A címben szereplő állítás bármilyen meglepő is, igaz. Az obstruktív alvási apnoéban szenvedő betegek gyakran felébrednek éjszaka, ami a következő nap rendkívüli kimerültséget okoz, és többek között agyi infarktushoz is vezethet. Ez többnyire a középkorú, túlsúlyos férfiakat érinti, akiknél a tünetegyüttes horkolást és gyakori, ideiglenes légzés-szünetelést okoz. Egy friss kutatás szerint viszont azoknál a betegeknél, akik egy hétig szoros kompressziós harisnyát viseltek, harmadával csökkent ez a típusú alvászavar. A trombózis és az embólia megelőzésére használt speciális harisnyának tehát további jótékony hatását is felismerték.

 

Obstruktív alvási apnoe szindróma (OSAS)

Gyakori betegség, a felnőtt lakosság akár 5 százalékát érintheti. Túlsúlyosoknál többször fordul elő, férfiaknál közel tízszer gyakrabban. Az alvás során a lágyszájpad izomzat is ellazul, ami kóros esetekben a légutak elzáródásához vezet. Ilyenkor felhorkanás, légzéskimaradás és gyakori felébredés, vagy úgynevezett mikroébredés jelentkezhet. A nem megfelelő alvás-szerkezet miatt kialvatlanság, nappali aluszékonyság jelentkezik a betegeknél. A vérben levő oxigénszint lecsökkenhet, ami magas vérnyomást, szívritmuszavart, gondolkodási problémákat, esetleg szellemi leépülést is okozhat hosszú távon. Ezeknél a betegeknél a magas vérnyomás sokkal nehezebben kezelhető, az agyi infarktusnak pedig egyik önálló rizikófaktora.A betegség tünetei: alvászavar, horkolás, légzés kimaradás, felébredés, nappali aluszékonyság, fáradékonyság, depresszió, gondolkodási problémák, kialvatlanság, éjszakai vizelés.

 

Az alvási apnoéban a légutakban lévő izmok összeesnek, ezért a légzés legalább tíz másodpercre leáll, mielőtt az agy jelet küld az izmokba az összehúzódásra, és újra megnyílnak a légutak. A betegség nemcsak a beteg és hálótársa alvását zavarja, hanem a vérnyomást is megnöveli, ez pedig szívpanaszokat eredményezhet. A betegeket sok esetben folyamatos, pozitív légúti nyomással (CPAP - continuous positive airway pressure) kezelik, ez azonban azzal jár, hogy egy maszkot kell viselniük alvás közben, ami sokak számára kényelmetlen.

 

 

A napközben felgyülemlett vért csökkentették

 

Az olasz Bresciai Egyetem munkatársai legújabb kutatásukban teljes hosszúságú, embóliamegelőző kompressziós harisnyát használtak a lábszár véráramlásának szabályozására. Tizenkét, vénapanaszokkal küzdő beteget toboroztak, akiknek napközben vér gyülemlik fel a lábszárában, ami éjszaka a többletfolyadék nyakba áramlása miatt alvászavarokhoz vezetett.  Bebizonyosodott, hogy a kompressziós harisnya viselése csökkentette a napközbeni folyadékfelgyülemlést, ez pedig az éjszaka folyamán a nyakba áramló folyadékot csökkentette, ami viszont egyharmadával visszaszorította az apnoék számát.

Az alanyok egy héten keresztül ébredéstől lefekvésig viselték a harisnyát. Az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine szaklapban közzétett tanulmány szerint a lábszárban felgyülemlő folyadék mennyisége 62 százalékkal, az egy alvási órára eső apnoék száma pedig 36 százalékkal csökkent. A kutatás vezetője szerint rendkívül meglepő, hogy pusztán a kompressziós harisnya viselése ilyen mértékben visszaszorította az alvási apnoét. A szakember szerint érdekes lenne megvizsgálni, mennyivel nagyobb hatást lehet elérni az eszköz hosszabb távú alkalmazásával. Ez azért lenne különösen fontos, mert az éjszakai apnoé gépi kezelését sok beteg a maszk miatt nem bírja elviselni.

Szerző: trb85  2012.06.09. 07:50 Szólj hozzá!

Címkék: agy alvás vér megelőzés infarktus véna vérkeringés vérrög gumiharisnya agyembólia grádiens kompressziós harisnya

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr854573747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása