Szinte minden családban van olyan beteg, akinek vérhígítót kell szednie. A szakorvos vagy a háziorvos szinte automatikusan írja fel a gyógyszert, amit aztán a beteg hónapokig, vagy akár egész életén át szedhet. Sokszor fiatalok is kénytelenek gyógyszerfogyasztóvá válni egy baleset vagy műtét után, hiszen a trombózis és az embólia elkerülése érdekében ilyenkor is csökkenteni kell a vér alvadékonyságát. Csakhogy a vérhígító gyógyszerek - ilyen a jól ismert Syncumar - elnevezésükkel ellentétben cseppet sem hígítják a vért, de korlátozzák a véralvadásért felelős K-vitamin hatását, és ennek következtében egyáltalán nem veszélytelenek. Egy rosszul beállított dózis néha nagyobb bajt okoz, mintha a beteg be sem vette volna a pirulát. A Syncumar ráadásul egy igen elavult készítmény, nehéz vele optimálisan beállítani a megfelelő véralvadási szintet.

 

Az előző bejegyzésben arról írtunk, hogy Karl Paul Link miként fedezte fel a véralvadásért felelős kumarint, amely kitűnő véralvadásgátló szerepe miatt írta be nevét a gyógyszerkutatás történetébe. Ma a szájon át adható gyógyszerrel végzett alvadáscsökkentésre az orvosok – kevés kivételtől eltekintve – kumarin-származékokat használnak. A kumarinok K-vitamin-antagonisták, azaz gátolják a K vitamin alvadási folyamatokban kifejtett hatását, így széles körben használt gyógyszerek a vénás és artériás trombózisok, embóliák megelőzésére. Az elmúlt 20 évben ezeknek a készítményeknek a jelentősége folyamatosan nőtt a belgyógyászati és a kardiológiai gyakorlatban. A kumarinkészítmények közül itthon évtizedeken át csak az acenokumarin (Syncumar) volt elérhető, de a közelmúltban Marfarin néven nálunk is törzskönyvezték a hidroxikumarint.

 

A Syncumar alkalmazásával járó veszélyekről mi magunk is értesülhetünk, a gyógyszer leírása könnyen elérhető az interneten. Nézzük, miféle meglepetéseket tartogat ez a szer, legközelebb pedig a Syncumart szedőknek szóló jótanácsokkal folytatjuk!

"Mivel az Ön betegsége vérrög képződésének fokozott veszélyével jár, alvadásgátló szedésére van szüksége. Az Ön által szedett Syncumar nevű gyógyszer a K-vitamin hatását gátolja, amely a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez kell. Tehát gátolva a K-vitamint, nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz. Természetesen, ha túl sok Syncumar-t szed, akkor ez a hatás túlfokozódva, veszélyes vérzést okozhat, ha pedig túl keveset, az vérrög, azaz thrombosis kialakulásához vezethet. A kellő hatás elérése mindig egyéni beállítást igényel. Az eredeti prothrombin szint 20-30 százalékát kell elérnünk, amelyet egy speciális prothrombin arány mutat meg: ez az úgynevezett INR érték, amely ebben az esetben 2,0-3,0 között ideális. A tapasztalat szerint nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amellyel ez elérhető: van olyan beteg, akinek napi 1 mg adása elegendő, de olyan is van, aki napi 6 mg, esetleg e feletti dózis szedésére szorul. Ezt a különbséget több tényező okozza, egyik leggyakoribb, hogy az emberek eltérő mennyiségben fogyasztanak különböző K-vitamin tartalmú élelmiszereket..."

 

Szerző: trb85  2011.07.11. 18:06 3 komment

Címkék: gyógyszer vér trombózis embólia syncumar kumarin vérhígító protrombin alvadásgátló inr érték

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr243058219

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horkay82 2011.07.11. 18:34:09

Az én nagypapám is szedte, annyira emlékszem erre a gyógyszerre. :)

mgeza75 2011.07.15. 10:22:08

Az én nagyanyám is szedi, ez amolyan vitamin nekik.

brendex 2011.07.15. 10:25:21

Azt hittem, ez valami szívritmus szabályozó, de már mindent értek.
süti beállítások módosítása