A trombózis ma már népbetegség, az egyik vezető halálok Európában. Évente félmillióan veszítik életüket emiatt, pedig a tragédia elkerülhető: a hatékony készítmények mellett a megfelelő életmód és a rendszeres INR-mérés a legfontosabb. Egy nemrég engedélyeztetett hazai INR mérő készülék minőségi változást hozhat a trombózisos megbetegedések kezelésében.

vénástromboembolia.jpgA visszeresség és a mélyvénás trombózis itthon több százezer beteget érint. A lakosság mégsem rendelkezik kellő információval a megelőzéssel és a kezeléssel kapcsolatban, és nem ismerik a lehetséges szövődményeket.  A végtagi visszértágulat és visszérgyulladás elhanyagolt esetekben az összekötő vénákon keresztül átterjedhet a mélyvénákra, és tromboembóliás megbetegedést okozhat. Az összefüggés fordítva is működik: a mélyvénás trombózis krónikus következménye a vénabillentyűk és a vénafal károsodása, melynek következtében másodlagos visszértágulat alakulhat ki. Ez a post-thrombotikus szindróma ismétlődő mélyvénás trombózisok veszélyével jár, a végtagokon pedig nehezen gyógyítható lábszárfekély keletkezik.

Az INR-mérés nélkülözhetetlen a hatékony kezeléshez

A véralvadásgátló kezelés akkor megfelelő, ha az érpályán belüli véralvadás már kellően gátolt, de még nincs spontán vérzésveszély. Az alvadásgátlás mérőszáma az INR érték, amely gyógyszerszedés esetén általában 2-3 között tekinthető jó beállításnak, ilyenkor van egyensúly a véralvadás gátlása és a vérzésveszély között. Egészséges emberben az INR értéke 1, ilyenkor a vér alvadása normális. A véralvadásgátló kezeléssel ezt az értéket növelik meg, azaz késleltetik a véralvadást. A gyógyszer hatását a beállítás kezdetén gyakran, akár egy héten többször is ellenőrizni kell, később, amikor a gyógyszerhatás stabilizálódik és a beteg követi a megfelelő diétát, az INR meghatározása ideálisan 4-6 hetenként történik. Jó hír, hogy már rendelkezésre áll egy vadonatúj magyar találmány, a CoagS INR mérő készülék, amely ujjbegy vérből néhány perc alatt megmutatja az aktuális értéket. A hatékony az volna, ha a jelenlegi lassú laborvizsgálat helyett a szakambulanciák és háziorvosok rendelkeznének ezzel, az INR-értéket azonnal kimutató berendezéssel.

Sokat tehetünk a megelőzésért és a gyógyulásért

Az első trombózisos tünetek megjelenése után leginkább a beteg közreműködése vagy annak hiánya dönti el, hogy könnyen vészeli-e át betegségét vagy súlyos tünetektől szenved. Például rendszeres mozgással a vénás pangás elkerülése, valamint a grádiens kompressziós harisnya viselése segít a hatékony gyógyszeres kezelésben. Nem mellékes, hogy a beteg dohányzik-e, és még ennél is fontosabb, hogy kellő hangsúlyt fektessen a rendszeres INR mérésre.

A trombózishoz vezető visszérbetegségek kezelésében fontos a vénafalfunkció egészséges működésének elősegítése, például Kneipp fürdővel, hideg vizes lemosással, kovasav és terpéntartalmú gyógynövények (például pohánka, csodabogyó és vadgesztenye) használatával, és a rendszeres mozgás segítségével. Nem szabad megfeledkezni az egészséges hasi légzésről sem, de a már károsodott lábszárvénáknak a nyirokmasszázs biztosítása érdekében leghasznosabbak a gyógyharisnyák.

Ha elhanyagoljuk vénáinkat, akkor könnyebben kialakulhat trombózis, ami azért veszélyes, mert az alvadék kisebb-nagyobb részének esetleges leválása a létfontosságú szervekbe, tüdőbe, agyba kerülhet, ahol ereket tömíthet el. Régebben a felületi vénák kisebb trombózisát, vagyis a visszérgyulladást veszélytelennek tartották, ennek ellenére komolyan kell venni, kezelésére következetesen cinkpasztás nyomókötést, vérhígító hatású módszereket - citromsavat, fokhagymát, acetilszalicilsavat és heparint - szükséges alkalmazni.

A visszérkutatók támogatják ezeket az óvintézkedéseket, hiszen minden ötödik felszíni visszérgyulladásos betegnél egyidejűleg mélyvénás trombózist is találtak. Ezen eljárások nagy része ráadásul az egész szervezet egészségének megtartását is elősegíti.

Minden második beteg gyógyszerezése hibás

A magyar lakosság körülbelül tíz százalékát kezelik alvadásgátlóval, szinte minden családban van olyan beteg, akinek vérhígítót kell szednie. Trombózis, stroke után, vagy ha egy vizsgálat kimutatja az erre való hajlamot, többnyire valamilyen „vérhígító” gyógyszert alkalmaznak. Gyakran fiatalok is kénytelenek rendszeres gyógyszerfogyasztóvá válni egy baleset vagy műtét után, hiszen a trombózis elkerülése érdekében ilyenkor is csökkenteni kell a vér alvadékonyságát. A betegek 50-60 százaléka bizonyítottan nem megfelelő dózisban kapja a gyógyszert, elsősorban a laboratóriumi INR ellenőrzés hiánya és rendszertelensége miatt.

Ne felejtse el rendszeresen mérni az INR-értékét! Az Ön háziorvosának már van CoagS véralvadásmérő készüléke?

(forrás: napidoktor.hu)

Szerző: trb85  2012.07.01. 07:34 Szólj hozzá!

Címkék: életmód visszér diagon mélyvénás trombózis coags INR INR mérés INR érték tromboembólia

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr874590549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása