Még kérdéses, hogy a véralvadás aktív felgyorsítása mennyivel növeli a trombózis bekövetkezését, de úgy tűnik, egy speciális kötszer sokat segíthet – legújabban – a harcmezőn szerzett sérülések vérzéscsillapítására.

A harcoló alakulatok tagjai ugyanis együtt élnek azzal, hogy elvéreznek az összecsapásban, mielőtt esélyük volna orvosi ellátáshoz jutni. Az MIT legújabb fejlesztésének köszönhetően ennek kockázata jelentősen csökkenhet, a kutatók ugyanis olyan orvosi szivacsot hoztak létre, amelyet a véralvadást természetes úton elősegítő anyaggal itattak át.

 

Polgári ellátásban már alkalmazzák

 

A trombinnal impregnált szivacsok a sebbe helyezve szinte azonnali véralvadást idéznek elő, és ez nagy előrelépés a szorítókötéshez vagy a gézhez képest, amelyek egyike sem segíti elő aktívan a vér alvadását. Ez igaz a különféle egyéb anyagokkal átitatott kötszerekre is, majdnem mindegyiknek van mellékhatása.

Polgári kórházakban már alkalmazzák a módszert, ott a szivacsokat közvetlenül használat előtt mártják egy trombintartalmú oldatba, ez azonban a kórházon kívüli elsősegélynyújtásban nem praktikus.

 

Antibiotikummal fejlesztenék tovább

 

A MITáltal kifejlesztett szivacsra felváltva trombint és csersavat rétegeltek, így olyan filmszerű nanoborítást kaptak, amely elegendő működőképes trombint tartalmaz, de hosszan „eláll”, így az elsősegélycsomagban tárolható. A kutatók a találmány továbbfejlesztésén dolgoznak, antibiotikus rétegeket is felvinnének az anyagra, ezzel csökkentve a fertőzés veszélyét. További részletek itt…

Szerző: trb85  2012.02.13. 14:25 Szólj hozzá!

Címkék: baleset sérülés gyógyszer amputáció trombózis sebesülés vérrög mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin alvadásgátló

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr484101531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása