Hüvelygyűrű, tapasz vagy fogamzásgátló implantátum? Melyik legyen az aktuális fogamzásgátlónk? A tablettákról korábban már kiderült, hogy elősegíthetik a trombózist vagy tüdőembóliát okozó vérrögképződést, a többi hormonalapú módszerrel kapcsolatban azonban nem készült hasonló tanulmány. Egy friss, dán vizsgálat szerint a tabletták néha jobb választásnak bizonyulnak, mint a nem szájon át szedett hormontartalmú fogamzásgátlók.

A Koppenhágai Egyetem egyik kutatócsoportja nemrég megvizsgálta, van-e kapcsolat bizonyos nem szájon át szedett hormontartalmú fogamzásgátlók és a mélyvénás trombózis kialakulása között. Tíz évre visszamenőleg tekintették át olyan 15 és 49 év közötti dán nők adatait, akik nem szájon át szedhető hormontartalmú fogamzásgátlóval védekeztek. (A vizsgálat előtt egyetlen résztvevőnél sem fordult elő vérrögképződés vagy daganat, de más befolyásoló tényezőket is figyelembe vettek a kutatásban.)

A British Medical Journal-on publikált eredmények szerint háromszor nagyobb volt a vérrögképződés kockázata a kombinált fogamzásgátló tablettát szedők körében a hormonális fogamzásgátlót egyáltalán nem használókkal összehasonlítva. A kockázat ennél is magasabb volt, a hüvelygyűrű vagy a hormonális tapasz esetén: az előbbi eszköz használata hat és félszeres, míg az utóbbi nyolcszoros kockázatnövekedést jelentett.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a hüvelygyűrű és a tapasz helyett érdemes a kombinált tablettára áttérni, mert így csökkenthető a vérrögképződés kockázata.

A bőr alá beültetett, kizárólag progeszteron-alapú implantátum enyhén növelte a trombózisveszélyt, de a méhen belüli hormontartalmú eszköz kockázatmentesnek bizonyult, és kifejezetten jótékony hatással bírt – állapítja meg a kutatási összefoglaló.

Szerző: trb85  2012.05.16. 07:29 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátlás fogamzásgátló trombózis implantátum spirál embólia tapasz vérrög hormonális mélyvénás trombózis hüvelygyűrű antibébi

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr564514408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása