A véralvadásgátló hatása akkor megfelelő, ha az érpályán belüli véralvadás már kellően gátolt, de még nincs spontán vérzésveszély. Az alvadásgátlás mérőszáma az INR érték, amely gyógyszerszedés esetén általában 2-3 között tekinthető jó beállításnak, ilyenkor van egyensúly a véralvadás gátlása és a vérzésveszély között.

 

Véralvadásunk legfontosabb mérőszáma

 

Világszerte az INR (International Normalised Ratio) számát használják a véralvadás aktuális állapotának leírására. Egészséges emberben az INR 1-gyel egyenlő, ilyenkor a vér alvadása normális. A véralvadásgátló kezeléssel ezt az értéket növelik meg, azaz késleltetik a véralvadást. A kezelés optimális szintje tehát a legtöbb esetben INR = 2-3, de fokozottan alvadásra hajlamosító állapotokban még ennél is magasabb terápiás értéket kell elérni, ahol az INR már 2,5 - 3,5 között mozoghat. Ilyen állapot például a mechanikus műbillentyű beültetése utáni időszak.


A leggyakoribb kórképek, ahol véralvadásgátlót kell szednie a betegnek: a mechanikus és biológiai műbillentyű beültetésen átesett szívbetegek esetén (élethosszig, illetve pár hónapig), bizonyos ritmuszavarok, különösen pitvarfibrilláció esetében, és stroke veszélyekor. Továbbá mélyvénás trombózis lehetősége esetén, különösen genetikai öröklődés okán, valamint tüdőembólia ismétlődésének kivédésére.

 

A gyakori ellenőrzés életet menthet

 

A véralvadásgátló hatását a beállítás kezdetén gyakran, akár egy héten többször is ellenőrizni kell, később, amikor a gyógyszerhatás stabilizálódik és a beteg követi a megfelelő diétát, az INR meghatározása 4-6 hetenként szükséges.

Fontos, hogy a gyógyszeradagot mindig egyszerre, azonos időben, délután, vagy este kell bevenni. A mindennapi tevékenységek alatt mindenképpen óvakodjunk a sérülésektől, ne keressük szándékosan a bajt. Ha rendellenes vérzést tapasztalunk testünk bármely részén, azonnal forduljunk orvosunkhoz, mert egy orrvérzés vagy a fogmosáskor fellépő fogínyvérzés is a véralvadásgátló túladagolását jelezheti. Veszélyes munkakörök és extrém sportok kifejezetten elkerülendők!

Szerző: trb85  2011.07.15. 08:33 3 komment

Címkék: egészség műtét trombózis véralvadás tüdőembólia vérhígító mélyvénás kvitamin inr érték pitvarfibrilláció

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr283061707

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.07.15. 10:13:42

Ilyen hülye címet!

mgeza75 2011.07.15. 10:21:12

Ezt az INR-t nagyon okítják a népnek, megy az agymosás, de biztos fontos. Nekem nincs véralvadási bajom szerencsére.

mbr84 2012.07.20. 10:01:50

tudom,h egy évvel később már,hiába reagálok, tudod,nekünk műbillentyűsöknek ez azért fontos,h ne alvadjon meg a vér rajta...
süti beállítások módosítása