Tavaly év végén szinte egyszerre halt meg két kismama a szülést követően, mindketten elvéreztek. A kecskeméti kórházban egy harmadik gyermekét megszülő asszony, Székesfehérváron pedig egy lombik programmal, első gyermekként fogant csecsemő vesztette el édesanyját.

Ábrahám László, a kecskeméti kórházban elhunyt asszony családjának ügyvédje arról számolt be, hogy a megelőző egy évben csak neki nyolc hasonló esete volt, az orvosok sajnálkoznak, a csonka családok pedig ott maradtak segítség nélkül. Ez elfogadhatatlan.

 

Nem lehetett volna megmenteni

 

Az Igazságügyi és Biztosítás-orvostani Intézetnek a kecskeméti esettel kapcsolatos szakvéleményében egyébként az áll, hogy az orvostudomány jelenlegi állása szerint semmilyen eddig ismert és elfogadott orvosi vagy gyógyszeres kezeléssel nem lehetett volna megmenteni a huszonhét éves asszony életét.

Az édesanyának semmilyen rejtett betegsége nem volt - halálát az úgynevezett DIC-szindróma okozta, amelynek során a szervezetében a trombózis csökkentésére hivatott vérrög-feloldásnak, illetve a véralvadásnak az egyensúlyrendszere borult fel. A vér ilyenkor képtelen lesz az alvadásra és így nem csak a sérült, hanem a sértetlen szervein keresztül is folyamatos vérzés indul meg, ami a keringés összeomlását okozza.

 

Senki sem okolható a tragédiáért

 

A Székesfehérváron történt tragédiába szintén a megállíthatatlan vérzés játszott szerepet, de nem tudják, mi okozhatta. A kismama már a szülés előtt rosszullétre panaszkodott, végül az orvosok császármetszést alkalmaztak, de erős vérzés indult meg az asszonynál, és hiába vették ki a méhét, már nem tudták az életét megmenteni. Az esetet vizsgáló eljárást azóta lezárták és semmilyen gondatlanságot nem állapítottak meg.

Szerző: trb85  2011.07.29. 08:08 Szólj hozzá!

Címkék: halál szülés kismama egészség gyógyszer egészségügy műtét császármetszés vérzés véralvadás vérvizsgálat vérhígító véralvadásgátló protrombin alvadásgátló prothrombin

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr933068197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása