A megfelelő véralvadás elengedhetetlen az életben maradásunkhoz, hiszen a véralvadás biztosítja, hogy sérülés miatt ne vérezzünk el. Véralvadáskor az ér vagy szövet szakadása esetén előbb az ér izomelemei húzódnak össze, így kisebbítik a sérülésnél keletkezett hiányt. Ezzel szinte egy időben a vérlemezkék összecsapódásával a sérült területen trombocita-dugó, úgynevezett fehér trombus képződik. Erre a vérrögre ráalvad a vérsavó, és így alakul ki a hemoglobin miatt vörös színű vérrög, a vörös trombus. A sérült terület, az érfal újjáépítése során ez a vérrög lassan felszívódik. A rossz helyen vagy hibás intenzitással zajló véralvadás azonban trombózist, embóliát, azaz célszerűtlen vérrögképződést eredményez. Az ilyen alvadék eldugaszolja az eret, és létrejön a trombózis, amely vénákban és ütőerekben is kialakulhat.

 

A fegyver fordítva is elsülhet

 

Amikor Syncumart szedünk, ezt a folyamatot befolyásoljuk, amelynek veszélyes következményei lehetnek. A gyógyszer szedésének komoly hátránya, hogy a vér alvadási képessége az egész szervezetben csökken, így nő a különböző lehetséges vérzések veszélye. A Syncumar tehát kétirányú hatást is kifejthet, amelynek beállítását csak orvos végezheti.

Ezért mindig pontosan érdemes követni az adagolási utasítást! A gyógyszert minden nap lehetőleg azonos időpontban kell bevenni. Az alkohol, de más gyógyszerek is megváltoztatják a véralvadásgátló hatását, amilyenek például a reumatológiában alkalmazott gyulladásgátló gyógyszerek. A táplálkozás is nagyban befolyásolja a Syncumar hatását.

 

A diétával kordában tarthatjuk a prothrombin szintet

 

A Syncumart szedő betegek diétája rendkívül fontos, mert az befolyásolja a gyógyszer adagolását. A dolog lényege, hogy a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez K vitamin kell. A Syncumar azonban gátolja a K vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére annak, aki ezt a gyógyszert szedi. Ha valaki egyszerre sok zöldséget vagy gyümölcsöt eszik - amelyekben sok a K vitamin –, akkor megemelkedik a prothrombin szint, és az optimális 20-30 százalék fölé emelkedik. Ezért ezeknek a betegeknek ajánlatos kerülni a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztását.

Bizonyos ételek fogyasztását minimálisra kell visszaszorítani, mert magas a K vitamin tartalmuk. Kerüljük a tojást, a májat, a salátát, a spenótot, a karfiolt, a málnát, az epret, a paradicsomot, a paprikát, a brokkolit és a káposztát!

És végül a legfontosabb: a Syncumart szedő beteg rendszeresen ellenőriztesse vérének prothrombin szintjét!

Szerző: trb85  2011.07.13. 08:38 1 komment

Címkék: trombózis embólia véralvadás vérrög syncumar inr prothrombin trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr843061555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.07.15. 10:15:16

Kölyökpezsgő gumicukorral mehet? :) Nekem van egy Leiden-mutációs ismerősöm, na azt nem kívánom senkinek, hogy annyira odafigyeljen arra, amit megeszik...
süti beállítások módosítása