A trombózis hatékony kezelésének feltétele a pontos diagnózis felállítása, amely egyáltalán nem könnyű. Az esetek nagy részében a tünetek enyhék, gyakran egyáltalán nem specifikusak, máskor egyenesen félrevezetők. Egészen biztos, hogy ma Magyarországon százezrek szenvednek a fel nem ismert trombózis következményeitől, mert nem kapták meg a megfelelő véralvadásgátló kezelést akkor, amikor szükség lett volna rá. A jól ismert diagnosztikai módszerek, az INR vizsgálat és a különböző genetikai tesztek mellett a Doppler vizsgálat és a D-dimer teszt ad további bizonyosságot, hogy a páciens trombózisos elváltozástól szenved.

 

A negatív D-dimer fontos információ

d-dimer.jpgA D-dimer egy véralvadásban fontos fehérje, amely az érpályában képződött fibrinből származik. Legtöbbször a trombózis következményeként alakul ki az alvadék lassú oldódása miatt. A szervezetben keletkező bármilyen véralvadás - mint például az érelzáródás - során a szervezet igyekszik a vérrögöt feloldani. Ennek során az alvadék egészen kis részekre bomlik, ezek egyike a D-dimer. A teszt ezt a D-dimer vérszintet méri.

Igaz, hogy a D-dimer teszt pozitív lehet akkor is, ha például gyulladás miatt képződött a fibrin az érpályában, ezért nem teljesen specifikus. A D-dimer teszt negativitása azonban biztonsággal kizárja a mélyvénás trombózis és a tüdőembólia fennállását. Ezért ha a klinikai tünetek sem típusosak, a D-dimer teszt negativitása alapján kizárható a trombózis. Ha azonban a teszt pozitív, akkor szükséges az okot tisztázni, erre legtöbbször a Doppler vizsgálat a legalkalmasabb, amellyel kizárják vagy megerősítik a trombózis diagnózisát.

A háziorvosi gyakorlatban azok a D-dimer tesztek használhatóbbak jól, amelyek a betegágynál, laboratóriumi háttér nélkül is elvégezhetők. Ilyen a SimpliRED D-dimer teszt, amely natív (vénás vagy kapilláris) vérből 2 percen belül eredményt adhat. Gyorsasága miatt ezt a tesztet már itthon is kiterjedten alkalmazzák a háziorvosi gyakorlatban.

A D-dimer-szint klinikai meghatározásának jelentőségéről részletes tanulmány itt olvasható >>

Szerző: trb85  2012.09.24. 07:57 Szólj hozzá!

Címkék: trombózis diagnózis embólia véralvadásgátló alvadásgátló prothrombin INR d-dimer

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr74790578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása