A fejfájás fontos tünete lehet a trombózisnak is, pedig a görcsös fájdalmakat sokszor csak lelki gyengeségnek, hisztinek minősítik a beteg környezetében. A Lancet nevű brit lap tavaly számolt be annak a férfinak az esetéről, aki minden idők leghosszabb másnaposságával, egészen hat hónapon át küzdött. Utóbb kiderült, trombózisa volt.

A Glasgow-i orvosok tanácstalanok voltak a harminchét éves férfi esetében, aki egy hónapja tartó folyamatos fejfájásra, valamint homályos látásra panaszkodott. A szakemberek nem találtak fejsérülésre utaló jeleket, a férfi nem állt gyógyszeres kezelés alatt, és a kórtörténetében sem volt semmi, ami megmagyarázhatta volna a tüneteket. Nem volt láza, a vérnyomása normális volt és a neurológiai vizsgálatok sem jeleztek kóros elváltozást. Végül egy szemorvos jött rá, mi lehet a baj.

„A páciens látóidege nagyon megduzzadt, ezáltal a vakfoltja is megnagyobbodott, ez okozta a homályos látást. Mindennek oka pedig egy ritka betegség, az agyüregi vénás trombózis" – magyarázta a specialista a férfinél talált elváltozásokat.

A férfi aztán bevallotta, hogy egy hónappal ezelőtt családi problémái miatt négy napon át folyamatosan ivott, körülbelül 35 liter sört gurított le a torkán. Ez súlyos kiszáradást okozott, melynek eredményeként trombózis alakult ki az agyában. A vizsgálatok később megerősítették a felállított diagnózisát.

A trombózisnak ez a fajtája nagyon ritka, Nagy-Britanniában évente egymillió emberből csak három-négy esetben fordul elő. Leggyakrabban gyerekeknél jelentkezik, de az oka ismeretlen. A tünetek között látásromlás, idegi károsodás, zavartság, és különböző rohamok szerepelnek.

A „másnapos” beteg állandó fejfájása és homályos látása csak fél éves véralvadásgátló kezelés hatására múlt el teljesen, így ezzel állította fel a – nem hivatalos – másnapossági rekordot.

Fontos megjegyezni, hogy a nők gyakrabban szenvednek fejfájástól, melynek nagyrészt hormonális okai vannak, ám a 45 éves kor alatt rendszeresen jelentkező migrén kissé fokozza a trombózis és a stroke kockázatát, amit aztán az esetlegesen szedett fogamzásgátló tovább fokozhat. A dohányosoknál ez a veszély akár tízszeresére is nőhet. Tehát mindenképpen fogadjuk meg a jótanácsot, hogy a fogamzásgátlót szedő migrénes nő ne dohányozzon!

Szerző: trb85  2011.09.01. 15:57 3 komment

Címkék: agy alkohol trombózis véralvadás vérrög vérhígító véralvadásgátló protrombin alvadásgátló

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr73195715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mgeza75 2011.09.15. 13:38:45

Mostantól még ez is eszembe jut majd, ha többet iszom a kelleténél... még nagyobb lesz a bűntudatom:)

brendex 2011.09.15. 13:40:43

@mgeza75: Semmiképpen ne gondolj ilyesmikre, csapasd!!

trb85 2011.09.15. 13:41:47

Bizony, az élet nagyon veszélyes! :)))
süti beállítások módosítása