A Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében egy új típusú katéteres kardiológiai beavatkozást végeztek. A transzkatéteres bal pitvari fülcsezárás olyan betegeken segít, akiknél a gyakori ritmuszavar, a pitvarfibrilláció miatt nagy a szíven belüli vérrög-képződés kockázata.

szívkatéter.jpgMinden századik embert érinti

A pitvarfibrilláció a teljes lakosság egy-két százalékában fordul elő, gyakorisága az életkorral emelkedik, 75 év felett már minden tizedik embert érint. A ritmuszavar általában rendszertelen szívműködés-érzést okoz, de akár teljesen tünetmentes is lehet. A legnagyobb veszély, ami az okozott panaszoktól függetlenül fennáll, a szíven belüli vérrög-képződés, és az ehhez társuló verőeres elzáródás, az embolizáció, amelynek legsúlyosabb formája az agyi érelzáródás. A felső szívüregek, a pitvarok ilyenkor csak „remegnek", megszűnik a hatékony összehúzódás, a lelassult keringésnél a vér pangása fokozott alvadási veszéllyel jár.

A 65 év feletti életkor, szervi szívbaj, a magas vérnyomás, cukorbetegség társulása, valamint a korábbi embóliás esemény olyan mértékben növeli a vérrög-képződés kockázatát, ami már tartós alvadásgátló kezelést tesz szükségessé. A hatékony alvadásgátló kezelés azonban mindig magában foglalja a vérzés lehetőségét, különösen egyéb hajlamosító állapot, mint például gyomorfekély esetén.

Kiváltja az alvadásgátló-kezelést

A bal pitvari fülcsezárással a szívnek azt a részét zárják le, ahol a leggyakrabban, az esetek több mint négyötödében keletkeznek a vérrögök. A záró eszközt a combvénán keresztül, katéterrel vezetik a fülcséhez, majd miután abban stabilan rögzült, elengedik a katéterről. A beavatkozás után nincs szükség tartós alvadásgátló-kezelésre. A módszert, amit nem csupán Debrecenben, hanem Budapesten és Szegeden is alkalmaznak, egyelőre olyan betegeknél javasolják, akiknél hatékony gyógyszeres alvadásgátlást nem sikerült elérni, vagy az a megszokottnál magasabb vérzéses kockázattal jár – mondta el dr. Csanádi Zoltán, a DE OEC Kardiológiai Intézet egyetemi docense.

Forrás: infovilag.huitt olvasható a cikk teljes szövege>>

Szerző: trb85  2012.12.14. 07:46 Szólj hozzá!

Címkék: vérrög véralvadásgátló pitvarfibrilláció szívkatéter

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr514964983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása