Egy újabb olvasónk, ráadásul szakmabeli, egy mentős kérdésére próbált szakértőnk megnyugtató választ adni - amely sajnos nem igazán sikerült. Ahogy a válaszból látni fogjuk, a levelezésen keresztül folytatott „távrendelés” nem mindig egyszerű. A levélváltásnak azonban van tanulsága, miszerint egy-egy probléma kiderítése mennyire összetett megközelítést és feltérképezést jelent. Ezért minél több részletre figyelünk oda, és azokat meg is osztjuk orvosunkkal, annál nagyobb eséllyel találhatjuk meg a betegség gyökerét és így a hatékony kezelési módot. Természetesen orvosunknak fontos szerep jut, hiszen kellő nyitottság és odafigyelés nélkül a beteg egyedül marad gondjával.

 

Kedves Doktornő!

Kérem, az alábbi panaszomra, legyen kedves megnyugtató választ adni! 54 éves vagyok, foglalkozásom mentős. Már egy évnél is korábban valami történt a kezemmel és a jobb vállammal. Ödémás lett. A lapockám környékén mogyorónyi nagyságú izomgörcsök keletkeztek. Gyógykezelésre eltűntek, de a kezemmel kisebb dolgokat nem tudok fogni, a vállam hol fentebb van, hol leesve tartom. Állás esetén a kezem teljesen kifehéredik, nincs benne vérellátás. Lefeküdve bizonyos idő után a vérkeringés a kezemben normálissá válik. Eddig az alábbi kivizsgáláson voltam: ultrahang, MRI és CT vizsgálaton. Végül egy Hajdúszoboszlón élő orvos, aki megvizsgálta a gerincemet, megállapította, hogy a gerincemnek nincs semmi baja, valószínűleg valami izomcsomó zárja el az eret, amely a karomba vezet. Fekvő helyben az izom fellazul és szabad lesz a véráramlás. Miután a nyugdíjam még messze van, rokkant nyugdíjba pedig nem akarok menni, és az állásom márciusig tarják fenn, tessék elhinni, hogy éjszaka sem tudok az idegességtől aludni. Izgatottan várom a betegségemmel kapcsolatban szíves és megnyugtató válaszukat.  Kézcsókkal: N. Balázs

 

Kedves Balázs!

Úgy érzem, nehezebb feladat elé állított, mint bármelyik orvost, aki eddig foglalkozott az Ön betegségével. Ugyanis én betegségének csak szépen összeállított, de nagyon rövid összefoglalóját ismerem. Nem tudok Önnek további kérdéseket feltenni sem a tüneteire, sem az eddig elvégzett egyéb vizsgálatokra vonatkozóan, és megvizsgálni sem tudom.

Mindezt azért írtam le, hogy ne érje csalódás. Ne várjon tőlem csodát, nem tudok megnyugtató választ adni a problémájára. Jó lenne tudni betegsége kiváltó okát, mert ennek ismeretében a kezelés, a megoldás eredményesebb lehetne. Kérdéseket tudok felvetni, amelyek visszanyúlnak a tünetek kezdetéhez, és amelyeket már valószínűleg feltettek Önnek. De ha akad közöttük olyan, amit még nem kérdeztek és nem vizsgáltak meg, az esetleg közelebb vihet a megoldáshoz.

Egy évvel ezelőtt hirtelen (néhány óra) vagy napok alatt alakult ki az ödéma?

Összefüggésbe tudja-e hozni az ödéma kialakulását valamilyen traumával? (pl. izomsérülés, szakadás, emelés miatt?)

Fájdalmas volt az elváltozás, vagy csak az ödéma miatti duzzadtság volt zavaró?  Ha fájdalmas volt, akkor mozgásra volt fájdalmas vagy inkább kisugárzott?

Volt-e valamilyen érzés-kiesés az ujjaiban, a karjában? Zsibbadás? Mozgáskiesés?

Vizsgálták a kar és a váll beidegzését, esetleges ideg-gyök kompressziót?

Vizsgálták az izomzat épségét?

Volt akkor valamilyen elszíneződés az ödémás területen: pl. pirosabb, halványabb, esetleg cyanotikusabb?

Volt hőmérsékleti eltérés a két karja között? 

Vizsgálták a kar artériás és vénás keringését?

Mivel panaszai álló testhelyzetben kifejezettebbek, felmerül bizonyos vizsgálatok álló helyzetben történő elvégzése. Sajnálom, kedves Balázs, de ennél többet nem tudok segíteni. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.02.20. 07:55 Szólj hozzá!

Címkék: megelőzés vizsgálat trombózis bénulás vérkeringés orvos válaszol mélyvénás trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr44124516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása