származék, amelynek a kimutatása kizárólag bizonyos heveny állapotok gyanújakor indokolt - például mélyvénás trombózis, vagy tüdőembólia. Amennyiben a D-Dimer értéke alacsony, akkor ezek az állapotok kizárhatók. Amennyiben emelkedett, és az előző betegségek gyanúja a tünetek és panaszok alapján felvetődik, a vizsgálat a betegség meglétét önmagában nem igazolja. Az orvosi szakma ezt a típusú vizsgálatot az úgynevezett "negatív prediktív értéke" miatt végzi - tehát csak akkor ad információt, ha negatív, mert akkor a feltételezett előbbi diagnózisok nem bizonyíthatók. Az emelkedését azonban igen sok egyéb, nem kóros állapot is okozhatja, ezért az emelkedett érték valójában nem informatív. Tünetmentes, ép egészséges személy esetében a vizsgálat végzése teljesen értelmetlen, és ugyanakkor igen költséges felesleges beavatkozás.

www.orvostudakozo.hu/index.php?menu=answers&id=5175&page=2
süti beállítások módosítása