Bemutatták a Trombózisklub rendezvényén a magyar kutatók által kifejlesztett, világújdonságnak számító, hordozható véralvadásmérő készüléket, amely a közelmúltban kapta meg az egészségügyi hatóság engedélyeit. A trombózison átesett betegek érdekeit képviselő szervezet előadásán elhangzott: nagyon fontos a véralvadás szintjének, azaz az INR-értéknek a rendszeres ellenőrzése, hiszen csak Magyarországon öt-hatszázezer embert kezelnek véralvadásgátlóval és a laborvizsgálatok statisztikái alapján minden második beteg INR-értéke kisebb-nagyobb mértékben rosszul van beállítva.

A fővárosban pénteken tartották meg az immár egyesületi formában létező Trombózisklub újabb rendezvényét, ahol dr. Czikkely Rózsa Közép-Magyarországi szakfelügyelő főorvos többek között arról beszélt, hogy sajnos az egész testben kialakulhat a trombózis, mind a verőerekben, mind a vénákban. Ha az agyi verőerekben alakul ki, agyi infarktusról beszélünk, ha pedig a szív verőerében, szívinfarktusról. A vénás trombózis leggyakrabban az alsó végtagokban fordul elő, s a betegség az esetek legnagyobb százalékában valamilyen műtét miatt alakul ki. "Ortopédiai műtétek után a betegek különösen veszélyeztetettek" – tette hozzá a főorvos.


Dr. Vámos Ildikó, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház Klinikai Diagnosztikai Laboratórium vezetője arra figyelmeztetett: a köznyelvben vérhígítónak nevezett gyógyszerek nem veszélytelenek és korlátozzák a véralvadásért felelős K-vitamin hatását. Nagyon oda kell figyelni ezért arra, hogy mit eszik a beteg. Nem tilos magas K-vitamin tartalmú zöldségek

és gyümölcsök fogyasztása sem, csak arra kell ügyelnie a betegnek, hogy ezek mennyisége egyenletes legyen. Óvatosságra intett azért a doktornő a mostani nyári szezon elején, a friss primőrök megjelenésekor. 

Dr. Vámos Ildikó külön kihangsúlyozta: nagy felelőssége van a háziorvosnak, vagy a kezelőorvosnak a megfelelő adagolás megállapításánál. Az ideális megoldás a véralvadás, azaz az INR-szint rendszeres, napi mérése lenne, hiszen a túlgyógyszerezés akár életveszélyes belső vérzést is okozhat, míg a kelleténél alacsonyabb dózis nem akadályozza meg az újabb trombózisok kialakulását.

Magyarországon nagyon kevés szakambulancia, illetve háziorvos rendelkezik az INR-értéket azonnal kimutató, hordozható berendezéssel. A betegeknek többnyire körülményes laborvizsgálaton kell ellenőriznie a véralvadási értékét, aminek figyelemmel kísérését a többség éppen ezért elhanyagolja. A Diagon kft. budapesti kutatóbázisán kifejlesztett CoagS nevű világszabadalom ugyanakkor a nagy laborgépekhez hasonló eljárással mutatja ki a véralvadásgátló dózisának beállításához elengedhetetlenül fontos INR-értéket. A cég új eszközét először a Trombózisklub rendezvényén próbálhatták ki az érdeklődők, ahol néhány perces vizsgálatból, ujjbegyből vett egy csepp vér segítségével ellenőrizhették az INR-értéküket. A Diagon Kft. képviselője elmondta: az eszköz hamarosan elérhető áron kerül majd forgalomba, ezért nagyon bíznak benne, hogy a háziorvosi rendelőkben, mentőautókban, kiritkusabb esetekben pedig a betegágyak mellett is találkozhatunk majd vele országszerte.


 

Szerző: trb85  2012.05.01. 11:34 2 komment

Címkék: laboratórium trombózis labor véralvadás vérvizsgálat antal józsef vérrög antikoaguláns vérhígító k vitamin mélyvénás trombózis véralvadásgátló mélyvénás alvadásgátló trombózisklub alvadászavar diagon kft coags

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr624482021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hedgehog87 2012.05.24. 22:30:47

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy Trómbózist kaptam 2011 Decemberében , egy korcsolya baleset után(részleges szalagszakadás) begipszelték a lábam és kevés véralvadásgátlót kaptam.
Lényeg, hogy december 16. óta kezelnek Mélyvénás Trombózissal . 24 éves vagy. Sajnos a közel 2 hónapos fekvés miatt elég sok súlyfelesleg halmozódott fel rajtam.
De a syncumar szedése végett a túlzott zöldség bevitel nem javasolt. Sok mindent kipróbáltam azóta ...
nem sok sikerrel.
A sportot csak mérsékelve tudom űzni, mert még most is rendszeresen fáj a lábam(amúgy ez normális?)
Ebben a hónapban már a mensesem sem jött meg. (nem vagyok terhes) ...
Ezek normális tünetek?

Várom mielőbbi válaszukat.

trb85 2012.06.27. 16:16:43

@Hedgehog87: Sajnos hozzászólásokban nem tudnak szakértőink válaszolni, kéréek, küldd el problémád leírását a trombozisveszely@gmail.com címre! Köszönjük!
süti beállítások módosítása