A trombózis kialakulását, legkülönfélébb változatait és az állandó ellenőrzés fontosságát már többször végigjártuk ebben a blogban. Van azonban egy olyan tényező, amelyről eddig nem esett szó, ez pedig a pszichoszomatikus érintettség. Ez azt jelenti, hogy a trombózis is visszavezethető bizonyos lelki okokra. Bár a nyugati orvoslás szeret a sejt és szervezet szintjén gondolkodni, a keleti gyógymódok európai elterjedése után ma már a hétköznapi ember is jól tudja: a test és lélek együttes működésében minden mindennel összefügg.

A genetikai hajlam és az életmód rizikófaktorai mellett mindenképpen fontos tényező a lelki állapotunk, a belső békénk, ennek az egyensúlynak a felbomlásával sokféle testi betegség érhet utol minket.

 

Gyerekkorunktól üldöz a baj

 

Mik állnak a pszichoszomatikus megbetegedések hátterében? „Vannak   személyiségtípusok, amelyek  meghatározott konfliktusok és betegségek iránt érzékenyebbek.  A konfliktus lehet korai gyermekkori eredetű is. A szülőktől való korai elszakadás, vagy a későbbi életkorban is  erőteljes szülői kötődés, az elszakadni nem tudás, az életcél meghiúsulása, a pályaválasztás és a párválasztás balsikerei, valamint annak későbbi kihatásai, mind súlyos megpróbáltatást, konfliktus helyzetet jelentenek.  Egy munkahelyi konfliktus, a teljesítmény és követelmény, az ambíció és a lehetőség, a sikerre való törekvés és a sikertelenség, a szeretetvágy és az elutasítás között nehezen elviselhető űr újabb krónikus konfliktushelyzet. Ugyanilyen teher a lélekre, így a testre is, az egzisztenciális probléma, amely nemcsak a mindennapi élethez szükséges pénz előteremtését jelenti, hanem például egy sportember erejének csökkenése, egy szellemi tevékenységet végző ember memóriájának keserűen megélt hanyatlása,  a testi hibák, elhagyatottság megélése és  megannyi ránk nézve fenyegető veszély árnyékolhatja be lelkünket.  Tehát már gyermekkorunktól kezdve veszélyeztetettek vagyunk.”

 

A vér a lélek szimbóluma

 

„A trombózis és a szívinfarktus hátterében elsősorban a stressz áll. A mindennapi élet aggodalmainak szorítása, a foglalkozás során elszenvedett agressziók mind  kikezdhetik az érfalat, vagyis ismétlődő görcsökkel terhelhetik ereinket. A vérlemezkék összecsapódásában is segít a stressz, így az 56 km hosszú érpályánk bármely szakaszán a trombózis kockázatát megsokszorozhatja.”

A vér a lélek ősi szimbóluma. Rendes körülmények között a vér, azaz a lelki energia, állandó áramlásban, szüntelen mozgásban van. Ha valamely álláspontunk (lábunk) egy meghatározott ponton megmerevedett, ha gondolkodásunk vagy nézeteink egy bizonyos ponton megrekedtek, s zavarják a dolgok menetét, azaz ha nem vagyunk hajlandók lelki életünk bizonyos vonatkozásain szükségszerűen változtatni és ezáltal akadályozzuk fejlődésünket, vérrögképződés következhet be. Fogalmazhatunk úgy is: egy pontosan lokalizálható probléma elzárja a dolgok szabad folyását, nézeteink elakadtak, álláspontunk megmerevedett. A trombózis kialakulása a lelki életben tehát annak kivetülése, hogy az ego szellemi fejlődése elakadt és mielőbbi változtatásra kényszerül.

Szerző: trb85  2011.08.15. 09:01 2 komment

Címkék: vér háziorvos lelki trombózis véralvadás pszichoszomatikus vérhígító mélyvénás trombózis alvadásgátló inr érték inr prothrombin trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr143154574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgeza75 2011.08.21. 16:36:20

Sokan nem hisznek a lelki tényezőkben, pedig MINDEN betegség lelki okokkal is megmagyarázható, illetve az váltja ki a testi elváltozást. Lehet hadakozni, de minden egy, az emberi test egy teljes egység!!

brendex 2011.08.21. 16:37:41

És ha mégsincs igazad? Amikor rád tüsszentenek és te elkapod a náthát, abban vajon mi a lelki tényező?
süti beállítások módosítása