Összefoglaló sorozatunkban a Trombózis blogon megjelent bejegyzéseket csoportosítottuk, előbb az alapokkal ismerkedtünk meg, aztán bemutattunk olyan emberi történeteket, amelyekben a trombózis játszotta a főszerepet, majd terápiákkal, hasznos tanácsokkal láttuk el olvasóinkat. A szeptemberben indított Orvos válaszol rovatunkban a legkülönfélébb trombózissal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak szakértőink. Idei utolsó összefoglalónkban pedig egy forradalmi találmány történetét ismertetjük, amely alapvetően fogja megváltoztatni a véralvadásos betegek életét. A Diagon Kft. által kifejlesztett CoagS nevű készülék még engedélyeztetés alatt áll ugyan, de jövőjének sikerét illetően nincsenek kétségek.

 

A szájon át adagolt véralvadásgátló ellenőrzése

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a trombózisos megbetegedések gyógyításában milyen komoly jelentősége van az önellenőrzésnek. Egy angol nyelvű tanulmány szerint az önmonitorozó csoportban jelentős mértékben csökkent a thromboemboliás események száma, a nagyobb haemorrhagiák (különböző vérzések), a halálozás viszont jelentősen nem mérséklődött. Az 55 év alatti betegek esetén viszont csökkent a thrombosisok száma. A tanulmány részletei itt olvashatók.


Egy fővárosi labor adatai önmagukért beszélnek
 

Budapest egyik legnagyobb forgalmú, összesen 400 ezer járóbeteg ellátását végző laboratóriumának egy évnyi adatai az INR mérés részleteiről azt mutatják, hogy az összes betegre vetítve pedig több mint 14 százalékukat túladagolták, közülük 1139 esetben egészségkárosító, esetleg életveszélyes állapotot jelzett az INR mérés.
 

Új korszak kezdődhet a trombózis kezelésében
 

Egy hosszú kutatások során itthon kikísérletezett vegyületnek köszönhetően lényegesen könnyebbé válik a véralvadásszint, azaz az INR-érték ellenőrzése, ami csak Magyarországon több százezer vérhígító gyógyszert szedő, vagy más okból trombózisveszélynek kitett beteg életét könnyítheti meg. A Diagon Kft. laboratóriumában előállított reagens a feltalálói szerint ugyanis sokkal stabilabb, mint az eddig ismertek, és teljes vérből, azaz centrifugálás nélkül is képes kimutatni az INR-értéket.
 

Igazi meglepetés, lenyűgöző fejlesztés– állítja a Diagon Kft. indonéz és török partnere, aki az elsők között próbálta ki a kis gépet. A termék - jelenlegi állapotában - elsősorban a háziorvos a végfelhasználó, de rövid időn belül akár otthon, saját magunk is elvégezhetjük az egyszerű műveletet.

 


 

Több tévécsatorna is más sajtóorgánumok is sokat foglalkoztak a vadonatúj készülékkel, amelynek gördülékeny hazai engedélyeztetése elengedhetetlen a hazai és külföldi elterjedéshez.

Szerző: trb85  2011.12.23. 08:03 Szólj hozzá!

Címkék: megelőzés kutatásfejlesztés laboratórium tüdőembólia syncumar diagon mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin inr érték inr prothrombin trombózisklub diagon kft coags kern józsef medica2011

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr593479504

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása