Minden századik térdízület pótló műtéten átesett beteg, és minden kétszázadik csípőpótláson átesett betegben alakul ki vérrög mielőtt elhagyják a kórházat, még akkor is, ha megteszik a szükséges óvintézkedéseket a vérrög kialakulása ellen.

A mélyvénás trombózis (DVT) tulajdonképpen egy vérrög, amely mélyen a vénákban alakul ki, általában a lábszárban. Az igazi veszély akkor jelentkezik, ha ezek a vérrögök elmozdulnak, és a vérárammal a tüdőbe jutva elzárják a vér áramlását. Ezt nevezik tüdőembóliának. Egy új tanulmány ennek a kockázatnak a megbízható viszonyítási alapját próbálta meghatározni, de a terület számos szakértője attól tart, hogy a vérrögképződés valódi kockázata ízületpótlás után még annál is magasabb, mint amit ez a kutatás mutat.

Segít, ha hamar elkezdenek újra mozogni a betegek 

A svájci Lausanne Egyetemi Kórház kutatói Jean-Marie Januel vezetésével 47, összesen 45 ezer ízületpótló műtéten átesett beteg részvételével készült kutatást elemeztek. Az összes páciens részesült vérrögmegelőző kezelésben, ami a vérrögképződés kockázatának csökkentésére szolgált. A kezelés ellenére minden századik térdpótláson átesett betegben és minden kétszázadik csípőpótláson átesett betegben kialakult vérrög még azelőtt, hogy kikerültek a kórházból. A megelőző kezelés általában a mozgás ösztönzése minél hamarabb a műtét után, kompressziós harisnya viselése, illetve valamilyen vérrögképződést megelőző gyógyszer alkalmazása.


A kockázat valójában magasabb 

Dr. John Heit, a rochesteri Mayo Klinika kardiológusa szerint a kockázat valójában magasabb, mint amit az új kutatás mutat. A szakértő hangsúlyozta, hogy a kockázati időszak jóval túlnyúlik a manapság meglehetősen rövid kórházi tartózkodás idején. Az ortopéd sebészek teljes mértékben tisztában vannak ezzel a problémával, és kiváló munkát végeznek azon betegek kiválasztásában, akik a legtöbbet profitálhatnak a műtétből. Ráadásul nagyon szigorúan veszik azt, hogy valamilyen megelőző kezelést kell alkalmazni a műtét után.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association legfrissebb számában jelent meg.

 

Szerző: trb85  2012.04.05. 12:28 Szólj hozzá!

Címkék: műtét trombózis vérrög mélyvénás trombózis mélyvénás

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr434355845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása