gyerekek.jpgBlogunk a trombózissal kapcsolatos tudnivalókat gyűjti össze a megelőzéstől a diagnózison át a kezelésig. Foglalkoztunk az időseket veszélyeztető gondokkal, a kismamák, és általában a gyerekvárás ide vonatkozó kérdéseivel, az INR-mérés mindenkori fontosságával, de valami sosem került eddig szóba: a trombózis előfordulása a gyerekeknél. Általában nem jellemző gyerekkorban ez a betegség, de néhány esetben mégis kialakul.

Ritka, de veszélyes állapot

A mélyvénás trombózis 18 év alatt ritka megbetegedés, becsült adatok szerint Magyarországon évente 1:100 000-hez a gyakorisága. Gyermekkorban a végtagi lokalizáció jellemző, amely elsősorban újszülött- és serdülőkorban fordul elő. Létrejöttében veleszületett és szerzett hajlamosító tényezők játszanak szerepet. A gyermekkori mélyvénás trombózis diagnosztikájának több buktatója is van, ritkábban fordul elő, mint a felnőtteknél, így nem mindig gondolnak trombózisra, az alvadási laborparaméterek életkorfüggőek, a képalkotó vizsgálatok pedig nehezebben kivitelezhetők.

Ritkasága ellenére gondolnunk kell erre a problémára is, mivel a késlekedő diagnózis életveszélybe sodorhatja a beteget az esetleges szövődmény miatt (például tüdőembólia), illetve a lokalizáció (központi idegrendszeri vénás sinusok) miatt.

Egy 2010-ben, az Orvosi Hetilapban publikált tanulmányban a szerzők (Turai Réka, Molnár Klára, Kiss Erika, Szokó Márta, Bauer Zita, Simon Gábor) három serdülőkorú betegük kapcsán tekintik át a mélyvénás trombózis etiológiáját, örökletes és szerzett rizikótényezőit, valamint a diagnosztikus és terápiás lehetőségeket. (A tanulmány itt tölthető le >>)

beteg-gyerek.jpgA tüdőembólia végzetes is lehet

„Az első leírás a gyermekkori tüdőembóliáról 1861-ből, G. F. Stevensontól és munkatársaitól származik. A tüdőembólia gyermekkorban ritka, de potenciálisan fatális kimenetelű kórkép. Általában súlyos alapbetegség talaján alakul ki, jeleit a meglévő állapot miatt nehéz felismerni, ami a diagnózis felállítását megnehezíti” – olvasható egy 2009-ben megjelent tanulmányban, amely a gyermekkori tüdőembólia kérdéseit foglalja össze.

A hat tüdőgyógyász által készített irodalmi áttekintésben több statisztikai adat is előkerül: „Egy kanadai felmérés szerint a tüdőembólia az összes gyermekkori thromboemboliák mintegy 17%-ában fordult elő… A korábban fatálisnak számító állapotok egyre sikeresebb kezelésével – mint például szívfejlődési rendellenességek, koraszülöttség, rosszindulatú daganatos betegségek, akár több rizikófaktor jelenléte miatt – a gyermekkori tüdőembólia incidenciája (adott időtartam alatt a keletkezett új megbetegedések száma)  feltehetően nő. Az életkor szerint két csúcs emelhető ki: az 1–23 hónapos, illetve a 15–17 éves életkorúaké.”

A 2009-ben íródott tanulmányban az esetismertetésektől eljutunk egészen a prognózisig.  A teljes szöveg PDF formátumban innen letölthető >>

A gyermekkorban előforduló érbetegségekről egy igen alapos, összefoglaló tanulmány itt olvasható >>

Szerző: trb85  2012.11.25. 08:08 1 komment

Címkék: gyerek gyermek trombózis tüdőembólia

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr314939259

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csilla Bodorová 2015.10.03. 10:39:44

Udvozlok mindenkit. Kérem ha tudnak segítsenek az én gyermekem 12-éves fiu és az idén nyáron tudogyulladása lett, hosszú kezelés után, mélyvénás trombózist és tudoemboliat kapott. Az orvosok azt állítsák, hogy élete végéig warfarint kell szednie, de akkor nem ehet zoldségféléket és olyan gyumolcsoket ami erosítené ot! Komolyan csak ez az egy lehetosége lenne? Kérem aki tud segítsen koszonom
süti beállítások módosítása