Az orvos válaszol rovatunkba egy érdekes kérdés érkezett a Neprinol nevű szerrel kapcsolatban. Levélírónk egy trombózisos beteg példáját említi, akinek sokat javított állapotán a szer, de ennek ellenére ő kissé bizonytalan az alkalmazást illetően.

Kedves Trombózisklub!

Egy fórumban találtam rá a Neprinol nevű gyógyszerre, szedőjét  (akárcsak engem) 1 év után már semmi jóval nem kecsegtették: a szervült vérrög + gumiharisnya + Syncumar marad, tanuljon meg vele együtt élni. Aztán elkezdte szedni a Neprinolt és két hónap múlva eltűnt a vérrög. Azóta is - azaz majd 6 éve - szedi, gumiharisnyát nem hord, mást nem szed. Ez így nagyon jól hangzik, de szeretnék több forrásból többet megtudni. Google-ben csak ennyit találtam: http://www.enzymus.hu/neprinol-fibrin-defense.html Én még mindig LMWH-t szurkálok, e mellett el lehetne büntetlenül kezdeni a szedését? Üdvözlettel: T. Ági

 

Kedves Ági!

A Neprinol enzimekből és antioxidánsokból álló táplálék kiegészítő, amelyet az Arthur Andrews Medical fejlesztett ki. Európában egyedül Angliában van forgalomban, Magyarországon egy budapesti Kft. úgy két hónapja forgalmazza.

Magyarországon nem szerepel a hivatalosan nyilvántartott táplálék kiegészítők között. A Pharmindex, amely nyilvántartja az összes hivatalosan engedélyezett gyógyszert, tápszert, homeopátiás gyógyszert, gyógyterméket és étrend kiegészítő készítményt, valamint a gyógyászati segédeszközöket és az orvostechnikai eszközöket, nem tartalmazza a Neprinolt.

A szer számos egyéb hatása mellet leírják a készítményről, hogy gyulladásellenes, erősíti az immunrendszert és hatással van a véralvadás és fibrinolitikus rendszer működésére is. De: a készítmény nem gyógyszer, hanem táplálék kiegészítő! Trombózis kezelésére nem alkalmas!

A Neprinolról átolvasott tájékoztatók egyikében az alábbiakat találtam: „A Neprinol helyes alkalmazása esetén semmilyen súlyos mellékhatás nem jelentkezhet. Kutatások szerint, a Neprinol-t használóknál semmilyen panasz nem merült fel a használat során, amennyiben helyesen alkalmazták a készítményt, de a biztonság érdekében orvosi kontroll alatt történő alkalmazása javasolt.”

Később ugyanebben a tájékoztatóban olvasható: „Az esetleges súlyos mellékhatások elkerülésének érdekében a Neprinolt orvosi felügyelet alatt javasolt szedni.”

Tudni kell, hogy a táplálék kiegészítők a forgalmazás előtt nem esnek át olyan szigorúan szabályozott hatás – mellékhatás klinikai vizsgálatokon, mint a gyógyszerek. Emiatt a táplálék kiegészítők pontos hatásmechanizmusa nem tisztázott, így a Neprinol véralvadási és fibrinolitikus rendszerre gyakorolt hatása sem. Előfordulhat, hogy a szer egy egészséges szervezetre ártalmatlan, ugyanakkor azoknál, akiknél véralvadási zavar már eleve fennáll, másképp, esetleg károsan fejti ki hatását attól függően, hogy a nagyon komplikált alvadási-fibrinolitikus egyensúly komponensei közül az adott betegnél mi vezetett a VTE (vénás thromboembolia) kialakulásához.

Fentiek tükrében azt tanácsolom, hogy kezelőorvosára és a már törzskönyvezett, bevált gyógyszerekre bízza gyógyulását. Üdvözlettel:  Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2011.12.15. 07:46 2 komment

Címkék: laboratórium trombózis vérrög antikoaguláns syncumar orvos válaszol mélyvénás trombózis alvadásgátló inr érték inr neprinol gumiharisnya

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr473466427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horkay82 2011.12.16. 18:35:35

Ezek a táplálék-kiegészítők és egyéb nem gyógyszer besorolású készítmények néha tényleg nagyon jók! De igaz, mindenképpen óvatosan kell bánni velük és semmiképpen sem csodaszerek.

trb85 2011.12.21. 17:34:52

Pontosan erre szerettük volna felhívni a figyelmet!
süti beállítások módosítása