Az előző posztokban kézilabdázókkal és focistákkal foglalkoztunk, akiket nem kímélt az alattomos trombózis. Már tudjuk, ez a betegség nem válogat, és akár egy rossz mozdulat elég hozzá, hogy egy apró vérrög elinduljon a véráramban és érelzáródást okozzon. A veszélyes állapot persze az egyes szervekben is kialakulhat, ami sokkal kritikusabb állapotokhoz vezethet, ezért mindenképpen oda kell figyelni minden jelre, amelyet a betegség produkálhat.

 

„Talán csak medvepuszit kaptam”

 

A Zalaegerszeg centerét, Kinter Györgyöt is kórházba szállították 2010 decemberében, mert trombózis alakult ki a lábában. A játékos az Albacomp elleni rangadón kapott egy rúgást a vádlijára. Elsőre nem tűnt komolynak a sérülése, így hétfőn és kedden még részt vett az edzésen. Szerdán aztán szólt Völgyi Péter edzőnek, hogy nem tudja folytatni. „Bevérzett és nagyon feszített a combhajlítóm. Eleinte azt hittem, csak egy sima, szokásos medvepuszit kaptam. Másnapra viszont kiderült, hogy trombózisom van. Most egy hétig a kórházban fekszem, meg sem mozdulhatok. Bővebbet még nem tudtak mondani az orvosok, de az biztos, hogy komolyan kell venni, hiszen ez a betegség legrosszabb esetben halálos is lehet” – nyilatkozta a kórházban.

Szerencsére két hónap múlva már visszaállhatott a pályára a játékos, bár ahogy elmesélte, nem volt lelkileg könnyű a felépülés időszaka. „Testileg kevésbé, inkább idegileg szenvedtem. Rossz volt tétlenül az ágyban feküdni, főleg annak tükrében, hogy volt egy időszak, amikor a fél csapat lesérült. Szerencsére a testem nagyon pozitívan reagált, ennek köszönhető, hogy két hete már az edzéseket is elkezdhettem. Gyakorlatilag teljes értékű edzésmunkát végzek, a futásokból, kondi gyakorlatokból maximálisan kiveszem a részemet.”

 

Végleg eltiltották a válogatott kosarast

 

Nem volt ilyen szerencsés Kocsis Boglárka, az MKB-Euroleasing Sopronnal korábban két-két bajnoki címet és Magyar Kupa győzelmet szerzett, majd a BSE-ből Sopronba visszatért kosárlabdázó. "Két éve szedek vérhígítót, de mivel a játékban nem zavart, nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, a sportorvosi vizsgálaton pedig engedtek játszani” - nyilatkozta a hír megjelenésekor a huszonhét éves irányító. „Nyáron a válogatottnál volt egy átfogó, alapos orvosi ellenőrzés, ott mutatták ki, hogy komoly a baj, és eltiltottak" – részletezte.

A vérhígító szedése miatt vérzékenyebb az átlagnál, nyílt törés esetén el is vérezhetne, egy ütközés után pedig könnyen belső vérzést kaphatna, amely nem azonnal, csak napokkal az eset után jelentkezik. Ezért a válogatott edzésein ugyan ott volt, de a játékba nem szállt be, mert kerülnie kellett minden olyan szituációt, amelyben ütközhet. "Mindenem volt a kosárlabda, erre tettem fel az életemet, de az orvosok véleményét kénytelen vagyok elfogadni, hiszen ők éppen az egészségem védelmében hozták meg ezt a fájó döntést. Ezzel együtt, ha lenne rá lehetőségem, hogy saját felelősségre kosárlabdázzak, játszanék” – tette hozzá a pályafutásának végét jelző hírhez Boglárka.

Szerző: trb85  2011.10.03. 08:06 Szólj hozzá!

Címkék: trombózis véralvadás syncumar vérhígító mélyvénás trombózis véralvadásgátló warfarin alvadásgátló prothrombin trombus sportbaleset

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr373260057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása