Olvasónk tüdóembólia utáni felépülésével kapcsolatos kérdésekkel fordult hozzánk, meglepő hozzáértéssel és tájékozottsággal. Dr. Vámosi Ildikó pedig ugyanilyen alapossággal állította össze a válaszokat, előkerülnek blogunkban eddig már érintett problémák, de új információkkal is gazdagodunk.

 

tüdőembólia-orvval.jpgTisztelt Doktornő!

36 éves vagyok, két hónappal ezelőtt masszív jobboldali tüdőembóliát diagnosztizáltak nálam, az ok keresése még jelenleg is folyamatban van.

A kórházban Syncumar tablettával állították be az INR-t azzal a javaslattal, hogy 2,5-3,5 között kell tartani, és ezt 3 mg/nap Syncumarral sikerült is elérni. A kórház után a tüdőorvosom javasolta a Marfarinra való áttérést, amit a háziorvosommal meg is kezdtünk, heti 1 vérvétel mellett. 3 mg/nap Marfarinnal kezdtük a gyógyszerezést 1 héten át, majd miután 1,7-re esett az INR, megemeltük 5 mg/nap értékre. Ezen dózis mellett további 5 nap elteltével 1,3-ra esett az INR. Ennél a pontnál kértem az orvosomtól a Marfarinnal való további kísérletezés felfüggesztését, különös tekintettel arra, hogy a beállítás idejére nem írt fel injekciós LMWH-t sem, és aggasztott, hogy semmilyen védelmem nincs az esetleges további vérrög-képződés ellen. Visszatértem Syncumarra, amivel a szedés megkezdése után néhány nappal újra beállt az INR a 2,5 feletti tartományba.

Kérdéseim:

- mi lehet az oka annak, hogy míg Syncumarra jól reagálok (3 mg/nap tipikusan 2,0-2,1 körüli INR értékeket, 3,5 mg/nap 3,2 körüli INR értéket produkál, ezért felváltva napi 3 és 3,5 mg-ot szedek), a Marfarin még 5mg/nap dózisban is közel normál INR-t eredményezett? Meg kell jegyeznem, hogy az étrendem nagy mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmaz (étrend kiegészítő formájában), természetesen ezek K vitamint nem tartalmaznak.

- milyen Marfarin napi dózis tekinthető még normálisnak, és mi tekinthető extrémnek?

- a másfél hét múlva esedékes thrombofilia vizsgálatom után újra megkísérelném az áttérést a Marfarinra. Az előzmények tükrében milyen LMWH használatot (testsúlyom 74kg), Marfarin dózisokat és vérvétel ütemezést javasol? Válaszát előre is köszönöm, K. András


Kedves András! A thromboembóliás betegség megelőzése alapvető fontosságú. Ha bekövetkezett az embóliás kórkép a szakmai ajánlások iránymutatóak. A betegség kezelésében, a cél az újabb esemény „kivédése” (perifériás embólia, stroke), amelyre tartós alvadásgátló kezelést alkalmaznak.

A kezelés bázisgyógyszerei a kumarin készítmények: Syncumar és Warfarin. Az alvadásgátlás mértéke kumarin adagtól függ.

kvitamin-bevkos.jpgA kumarinok alvadásgátló aktivitásukat a K-vitamin hatás gátlása révén fejtik ki. Kumarinok hatására a K-vitamin függő alvadási faktorok képzése akadályozott.

A Warfarin gátolja a véralvadási faktorok (II., VII, IX. X. faktorok) és egyéb fehérjék képzését, és csökkenti aktikivtásukat.

A Syncumar a Prothrombin képzést csökkenti.

A vér alvadékonyságát olyan mértékben célszerű csökkenteni, hogy kivédjük az ereken belüli vérrög kialakulását, de vérzékenységet se okozzon. Egyénenként változó a kívánt gyógyszer dózis meghatározása. A gyógyszer beállítás ellenőrzése Prothrombin méréssel és az INR étékkel történik. A beállítás kezdetén az INR ellenőrzés 1-2 hétig hetente 2-3 alkalommal szükséges. Ha az értékek stabilizálódnak legalább havonta 1-2 alkalommal ellenőrizendő.

Ha a kumarin adagban változtatás történik, vagy az addig szedett gyógyszereket elhagyja a beteg, akkor 1 vagy 2 hetente végzett kontroll INR mérés is szükséges lehet.

Gyógyszerbeállításnál általában a hatás eléréséig szükséges idő a Warfarin szedésnél 2-7 nap, Syncumar szedésnél 2-3 nap. A Warfarin hatás időtartama 18-70 óra, ez jelentősen hosszabb, mint a Syncumar hatás, melynek időtartama 8-11 óra.

Törekedni kell arra, hogy a tartós kezelés során az INR az elvárt értéktartományon belül maradjon tartósan, az Ön esetében 2,5-3,5 között. A Warfarin elhúzódó hatása miatt ez könnyebben elérhető.

Az INR stabilitás a kezelés hatékonyságának fontos eleme.

Azt írja, hogy „36 éves vagyok, két hónappal ezelőtt masszív jobboldali tüdőembóliát diagnosztizáltak nálam, az ok keresése még jelenleg is folyamatban van.” A szervezetben nemcsak véralvadási mechanizmusok működnek, hanem a keletkezett vérrög feloldása is meghatározó. Ennek igazolására ilyenkor a vérrög „törmelék” mérését végzik (D-dimer teszt). A D-dimer koncentráció emelkedése – többek között - a tüdőembólia diagnózis igazolására is szolgál.

Kérdéseire válaszolva:

  • A Warfarin szedésénél is egyénileg változó a napi dózis.  A megfelelő alvadásgátlást biztosító adagot a beteg neme, kora, táplálkozási szokásai, felszívódás mértéke, stb mellett genetikai tényezők is befolyásolhatják.  Általában 3-5 mg, de ettől jelentős eltérések is előfordulhatnak.
  • A különböző gyógyszerek szedése, növényi eredetű főzetek, a táplálék változó K-vitamin tartalma (elsősorban a spenót, brokkoli, káposzta, saláta tartalmaznak nagyobb mennyiségben K-vitamint), az Ön által is szedett étrend-kiegészítők befolyásolhatják az alvadásgátló gyógyszerek hatását. A táplálék kiegészítők kölcsönhatásba léphetnek a Warfarinnal és annak hatékonyságát csökkenthetik. A vegyesen táplálkozó beteg nagy mennyiségben ne fogyasszon „leveles” zöldséget, de a K-vitamin tartalmú ételek túlzott kerülése káros lehet, mert K-vitamin hiányhoz vezethet!
  • Az alvadásgátló váltás (Syncumar « Warfarin) esetén az INR mérés gyakorisága: heti 2-3 alkalom, illetve, az INR értékváltozás függvénye. A Warfarin dózis az INR értéktől függően változtatható.
  • Ha a kumarin adagban változtatás történik, vagy az addig szedett egyéb gyógyszereket elhagyja a beteg, akkor 1 vagy 2 hetente végzett kontrol INR mérés is szükséges lehet.
  • Ha az INR érték beállításra került, a kontroll vizsgálat gyakoriságát a szakmai ajánlások általában havonta 1 alkalommal javasolják. Ettől jelentős eltérések is előfordulhatnak.
  • Ha a tartós alvadásgátló (kumarin) kezelésben részesülő betegek egyéb gyógyszereket is szednek, kísérő betegségek is fennállnak, az INR meghatározásán kívül vércukor, koleszterin, stb. mérésre is sor kerül.      
  • A kezelőorvosával való kooperáció alapvetően fontos. A gyógyszerrendeléseket - Warfarin, LMWH – javaslom a kezelőorvosára bízni.
  • A tartós alvadásgátló kezelés sikere az orvos-beteg-laboratórium jó együttműködésén alapszik.

Üdvözlettel: Dr. Vámosi Ildikó

Szerző: trb85  2012.08.08. 07:35 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr574701651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Josilap 2012.08.13. 08:55:43

Nálam a működő mennyiség 10 mg Marfarin.

Ezzel már hónapok óta tartva a 2,5-3,0 szint, és kis mennyiségű K-vitaminra (zöldség, gyümölcs) szinte nulla kilengés.

Josilap
szintén tüdőembólia (2012. februárban)
süti beállítások módosítása