Az egészséges életmódra nevelés és a bulvár jegyében két hírt szeretnénk olvasóinkkal megosztani. Először egy tüdőgyógyász figyelmezteti a dohányosokat, hogy legyenek tudatában: a nagy téli szmogban még inkább veszélyezteti őket a trombózis. Következő hírünk pedig egy szerencsés mellplasztikai műtétről szól.

 

Szmogban a dohányosok nagyobb kockázatot vállalnak

 

A dohányosokra különösen nagy veszélyt jelent a szmogos levegő, ilyenkor az erekben még több vérrög keletkezik - mondta az InfoRádiónak egy interjúban Mucsi János tüdőgyógyász. Hangsúlyozta, hogy a dohányfüst a rendkívül szmogos levegőnél nagyságrendekkel több szálló port és egyéb káros anyagot tartalmaz, ezért a dohányos állandóan egy riasztási fokozatban él, ami jól látszik a szívinfarktusok, a tüdőrák és a krónikus légúti megbetegedések előfordulásában. A cigarettázók tehát a riasztási fokozat több százszorosát is belélegezhetik, ehhez jön hozzá a szmogos levegő. A legkisebb részecskék bekerülnek léghólyagocskák falán keresztül a véráramba, ahol kis vérrögök keletkeznek. „A dohányos ott táncol a szakadék szélén, lehet, hogy a szmogos levegő üti be a koporsójába az utolsó szöget” – mondta a rádióműsorban a tüdőgyógyász.

A dohányosoknak szóló további intelem a kognitív képességek romlásáról szól. Egy brit tanulmány szerint ugyanis a vérrögképződésen túl a szellemi teljesítményre is káros hatással van a dohányzás, akár már a 45. életév környékén. További érdekes részletek a kutatásról...

 

„Életet mentett” a vérrög

 

Már blogunk indításakor írtunk arról, hogy a sebészeti beavatkozások, azon belül is a szépészeti műtétek komoly rizikót hordoznak a később kialakuló trombózis tekintetében. Egy ilyen műtéten átesett, egykori argentin szépségkirálynő halálát is a beavatkozás után kialakult vérrögképződés okozta. A napokban azonban éppen egy plasztikai műtétnek köszönhette életét az egykori brit szépségkirálynő, Danielle Lloyd. Második mellműtétjének előkészítésekor derült ki: az egyik fontos eret vérrög zárja el.

„A 29 éves brit szépségkirálynő talán soha nem gondolta volna, hogy egy mellplasztikai műtétnek köszönheti majd az életét. Danielle Lloyd már másodszorra feküdt volna kés alá, 2007-ben megnagyobbíttatta melleit, elérve a D kosaras nagyságot. Idén viszont azért vállalta volna az operációt, hogy a szoptatás után megváltozott, kissé megereszkedett melle visszanyerje eredeti formáját” – olvasható a 168 Óra Online cikkében.

Szerző: trb85  2012.02.23. 08:39 Szólj hozzá!

Címkék: halál dohányzás egészség életmód plasztikai műtét megelőzés trombózis véralvadás tüdőembólia vérrög mélyvénás trombózis trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr664102414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása