Napjainkban - ahogy arról legutóbb írtunk - szinte egyetlen, a kilencvenes évek elején fejlesztett betegágy melletti koagulométer (INR mérő) az elérhető eszköz itthon, amely alkalmas arra, hogy a beteg vagy hozzátartozója otthon INR-ellenőrzést végezzen.

Az eszköz ára, illetve a meghatározásra alkalmas „csík” ára miatt ez a lehetőség széles körben mégsem terjedt el.

Ritka és kevés kivétel ismert, ahol a beteg vagy egy magán egészségügyi szolgáltató ezt az eszközt rendszeresen használja. Az egészségügy és a gyógyszerpiac számos szereplőjének érdeke lenne a rendszeres mérési gyakorlat kialakítása, mert ez javítaná a gyógyszerszedéssel kapcsolatos mutatókat, a hatékonyságot. Mindezzel növekedne az egy betegre eső gyógyszerfogyasztás, de közben csökkenne a beépített egészségügyi berendezések (műbillentyű, tartós vénás kanül, stb.) kapcsán kialakult szövődmények száma. Ám úgy tűnt eddig, hogy a gyártó, illetve a gyógyszergyártó és az egészségpiaci szereplők együttes lobbi-ereje sem elegendő az ideális megoldás kialakításához.

Amennyiben lehetséges lenne a most elérhető eszköz költségeinek a töredékéért berendezéseket biztosítani a betegeknek, és megfizethető áron forgalomba hozni a reagenseket, jelentős népegészségügyi hozadéka lenne a betegek önellenőrző INR-monitorizálásának!

 

 

Szerző: trb85  2011.09.01. 08:21 5 komment

Címkék: laboratórium trombózis labor vérzés vérvizsgálat tüdőembólia vérrög syncumar vérhígító tb támogatás mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin warfarin inr érték inr

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr693181620

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.09.15. 13:45:27

Miért nem találja már fel valaki az ideális mérőt??? Mindenfélét kitalálnak már, pont ezt nem?

Szilárd Szombati 2014.02.01. 10:34:55

Nekem van a fenti képen látható otthoni INR mérőműszer újabb típusából egy felesleges, ha valakinek szüksége lenne rá jelezze.

Ferencné Lakatos 2016.09.02. 16:09:55

@Szilárd Szombati: Nekem szükségem lenne erre,mert mindig ingadozik az INR szintem és ez veszélyes a műbillentyűm miatt.

Szilárd Szombati 2016.09.03. 09:16:00

szasza4@freemail.hu az elérhetőségem.
süti beállítások módosítása