A légitársaságok már legalább két évtizede tudnak a repülés és a mélyvénás trombózis összefüggéséről. Egy kutatás szerint tíz utasból egyet fenyeget ez a betegség. Úgy alakul ki, hogy a mélyvénás rendszerben megalvad a vér és vérrög keletkezik, amelynek egy része leszakadhat és továbbmehet a vérárammal, majd például a tüdőben megakadva embóliát okoz.

 

Bár a hosszú repülőutakkal kapcsolatban került a mélyvénás trombózis a figyelem középpontjába, a jelenséget először azoknál az embereknél írták le, akik a második világháborúban London bombázása alatt hosszabb ideig ültek az óvóhelyeken.

Egy halállal végződött eset 2000-ben már a világsajtót is körbejárta, a szerencsétlenül járt 28 éves lány egyértelműen a repülés alatt keletkezett trombózis áldozata lett. A hosszú mozdulatlanságban töltött repülőút bárkit veszélyeztethet, de ez a lány még azzal is tetézte a bajt, hogy szinte végigaludta a húsz órás utazást. A reptérre érkezés után nem sokkal meghalt.

A Praxis blogban részletes beszámolót olvashatunk arról, hogy egy hosszú repülőút után beszerzett trombózissal milyen kálváriát járhatunk be a hazai ellátásban.

Egy brit érsebész szerint évente ezer ember halálát okozhatja a repülés alatt keletkezett mélyvénás trombózis. A légitársaságok igyekeznek a hosszabb repülőutakon kisfilmek vetítésével mozgásra bírni az utasokat, de a tanácsok között szerepel az is, hogy igyunk sok folyadékot, legalább annyit, hogy kimenjünk repülés alatt a mosdóba.

Talán nem annyira köztudott, de ugyanez a veszély fenyegeti azokat, akik sokat ülnek a számítógép előtt. Pár éve az Európai Légzőszervi Közlöny már beszámolt egy új-zélandi fiatalember esetéről, aki szintén mélyvénás trombózisban halt meg, amely a számítógépnél töltött fizikai inaktivitás hatására alakult ki.

A férfi az e-trombózisnak elkeresztelt betegség első hivatalos áldozata lett. Naponta 12-18 órát töltött a képernyő előtt, a mozgásszegény életmód miatt pedig egy tömör vérrög képződött az egyik lába vénájában, amely széttöredezett és a vérárammal a tüdejébe jutott.

Szerző: trb85  2011.07.25. 08:12 Szólj hozzá!

Címkék: repülés halál egészség gyógyszer trombózis embólia véralvadás tüdőembólia vérrög vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló alvadásgátló trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr373068025

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása