A trombózis megelőzésről egy hasznos szórólapot készítettünk a nagyközönségnek, amelyet a Trombózisklub megalakulásakor már szétosztottunk a résztvevőknek. Most lehetővé tesszük, hogy mindenki kinyomtathassa, felajánlva egy veszélyeztetett családtagnak vagy ismerősnek, esetleg a nagyszülőknek, akik már nem mozognak otthonosan az internet világában. A tájékoztató alább olvasható, a végén található linkre kattintva pedig – a jobb egér használatával – az eredeti szórólap azonnal nyomtatható! (A szöveget Dr. Czikkely Rózsa állította össze.)

 

Tájékoztató a trombózis megelőzésének lehetőségeiről

Aktív közreműködés egy népbetegség megelőzésében és gyógyításában

A keringési rendszer megbetegedései, ezen belül a trombózis világszerte vezető helyen áll a halálozási statisztikában. Ezen belül a stroke például a harmadik leggyakrabban halált okozó betegség Európában.

Csökkenthetők a veszélyek

A tromboembóliás megbetegedések hazánkban is több százezer embert érintenek. Ennek ellenére a lakosság nem rendelkezik kellő információval sem a megelőzéssel, sem a megbetegedések kezelésével kapcsolatban, pedig ez az a betegségcsoport, ahol megfelelő életvitellel nagy százalékban megelőzhető lenne a trombózis kialakulása. A már kialakult betegség esetében a beteg tudatos, aktív közreműködése a kezelés során lényegesen csökkenthetné a mortalitást.

Rizikófaktorok

A trombózis kialakulásáért viszonylag kis részben felelősek veleszületett, örökletes elváltozások (pl. Leiden mutáció). Az esetek többségében, (még örökletes hajlamosító tényező esetén is) több rizikófaktor együttes hatása miatt alakul ki a trombózis. Ilyen veszélyeztető tényezők a mozgásszegény életmód, dohányzás, hormon tartalmú fogamzásgátlók szedése, elhízás, magas koleszterin szint, nem megfelelően kezelt diabetesz, magas vérnyomás.

Fontos a rendszeres ellenőrzés

A kezelés úgynevezett vérhígító szerekkel (véralvadást gátló gyógyszerekkel) történik, ilyen a Syncumar és a Marfarin. Mindkét gyógyszer adagolásának beállítását befolyásolja mind az elfogyasztott táplálék K-vitamin tartalma, mind az egyidejűleg szedett egyéb gyógyszerek. A kezelést éppúgy rendszeresen kell laboratóriumi vizsgálattal, INR meghatározással ellenőrizni, mint a diabeteszes betegek kezelését a rendszeres vércukorméréssel.

A betegeket nem tájékoztatják

Joggal feltételezzük, hogy a betegek nem tájékozottak kellőképpen arról, mi a következménye annak, ha nem történik meg kezelésük ellenőrzése. Az INR érték ismeretének hiányában a kezelőorvos nem tudja követni a betegek életkörülményeiben vagy élettani állapotában (táplálkozás, gyógyszerszedés, hormonális változások, stb.) bekövetkezett változást a szükséges gyógyszermennyiség változtatásával.

Elhanyagolják az INR mérését

Egy hazai, közel 400 ezer járóbeteg ellátását végző laboratórium egy év alatt elvégzett 63 500 darab INR vizsgálata alapján statisztikát készített, amelynek elemzése során azt tapasztaltuk, hogy a terápia ellenőrzéséhez szükséges kontrollvizsgálatokat a betegek átlagban csak kéthavonta, vagy még ritkábban végzik el. Ugyanennek a statisztikának értékelése során azt is tapasztaltuk, hogy a kezelt betegek részére végzett INR mérések eredménye több mint 30 százalékban volt alacsonyabb vagy magasabb a terápiásan előírt értéknél. Nem megfelelő kezelés esetén, ha az INR értéke az orvos által előírtnál alacsonyabb, a beteg nem védett újabb trombózis kialakulásától. Ez lehet viszonylag hosszabb távú rizikó. Ha az előírtnál magasabb az INR érték, vérzésveszélyt jelent, mely azonnali rizikó. A betegeknek ezzel tisztában kell lenniük.

Szükség lenne egy INR mérőeszközre

Nehézséget okoz az is, hogy sajnos nem áll rendelkezésre olyan prothrombin-INR mérőeszköz, mint a cukorbetegeknél a vércukormérő készülék. Ez megnehezíti a terápia helyes beállítását, szükség esetén az időben elvégzett korrekciót. Nagyon lényeges a terápia rendszeres ellenőrzése, az INR mérése akkor is, ha semmi panasza nincs! Szeretnénk a lakosság és a betegek széleskörű tájékoztatásával elérni, hogy tudatosan, aktívan működjenek közre egy népbetegség megelőzésében és gyógyításában.

 

Az eredeti szórólap nyomtatásra készen itt >>

 

Szerző: trb85  2011.11.01. 08:07 1 komment

Címkék: megelőzés laboratórium trombózis vérvizsgálat tüdőembólia leiden mutáció vérrög syncumar kumarin vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló warfarin inr trombózisklub marfarin

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr783367866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

trb85 2011.12.09. 16:18:27

Köszönjük a letöltéseket, ezek szerint érdemes volt kitenni ezt a nyomtatványt!
süti beállítások módosítása