Néhány bejegyzéssel ezelőtt foglalkoztunk két esettel, ahol a trombózisból való gyógyulásról írtunk. Kiderült, hogy az egyik történetben szereplő professzor problémái azzal kezdődtek, hogy lassan kialakuló visszérgyulladás jelent meg mindkét lábában.

A visszérgyulladás oka és következménye is lehet trombózis, és mindkét elváltozás tünetei nagyon jól megmutatkoznak, és rendkívül fájdalmasak. A következő két posztban a visszérgyulladás okairól és megelőzéséről lesz szó, majd a lehetséges gyógyítási módokról. Ne feledjük, ez a betegség is hordozza a trombózis kialakulásának lehetőségét, ezért mindenképpen vegyük komolyan!

A felületi visszérgyulladás tünetei a kemény tapintás, a fájdalmas vénaszakasz és a kivörösödés pedig leginkább az alsó vagy a felső lábszáron jelenik meg. Diagnózisa orvosi tapasztalatot igényel.

 

Hogyan alakul ki?

 

A felületi visszérgyulladást gyakran az érintett érszakasz trombózisa okozza, amely lehet érfalkárosodás eredménye (a károsodott vénabillentyűk miatt pl. a véráramlás zavara), de lehet véralvadási zavar következménye esetleg genetikai okokból, vagy gyógyszer hatására.

A pontos diagnózis felállításához szükséges vizsgálatok: a koleszterinszint, a homo-ciszteinszint, a fibrinogén és a trombociták, vagyis a vérlemezkék számának, esetleg még a cink szintjének és a pajzsmirigyhormonok mennyiségének meghatározása.

 

A megelőzésnél nincs hatékonyabb ellenszer

 

Fontos a vénafalfunkció egészséges működésének elősegítése, például Kneipp fürdővel, hideg vizes lemosással, kovasav és terpéntartalmú gyógynövények (például pohánka, csodabogyó és vadgesztenye) használatával, és a rendszeres mozgás segítségével. Nem szabad megfeledkezni az egészséges hasi légzésről sem, de a már károsodott lábszárvénáknak a nyirokmasszázs biztosítása érdekében leghasznosabbak a gyógyharisnyák.

A Kneipp-fürdő, a legismertebb víz-kúra specialista, a wellness atyjának is nevezett német katolikus pap, Sebastian Kneipp (1821-1897) által kifejlesztett fürdőkúra. Összesen 300 vízkúra receptjét ma is több klinikán használják, a váltott hőmérsékletű fürdőktől kezdve a gőzfürdőig nagyon sok eljárás Kneipp elméletére vezethető vissza.

 

Ha elhanyagoljuk vénáinkat, akkor könnyebben kialakulhat trombózis, ami azért veszélyes, mert az alvadék kisebb-nagyobb részének esetleges leválása a létfontosságú szervekbe, tüdőbe, agyba kerülhet, ahol ereket tömíthet el.

Régebben a felületi vénák kisebb trombózisát, vagyis a visszérgyulladást veszélytelennek tartották, ennek ellenére komolyan kell venni, kezelésére következetesen cinkpasztás nyomókötést, vérhígító hatású módszereket - citromsavat, fokhagymát, acetilszalicilsavat és heparint - szükséges alkalmazni.

A visszérkutatók támogatják ezeket az óvintézkedéseket, hiszen minden ötödik felszíni visszérgyulladásos betegnél egyidejűleg mélyvénás trombózist is találtak. Ezen eljárások nagy része ráadásul az egész szervezet egészségének megtartását is elősegíti.

Folytatjuk...

Szerző: trb85  2011.09.12. 08:05 2 komment

Címkék: életmód egészségügy háziorvos laboratórium amputáció trombózis tüdőembólia visszér syncumar visszérgyulladás vérhígító inr érték inr trombus e trombózis

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr333225596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.09.15. 13:36:07

Ezek szerint a szaunázás is jót tesz, megelőzi a trombózis kialakulását?

mgeza75 2011.09.15. 13:37:31

Az biztos! Ott is az a lényeg, hogy a hőmérséklet változása beindítja a keringést, mint a különböző fürdőkben. Öngyógyításnak se rossz.
süti beállítások módosítása