A műtét utáni trombózis kockázata a beavatkozást követő harmadik héten a legnagyobb, de még egy év múlva is négyszer magasabb a trombózis veszélye, mint az átlagnépességben – olvasható az Oxfordi Egyetem egyik kutatásában. Nálunk az a kötelező kórházi gyakorlat, hogy a nagyobb ortopédiai műtéteknél már a beavatkozás előtt kapnak a betegek véralvadást gátló készítményt, amit hazaengedésük után még három héten át kell szedniük. Kisebb beavatkozásnál ez persze rövidebb idő. Általában a műtétet követő 35 napot tartja a szakma kiemelt kockázatú időszaknak.

 

Egy harisnya meglepően sokat segít

 

A betegek is tehetnek a vérrögképződés ellen: fontos a mozgás a véráramlás serkentése miatt, a folyadékfogyasztás, de a fogyás is segíthet, ha túlsúlyos a beteg. Mindezek mellett a rugalmas harisnya viselésével is védekezhet. Ezek a harisnyák folyamatos védelmet biztosítanak lábadozó betegek esetében tüdőembólia és a mélyvénás trombózis kialakulása ellen. Közepes és nagyon súlyos esetekben válasszuk a combharisnyákat, enyhébb esetekben pedig a térdharisnyákat.


Magyarországon különösen fontos a szív- és érrendszeri megbetegedés kérdése, mert ez a vezető halálozási ok, az ebben a betegségcsoportban elhunytak aránya kétszerese az uniós átlagnak. A Boehringer Ingelheim gyógyszergyár nemrég több olyan, különösen nagy betegszámú klinikai vizsgálatot folytatott, amelyek a kardiovaszkuláris betegségek terápiás eljárásait kutatták.

 

Hamarosan kiválthatjuk az öninjekciózást?

 

Az egyik felmérés 27 ezer beteg bevonásával a tromboembóliás betegségeket vizsgálta, és egy orálisan alkalmazható, dabigatran hatóanyagú véralvadásgátló hatását elemezte a trombózisok és embólia megelőzésében és kezelésében. A szer jelenleg a térdprotézis műtétek utáni trombózis veszély csökkentésére adható, de a vizsgálatok bebizonyították: más, súlyos trombóziskockázatot jelentő ortopédiai műtétek és betegségek, és a leggyakoribb szívritmuszavar, a pitvar-fibrilláció esetében is hatásos.

Európában évente félmillió ember hal meg mélyvénás trombózis miatt, ezért fontos a hatékony megelőzés. Ez a módszer gazdaságosabb, mint a jelenleg alkalmazott injekciós kezelés, mert nem igényel folyamatos laboratóriumi kontrollt, azaz állandó INR ellenőrzést, valamint javítja a betegek életminőségét, hiszen a szer szájon át szedhető, vagyis (ön)injekciózásra nincs szükség.

Szerző: trb85  2011.08.10. 08:37 Szólj hozzá!

Címkék: egészség gyógyszer életmód egészségügy műtét laboratórium trombózis labor vérzés embólia véralvadás vérvizsgálat tüdőembólia vérrög syncumar mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin alvadásgátló inr érték

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr853148811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása