Egyik olvasónk a blogban már többször említett hormonális fogamzásgátlás és trombózis összefüggéseiről kérdezett, ám egy kicsit másként, mint az eddigi bejegyzésekben olvashattuk.

Tisztelt Doktornő! Szeretném megkérdezni, hogy 44 évesen mennyire veszélyes elkezdeni fogamzásgátló szedését? Erre nem a fogamzásgátlás, hanem vérzésprobléma miatt van szükség. Nem dohányzom, 1-3 kg súlyfelesleg van csak rajtam, és eddig még soha nem szedtem tablettát. Pontosabban az év elején, három hónapig Femoden (0,030 mg etinilösztradiol és 0,075 mg gesztodén) nevű tablettát kezdtem szedni nőgyógyász javaslatára és a 2. 3. hónapban nem is véreztem a ciklus közepén, de akkor megijesztettek a trombózissal és elmentem hematológushoz tanácsot kérni, aki elküldött antitrombin III. vizsgálatra, aminek eredménye 80-120-as referencia tartomány mellett 80 lett, és ő azt mondta, hagyjam abba a fogamzásgátlót (de amíg szedem, szedjek vérhígítót is). Ám mivel a nőgyógyászati problémám úgy tűnik, mással nem orvosolható, azt javasolták az orvosok, menjek el egy teljes kivizsgálásra a trombózis hajlam kiderítése miatt. Ezt megtettem, mind genetikailag (4 fajta teszt), mind a vérből nyert eredményeket látva azt mondták, nem vagyok veszélyeztetett, minden eredmény normális volt, az Antitrombin III. is.

INR 1,01 (0,85 - 1,15)
Aktivált parciális thromboplastin idő 28,9 (26,0 - 36,0)
Thrombin idő meghat. 16,6 (16,0 - 21,0)
Fibrinogén meghat. 3,70  (2,10 - 4,00)
Antitrombin III  102  (75 - 125)
Lupus antikoaguláns  32,1  (30,5 - 40,6)
LA vélemény negatív
VIII. véralvadási faktor  139,3  (70,0 - 150,0)
von Willebrand faktor (antigén) 111  (57 - 173)
von Wilebrand aktivitás 113  (84 - 160)
Thrombicita aggregáció coll - epi.  101  (84 - 160)
Thrombicita aggregáció coll - adp.  70  (68 - 121)

Szeretném megkérdezni, hogy ezen eredmények tükrében valóban elkezdhetem szedni a fogamzásgátlót? A tabletta szedése mellett mire kell figyelni, és kell-e ellenőrző vizsgálatokra járni? Vagy kicsit túlspilázom a dolgot, és jobban megrémültem a trombózis lehetőségétől,
mintsem az valós veszély volna? Köszönöm válaszát előre is! Ani”


Kedves Ani! Az életkor előrehaladtával a hormonális fogamzásgátlók szedésekor a kockázat növekedésével kell számolnunk. Ennek oka, hogy az életkor önmagában gyakran társul egyéb, szervezeten belüli tényezőkkel, amelyek kedveznek a tromboembóliás megbetegedés kialakulásának.  Emiatt nagyobb körültekintéssel szükséges mérlegelni a tabletta szedésének előnyeit és hátrányait.

Bár hatóanyagainak csekély mennyisége miatt a Femoden-t alacsony dózisú orális fogamzásgátlónak tekintik, mégis rizikófaktornak számít a tromboembóliás megbetegedések kialakulásában. 44 éves kor felett különös gonddal kell kutatni más hajlamosító tényezők esetleges jelenléte után, mert az esetek többségében több rizikófaktor együttes hatása miatt alakul ki a trombózis. Át kell gondolnia életmódját, a napi mozgásmennyiséget, napi folyadékbevitelt, gyulladásos vagy más betegségek esetleges jelenlétét, a szedett gyógyszereket és azt, hogy családjában másnál fordult-e már elő trombózis.

Nagy segítséget jelentett, hogy leírta, a kivizsgálása során milyen vizsgálatokat végeztek.

A trombózis hajlamnak – az Ön vérében vizsgáltakon kívül - még számos veleszületett oka lehet. Ilyen a protein C, illetve protein S hiánya, a prothrombin G20210A variánsa és az APC rezisztenciát okozó V faktor, a Leiden-mutáció. Ezek mindegyike jelentősen emeli a mélyvénás trombózis kockázatát.

Magyarországon az V. véralvadási faktor Leiden-mutációja a leggyakoribb (FVL, az APC rezisztenciát ez okozza), mely önmagában nem súlyos véralvadási zavar. Azonban más hajlamosító tényezőkkel kombinálódva ez az egyik leggyakoribb oka a tromboembóliás megbetegedéseknek. A Leiden-mutációt heterozigóta formában hordozók esetében az orális fogamzásgátló szedése mellett 25-35-ször nagyobb a trombózis kockázat.

Valamennyi ritkán előforduló, veleszületett rendellenesség szűrővizsgálatára nincs mód. Ezekben az esetekben nagyon hasznos és fontos felvilágosítást ad a családi anamnézis: volt-e a családban (szülők, nagyszülők apai és anyai ágról is) több személynél, vagy ugyanannál a személynél ismételten előforduló trombózis?

Fentiek tükrében hasznosnak tartom hematológus orvosa tanácsát. Az ellenőrző vizsgálatokat nagyon fontosak, feltétlen rendszeresen végeztesse el.

Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2011.10.25. 08:05 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátló trombózis embólia vérvizsgálat hormonális syncumar orvos válaszol mélyvénás trombózis véralvadásgátló warfarin inr érték prothrombin trombózisklub

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr423348286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása