Egy speciális eszközzel, egy szélütéses beteg agyából távolítottak el sikeresen vérrögöt február elsején, Debrecenben. Az első ilyen beavatkozás történelmet írt az intézményben, de világszerte is ritka a módszer, amelyet a klinika orvosai később egy másik betegnél is alkalmaztak.

 

Az operáció kulcsa egy apró eszköz

 

A műtét előzménye, hogy korábban a képalkotó diagnosztikában dolgozók és a neurológiai klinika munkatársainak együttműködésével sikerült beszerezni egy különleges,  a combverőéren keresztül az agyba vezethető, rendkívül drága, egyszer használatos eszközt. Ezzel lehetővé válik, hogy az 1-1,5 milliméter átmérőjű agyi ütőérből az elzáródást - féloldali bénulást és teljes beszédzavart, némaságot - okozó vérrögöt  eltávolítsák. Mintha a palackból a dugót kihúznánk - szemléltette Fuxreiter Margit, a centrum stratégiai igazgatóhelyettese az eljárás lényegét.

 

Idén húsz betegen segíthetnek

 

Hólapátolást követően bénult le a jobb oldala annak a fiatalembernek, akit a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Neurológiai és Radiológiai Klinikájára szállítottak. A klinika történetében második alkalommal egy különleges mechanikus beavatkozással távolították el a stroke-ot ("szélütést") okozó vérrögöt az agyából. "Ilyen jellegű beavatkozások Budapesten és Miskolcon voltak már, de Debrecenben február elsején végeztük az elsőt, majd negyedikén éjjel a másodikat" - mondta az Origo-nak Csiba László, a klinika igazgatója.

…Az egyszer alkalmazható katéter ára közel félmillió forint, így a beavatkozás teljes ára a további szükséges eszközök miatt elérheti az egymillió forintot. Reményeink szerint ebben az évben 10-20 ilyen műtétet tudnak végrehajtani - mondta a professzor és hangsúlyozza, hogy ezzel az eszközzel a beavatkozás csak az akut stroke utáni első néhány órában alkalmazható, tehát akár egy napnál idősebb érkatasztrófákban nem válik be. Részletes beszámoló a bravúros beavatkozásról itt olvasható…

Szerző: trb85  2012.02.16. 08:12 Szólj hozzá!

Címkék: műtét operáció trombózis véralvadás vérrög szélütés inr érték inr trombus agyembólia

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr674102557

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása