Problémát okoz a trombózisos betegeknél, hogy megfelelő INR értékük fenntartása érdekében folyamatosan emelni kell a szedett Syncumar mennyiségét. Egyik olvasónk egy olyan gyógyszer után érdeklődött szakértőnktől, amit elég napi egyszer bevenni, hogy biztosítsa a megfelelő INR-szintet.




Kedves Doktornő!



Érdeklődni szeretnék Syncumar helyettesítők gyógyszerek lehetőségéről! Sajnos napi 6 db Syncumar mellett sincs az INR értékem 2-3 között (jelenleg 1,86). Napi három darab tablettáról indultam 2009-ben, de folyamatosan emelni kellett az adagot. Hol a vége?
A kórházban az orvos Warfarin-t javasolt lehetséges alternatívaként. Én már 2009-ben hallottam egy, az EU-ba még akkor nem kapható gyógyszerről, amit nem kell beállítani, hanem napi egy pirula biztosítja a kívánt INR szintet.
Van erről valakinek infója? Mi a neve? 
Esetleg milyen kockázatokkal és mellékhatásokkal jár a szedése? Állítólag azóta már itthon is elérhető.
Köszönöm a válaszokat előre is!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     
Kedves Gábor!

Jelenleg ismert véralvadásgátló gyógyszereket hatásmódjuk alapján három nagy csoportra oszthatjuk. (Itt nem szólok pl az Aspirinről, mert az elsősorban a vérlemezkékre hat.  )

 

  • A K vitamin antagonista gyógyszerek (Kumarinok).   Az ebbe a csoportba tartozó gyógyszerek szájon át szedhetők és  gátolják azoknak a véralvadási faktoroknak a hatását, amelyek működéséhez K vitamin szükséges. Ilyen véralvadási faktorok a F II (protrombin), F VII., F IX és F X .  Ugyancsak K vitamin szükséges a protein C és protein S inhibitorok képződéséhez.  A kumarin csoportból, mint gyógyszer az Acenokumarin (Syncumar) és a Hydroxicumarin  (Warfarin)  terjedt el.
  • Heparin típusú gyógyszerek, amelyek az aktív X faktort (FXa) és a trombint gátolják. Ezeket a szereket nem lehet szájon át adagolni, csak injekció vagy infúzió formájában.
  • Direkt a Xa faktor hatását gátló gyógyszerek. Ez a „Xaban”  vegyületcsoport, ide tartozik a Rivaroxaban, mely már Magyarországon is forgalomban van.  (Vannak országok, ahol más néven forgalmazzák.)

 

Nyilván ez az a gyógyszer, amelyről Gábor hallott. A vegyület változatlan formában jól felszívódik, ezért szájon át is adható. Mivel a gyógyszer hatására 24 órán belül nem tér vissza a F Xa aktivitása a normál szintre, ezért elég naponta egyszer bevenni a tablettát.

2008 szeptemberében Kanadában és Európában, majd 2011. júliusban az amerikai FDA is elfogadta a szert csípő és térdműtétek előtt a VTE megelőzésére. 2011. Novemberben az U.S. FDA nem billentyű eredetű pitvarfibrilláció esetén is elfogadta a Xarelto használatát Stroke megelőzésre.

Egy új gyógyszer befogadása (engedélyezése) igen nagy felelősség, számos, nagy betegszámon alapuló klinikai vizsgálat eredménye szükséges mind a megfelelő hatás igazolásához, de ami legalább olyan fontos, a mellékhatások tanulmányozásához és feltérképezésekhez. A lehetséges mellékhatások lényegesen változhatnak, ha a páciensnek valamilyen társult betegsége is van, valamilyen gyógyszert szed, de a különböző korcsoportokban is változhat a mellékhatások előfordulási gyakorisága vagy súlyossága.

Fontos azt is tudni, hogy az alvadásgátló hatását milyen gyorsan lehet szükség esetén felfüggeszteni és mivel, hogyan adagolva.

Ezek után érthető, hogy a nagy várakozás és lelkesedés ellenére miért tart olyan hosszú ideig egy-egy új készítmény hivatalos elfogadása és megjelenése a piacon.

A Rivaroxaban Magyarországon is forgalomban van, de egyelőre csak nagy csípőműtétek és térdműtétek esetén engedélyezett a használata, profilaktikus célból, a tüdőembólia megelőzése céljából. Fentiek alapján érthető, miért nem írhatja fel Önnek kezelőorvosa a Syncumar helyett a Rivaroxabant. 

A Warfarin a Syncumarhoz hasonlóan  K vitamin antagonista, emiatt a kellemetlen étrend-megszorítás és INR ellenőrzés erre a gyógyszerre is vonatkozik.

A két gyógyszer hatásmechanizmusa azonos, de farmakokinetikája – a hatás kialakulásának sebessége és a hatás időtartama -  különböző.

  A warfarin esetében is igaz, hogy a TAK (tartós véralvadásgátló kezelés)  során egyénileg változó a napi dózis, általában 4-5 mg a megfelelő adag, de ettől jelentős eltérések lehetségesek. Számos tényező befolyásolja a kívánt antikoagulációt biztosító adagot; a betegek neme, kora, a táplálkozás, felszívódási viszonyok, kísérőbetegségek stb. mellett genetikai tényezők is szerepet kapnak” (prof. Dr. Sas Géza).

Mivel a Warfarin hatása lényegesen elhúzódóbb, az INR értéket egy-egy étrendi kilengés kevésbé zavarja, mint a Syncumart.  Mellékesen jegyzem meg,  -  mert nem hinném hogy jelen esetben ez lenne a probléma oka  -  hogy a K vitamin tartalmon kívül egyéb étrendi szokások is befolyásolhatják a szükséges gyógyszer mennyiségét. Ilyen pl. a táplálék zsírtartalma, mert a K vitamin zsírban oldódó vitamin. (ez elsősorban fogyókúrák, nagyobb hasmenések esetén jelenthet problémát)

 

Üdvözlettel:

Dr. Czikkely Rózsa

 

 

Szerző: trb85  2012.03.09. 06:59 6 komment

Címkék: gyógyszer műtét trombózis tüdőembólia syncumar orvos válaszol véralvadásgátló warfarin alvadásgátló inr érték inr

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr804299052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ff48bp 2012.04.13. 17:58:54

Nekem az a gondom, hogy billentyűműtétek után már több mint 10 éve szedem a syncumart, s sajnos ez az amúgy is osteoporosisos hajlamomat erősítette, így egy éve erős csontritkulást mutattak ki nálam. Mivel a syncumar ismert mellékhatása az osteoporosis kialakulásában bizonyított, így úgy gondolom igencsak sürgős lenne számomra a csontritkulás elleni szerek szedése mellett egy ilyen osteoporosist erősítő mellékhatással nem rendelkező véralvadásgátlóra váltás. Vajon ez elég indok arra, hogy felírhassák a Xareltót? Remélem igen, mert engem igencsak aggaszt az újabb állapotromlásom.

trb85 2012.05.16. 11:10:15

Kedves ff48bp! Közvetlenül itt sajnos nem tudnak szakértőink válaszolni, a trombozisveszely@gmail.com címre várjuk a kérdéseket! Megértésedet köszönjük!

Pet1988 2016.08.09. 11:27:45

Jó napot kívánok!

Nem tudom, hogy ennyi idő után segít-e a válaszom. Én tüdőembólián estem át, nekem egyből Xareltot adtak és lekopogom, semmi bajom nincs mellette. Nem kell a dózist külön állítgatni, diétát sem kell mellette tartani.
Viszont havi 19.000 Ft. (úgy tudom, ha bebizonyítják, hogy vki nem bírja a Syncumart, stb, akkor vmi kiemelt támogatást kaphat a beteg, és akkor kb 5-6.000 Ft a Xarelto / hó)

Kaposi Józsefné Erika 2016.11.20. 19:41:35

Kérdezni szeretnék!!! Nekem kéttoldali tüdö emboliám volt meddig kell szednem a szinkumárt????

Imréné Cseri 2016.11.25. 12:13:36

Igen én is Július óta szedem a SINKUMÁRT.De sajnos nem áll be .Még a leg jobb 1.85 volt.Ennél jobban már nem tudom betartani a diétát.Férjem is ugyan azt eszi.É ővé elég gyorsan be állt 2 fölött van. Mi az oka!!

zsuzsanka1949 2017.02.16. 13:59:32

4 hónapja szedek Syncumart pitvarfibrilláció miatt /megjegyzem sem előtte sem utána nem volt ritmuszavarom, a szív UH negatív, és egyéb szervi bajom sincs, valószínűleg stress okozta/ eddig 5x voltam INR vizsgálaton, csak egy eredmény volt 2-3 között, egy magasabb, 2 alacsonyabb volt. Le szeretném csaréltetni Xareltora, de a kardiológus azt mondta, hogy nekem nem írhatja fel kedvezményesen. Úgy tudom, ha legalább hat hónapig nem sikerül beállítani, akkor fel lehet iratni kedvezményesen. Lehet erről tudni valamit? Köszönöm
süti beállítások módosítása