Néhány bejegyzéssel ezelőtt a hüvelygyűrű és más fogamzásgátlók trombózissal kapcsolatos kockázatairól tettünk közzé egy tanulmányt. Szakértőnk most olvasónk konkrét problémájára válaszol, amely szintén a hüvelygyűrűvel kapcsolatos aggályokról, illetve a hormonális fogamzásgátlás kérdéseiről szól.

 

nuvaring.jpgTisztelt Doktornő!

Negyvenöt éves, nem dohányzó és nem elhízott nő vagyok, pajzsmirigy alulműködésre gyógyszert szedek. Menstruációs problémákkal járok nőgyógyászokhoz évek óta. Tavaly végre megállapította az egyik orvos, hogy hormonális eredetű a probléma, ezért fogamzásgátló szedését javasolta. Kivizsgáltattam magam trombózis hajlamra, sem genetikailag nem vagyok érintett (4 fajta genetikai rendellenességet néztek nálam, egyik sem áll fenn), és a hematológus által rendelt vérből való vizsgálat sem mutatott ki problémát. Ennek ellenére félek elkezdeni szedni tablettát, mert más orvosok viszont nagyon megijesztettek, egyenesen öngyilkosságnak mondták, ha elkezdem a tabletta szedését.

Ezért a nőgyógyászom azt javasolta, 3 hónapig tegyek fel NuvaRing fogamzásgátló gyűrűt. Ebből jóval kevesebb hormon szabadul fel naponta, mint a tablettákban van: az etonogesztrel 0,120 mg/nap, az etinilösztradiol 0,015 mg/nap mennyiségben szabadul fel a gyűrűből, mindkettő 3 héten keresztül. És ha ez segít, akkor utána a Mirena hurok nevű hormonális eszközt javasolja, ami 5 évig van bent, nem tartalmaz ösztrogént, és helyileg fejti ki hatását, azaz nem kerül a véráramba. A felhelyezés után levonorgesztrel hormont bocsát ki a méh üregébe. Azaz állítólag nem okoz trombózist.

A NuvoRing gyűrű hormonjai azonban, úgy tudom, bekerülnek a véráramba. A méhnyak nyálkahártyáján keresztül. (Bár azt is olvastam máshol, hogy nem a véráramon keresztül jut célba, és nem tudom, kinek higgyek.) Kérdésem, ez is veszélyes lehet trombózis szempontból? Három hónapi fogamzásgátló tabletta vagy gyűrű használata is veszélyes? Vagy elkezdhetem ezt a három hónapig tartó módszert, ne aggódjak? Van, amire oda kell figyelnem? A Rezveratrol étrend-kiegészítő kapszula segítségével esetleg csökkenthetem a trombozisveszélyt? Vagy esetleg más módszer létezik? Nagyon szeretnék végre a problémámon túl lenni, mert megkeseríti az életemet, befolyásolja a párkapcsolatomat. Ugyanakkor félek a trombózistól is.

Már vagy hét éve járok orvostól-orvosig, hogy a két menstruáció közötti, napokig tartó vérezgetésemmel kezdjenek valamit, de eddig hiába. Most végre egy orvos szerint a probléma fogamzásgátlóval orvosolható, viszont már annyira idős lettem, hogy ez veszélyeket rejt. Ez kicsit elkeserít, mert ha esetleg 7 évvel ezelőtt kezdtem volna hozzá a fogamzásgátló szedésének, lehet, már abba is hagyhattam volna régen a tablettát, és a hormonok helyreálltak volna. Mit tegyek? Köszönettel: Linda

 

gyöngyszív.jpgKedves Linda!

A Trombózis Blog május 16-i bejegyzésében olvashatta, hogy hüvelygyűrű használata esetén a trombózis kockázata nagyobb, mint az orális fogamzásgátlók szedésekor, és azt is, hogy a méhen belüli eszköz a legkisebb kockázatú fogamzásgátló.

Mint azt igen pontosan leírta, a NuvaRing fogamzásgátló gyűrűből naponta 0,120 mg (= napi 120mikrogramm) etonogesztrel és 0,015 mg (= napi 15 mikrogramm) etinilösztradiol szabadul fel.

A kombinált fogamzásgátlók ösztrogént és valamilyen progesztint (progesztogént) tartalmaznak. Az etonogesztrel egyike azoknak a harmadik generációs progesztineknek, amely azokban a kombinált orális fogamzásgátló tablettákban van, melyekről kimutatták, hogy szedésük nagyobb trombózis kockázatot jelent, mint a második generációs progesztineket tartalmazók. Az etinilösztradiol aktív ösztrogén hatású. Az ösztrogénekről pedig tudjuk, hogy szív és érrendszeri mellékhatásaik között előfordulhat mellkasi fájdalom, mély és felületes vénás trombózis, tüdőembólia, tromboflebitis,  szívinfarktus, agyvérzés és megemelkedett vérnyomás.

Ezzel szemben a Mirena hormon tartalmú méhen belüli eszköz mindössze napi 20 mikrogramm levonorgesztrelt (progesztin) bocsát ki, és ösztrogént egyáltalán nem tartalmaz! Trombózist okozó mellékhatással nem kell számolni.

A Mirena felhelyezésének a fogamzásgátlás mellett másik fontos indikációs területe a menorrhagia (nagymértékű menstruációs vérzés). Levonorgesztler hatására az endometrium (méhnyálkahártya) elvékonyodik, ezáltal már 3 hónap után a menstruációs vérzés jelentős csökkenését okozza. A vérzéses napok száma is csökken. Néhány betegnek teljesen elmarad a menstruációja.

A Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle 2007. szeptember havi száma részletesen ír a levonorgesztrelt tartalmazó méhen belüli eszköz egyéb előnyös hatásairól, amelyek révén az számos panaszt okozó nőgyógyászati probléma kezelésére alkalmas, olyankor is, ha a betegnek nincs is szüksége fogamzásgátlásra.

Eddig is alkalmazták a fogamzásgátló tablettát a menstruációs ciklus rendezésére, de ennek alapja az volt, hogy a hormontartalmú tabletták szedésében 21 naponként szünetet kellett tartani, és a hormonszedés hiánya ekkor „megvonásos” vérzést okozott. Ugyanilyen módon hatna a hüvelygyűrű is, de mint a Koppenhágai Egyetem kutatásaiból kiderült, sokkal nagyobb trombózis veszéllyel járna, mint az orális fogamzásgátlók szedése.

Levelében kérdezi, hogy „három hónapi fogamzásgátló tabletta vagy gyűrű használata is veszélyes?”  Igen, az első hónapokban a legnagyobb a trombózisveszély!

A Rezveratrol antioxidáns hatásánál fogva hozzájárul a káros oxidatív folyamatok, így a sejtek öregedésének gátlásához, emellett pozitív hatással lehet a szénhidrát-zsíranyagcserére is. Kérdésére a válasz: a Rezveratrol étrend-kiegészítő kapszula segítségével nem tudja csökkenteni a hormonális fogamzásgátlók által okozott trombózis veszélyt. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2012.06.12. 07:46 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátlás megelőzés trombózis véralvadás hüvelygyűrű véralvadásgátló antibébi

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr364583500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása