Már jól tudjuk, milyen hajlamosító tényezői lehetnek a trombózisnak: elhízás, dohányzás, inaktív testhelyzet és az abból adódó pangás a végtagokban, fogamzásgátló szedés, balesetek és csonttörések. De van egy olyan hajlamosító tényező is, amit sajnos nem tudunk kiiktatni semmilyen odafigyeléssel, ez pedig a genetikai öröklődés.

Ezek az öröklött tényezők az említett állapotoktól függetlenül is hajlamosabbá tesznek a trombózisra, azokkal kombinálódva pedig akár sokszorosára is emelhetik a kockázatot. Közülük a legfontosabb az V. véralvadási faktor úgynevezett Leiden-mutációja, amely az átlagnépesség 10 százalékánál, míg a trombózisos betegek 20-30 százalékánál mutatható ki. Az öröklődő trombózishajlam majdnem 80 százalékban ehhez az elváltozáshoz kapcsolható.

 

Kötelező a folyamatos ellenőrzés!

 

A hajlamot apai és anyai oldalról is örökölhetjük. Ha csak egyik oldalról örököljük, akkor nyolcszoros, ha mindkét oldalról, akkor pedig nyolcvanszoros kockázatot hordozunk mélyvénás trombózisra az átlag népességhez képest. Még akkor is, ha semmilyen más további kockázati tényező nem áll fenn.

Ezeknek a betegeknek folyamatos ellenőrzésre kell járniuk, hol vérvizsgálat segítségével ellenőrzik aktuális állapotukat. Fontos, hogy milyen étrendet követnek, milyen egyéb gyógyszerekre van szükségük, vagyis a Leiden-mutációval született emberek egész életét a betegségükhöz kell igazítaniuk.

Szerencsére ma már van mód ennek a genetikai elváltozásnak a gyors kimutatására, szűrésre. Egy egyszerű laboratóriumi vizsgálattal, amelynek során nem is kell feltétlenül vért venni, hiszen egy másodpercek alatt kinyerhető szájnyálkahártya minta is megfelel. És ezt akár postán is el lehet küldeni a laboratóriumba.

 

Egyéb genetikai tényezők

 

A Leiden-mutáción kívül ismerjük még a protrombin polimorfizmusnak nevezett állapotot, valamint a hiperhomociszteinémiát (a homocisztein nevű aminosav felszaporodása a vérben), amely többféle enzim csökkent működése révén, valamint B-vitamin hiány következtében alakulhat ki. Ez artériás és vénás trombózisra egyaránt hajlamosító állapot. Az antifoszfolipid szindróma pedig gyakran autoimmun betegségekhez társul, jellemzője, hogy a trombózis mellett terhes nőknél vetélésre, magzatelhalásra hajlamosít.

Szerző: trb85  2011.07.27. 08:31 2 komment

Címkék: gyógyszer laboratórium trombózis tüdőembólia leiden mutáció vérrög mélyvénás trombózis protrombin mélyvénás kvitamin alvadásgátló inr érték prothrombin trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr433068093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mita-s 2012.02.29. 19:08:11

Leiden heterozigóta vagyok. Az orvosaim (a nőgyógyász és a háziorvos is) azt mondták, hogy ezzel orvosilag nem kell foglalkozni, csak ha baj van. Figyeljek a megelőzésre.
De azért kontrollvérvétel nem kellene időnként? Mert azt se kapok, arra hivatkozva, hogy gyógyszert úgyse szedek.
Jó ez így? Kérhetem a vérvételt?

trb85 2012.05.16. 11:08:48

Kedves Mita-s! A trombozisveszely@gmail.com címre várjuk a kérdéseket, közvetlenül itt sajnos nem tudnak szakértőink válaszolni.
süti beállítások módosítása