A menopauza idején alkalmazott hormonpótló kezelés biztonságosabb tapaszok vagy gél formájában, mivel így kisebb a vérrögök kialakulásának kockázata, mint a tabletták használatával – derült ki nemrég francia kutatók vizsgálataiból.

 

Négyszer gyakoribb a vérrög kialakulása tabletták esetén

menopauza.jpgA hormontapaszok és a gélek bizonyítottan enyhítik a változó korú nők legfőbb panaszait: a hőhullámokat és az éjszakai izzadást, de egyelőre nem tisztázott, hogy biztonságosabbak-e a tablettáknál a mellrák, az agyvérzés vagy a szívroham kockázatának szempontjából. Mindezek kiderítésére nagyszabású vizsgálat indult. (A kutatás mesterséges női nemi hormonkészítményeket vizsgál, amelyeket vemhes lovak vizeletéből kivont hormonokból készítettek.)

A kutatók eddig összesen 981, 45 és 70 év közötti nőt vizsgáltak, közülük 271-nél alakult ki vérrög. A szakemberek megállapították, hogy a hormontablettákat szedő nők körében négyszer gyakrabban alakul ki vérrög, mint azok körében, akik hormontapaszokat vagy gélt használnak.

A májon áthaladás a folyamat lényege

A szakemberek úgy vélik, hogy a szájon át bevett gyógyszerek azért okoznak nagyobb valószínűséggel vérrögöket, mert felszívódás után áthaladnak a májon, ahol a véralvadást beindító faktorok aktiválódhatnak. Tapasz vagy gél alkalmazása esetén a hormonok egyenesen a vérbe jutnak, így ugyanazt a hatást kisebb dózissal is el lehet érni.

Szerző: trb85  2012.09.20. 07:44 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr914790322

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása