Ani nevű olvasónk nemrégválaszt kapott kérdéseire itt a blogban, ám újabb levelet írt, amelyre szakértőnktől ismét megnyugtató sorokat kapott.

Tisztelt Doktornő, köszönöm válaszát!

Úgy tudom, nem volt a családomban egyáltalán trombózis, de a nagynéném, aki sokat cigizett, majd hirtelen abbahagyta a dohányzást - azt hiszem - infarktusban halt meg 63 évesen.

A genetikai vizsgálatot nálam nem csak Leiden-mutációra végezték el, hanem a Cambridge, a Hong-Kong mutációkra és FII 20210G/A mutációra is. Ezek mindegyike negatív volt. Kérdésem: van még más olyan genetikai vizsgálat, ami szükséges volna?

És hogyan lehet kideríteni azt, hogy van-e gyulladásos megbetegedés a szervezetemben? Ezt a vérvizsgálat kimutatja? Mert  elég alapos vérvizsgálaton estem át: immunszerológia, klinikai kémia, szerológia, hematológia, véralvadás.... Ezeken belül sok vizsgálat volt. A hematológus azt mondta, nincs baj, bár három dolog eltért a normálistól:

Neutrofil 82,000 (ref érték: 45,000 - 70,000)

Lymfocita 9,000 (ref. érték: 20,000 - 40,000)

Lymfocita abszolút értéke: 0,660  (ref. érték: 1,000 - 3,7000)

Igaz, pont azon a napon volt nagyon erős a menstruációm, és kicsit meg voltam fázva, köhögtem, fájt a torkom.

Megijesztettek nagyon a trombózis lehetőségével, viszont úgy tűnik, nőgyógyászati problémámra csak a fogamzásgátló szedése a megoldás. És egyszerűen nem tudom, mit tegyek, félek, ugyanakkor szeretnék már újra normális életet élni. Már hat éve járok nőgyógyásztól nőgyógyászig amiatt, mert a két menstruáció közötti időben is vérezgetek, sokszor 6-7-8 napon keresztül is. Bár nem erős ez a vérzés, mégis ijesztő, és hatással van a mindennapjaimra, a szexuális életemre, a hangulatomra. 24 napos a ciklusom, 7 napig menstruálok, és még itt van a közti vérzésem is, ami azt jelenti, egy ciklusban alig van vérezgetésmentes napom. Belefáradtam, elkeseredett vagyok, a pénzem nagy részét orvosokra költöttem, mégsem sikerült eddig kideríteni, mi a bajom. Most végre talán a fogamzásgátló megoldaná, ezzel kapcsolatban viszont nagyon megijesztettek. Úgy érzem, ez egy ördögi kör. Szeretném tudni, hogy ezek tükrében bele merhetek-e vágni a fogamzásgátló szedésébe, mi az, amire feltétlenül figyelnem kell? Köszönettel és tisztelettel: Ani

 

Kedves Ani!

Megnyugtató választ adhatok Önnek. Nagynénje 63 éves korában kapott infarktusa semmiféle veszélyt nem jelent Önre. Vagyis az ő infarktusa nem utal arra, hogy a családban örökletes hajlam lenne a trombózisos megbetegedésekre. Kérdésében Ön is összefüggésbe hozta az erős dohányzást és az infarktus előfordulását. Valóban, a dohányzás jelentősen növeli az infarktus előfordulási valószínűségét!

Második levelében tájékoztat, hogy az első levelében leírt vizsgálatokon kívül egyéb immunszerológiai, klinikai kémiai, szerológiai, hematológia, véralvadási és véralvadásra vonatkozó genetikai vizsgálatokat is elvégeztek Önnél, valamennyit negatív eredménnyel.

Szeretném megnyugtatni, hogy az éppen aktuális megfázása nem befolyásolta sem azoknak a vizsgálatoknak az eredményét, melyek a menstruációs ciklus rendellenességének kiderítése irányultak, sem a véralvadási vizsgálatokét.

Leveléből  kitűnik, hogy kezelőorvosa nagy körültekintéssel foglalkozik betegségével, gondos és igen alapos kivizsgálásban részesül. Azt gondolom, nyugodtan megbízhat az Ön esetét alaposan ismerő kezelőorvosa és hematológusa tanácsaiban. Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2011.11.04. 08:00 1 komment

Címkék: fogamzásgátló trombózis vérvizsgálat vérrög hormonális antikoaguláns orvos válaszol véralvadásgátló alvadásgátló inr érték inr

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr923401859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Madarasi Piroska 2016.05.16. 13:10:16

Kedves Ani.Ha van elérhetőséged kérlek add meg.szeretnék veled beszélni én is ezekkel a problámakkal küzdök 10 éve
süti beállítások módosítása