Fél éve indított blogunk összesen 53 bejegyzésében a trombózisos megbetegedésekről, a lehetséges terápiákról, különböző hasznos tanácsokról és az INR-mérés fontosságáról közöltünk írásokat, összeállításokat. Az Orvos válaszol rovatban olvasóink kérdéseit vettük sorra, reméljük, a válaszok hasznosnak bizonyultak más, véralvadási problémákkal küzdő betegeknek is. Az év vége felé közeledve most összegezzük a leírtakat, csokorba szedjük a legfontosabb kérdésköröket, kezdjük elsőként az alapokkal.

 

A véralvadás-gátlás története

 

Karl P. Link, a wisconsini egyetem biokémikusa jött rá arra, hogy a penészes somkóró növény tartalmaz egy igen hatékony véralvadásgátló szert, amit aztán elnevezett Warfarinnak. Azért adta ezt a furcsa nevet, mert a kutatásait senki nem támogatta az Egyesült Államokban, csak a Wisconsini Öregdiákok szövetsége (Wisconsin Alumni Research Foundation), így annak kezdőbetűiből alkotta meg a hatóanyag nevét. Az 1959-ben felfedezett molekulát azóta sokat kutatták, ma három változata ismert: a Warfarin, amely nálunk Marfarinként kapható, az Acenocumarol, amely itthon Syncumar néven ismert, illetve a Phenprocoumon, amely Magyarországon nincs forgalomban, de Marcumar néven forgalmazott gyógyszer. … Túlzás nélkül állítható, hogy 1959-óta több tízmillió ember köszönheti az életét Karl P. Link felfedezésének, aki a penészes somkóróból előállította a Warfarint – olvasható a hatóanyagról szóló bejegyzésben.

 

A legismertebb „vérhígító”

 

A vérhígító gyógyszerek - ilyen a jól ismert Syncumar - elnevezésükkel ellentétben cseppet sem hígítják a vért, de korlátozzák a véralvadásért felelős K-vitamin hatását, és ennek következtében egyáltalán nem veszélytelenek. Egy rosszul beállított dózis néha nagyobb bajt okoz, mintha a beteg be sem vette volna a pirulát. A Syncumar ráadásul egy igen elavult készítmény, nehéz vele optimálisan beállítani a megfelelő véralvadási szintet.

 

A diéta fontossága

 

A Syncumart szedő betegek diétája rendkívül fontos, mert az befolyásolja a gyógyszer adagolását. A dolog lényege, hogy a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez K vitamin kell. A Syncumar azonban gátolja a K vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére annak, aki ezt a gyógyszert szedi. Ha valaki egyszerre sok zöldséget vagy gyümölcsöt eszik - amelyekben sok a K vitamin –, akkor megemelkedik a prothrombin szint, és az optimális 20-30 százalék fölé emelkedik. Ezért ezeknek a betegeknek ajánlatos kerülni a nagyobb mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztását. … A zöldségeken kívül egyéb élelmiszerek is magas K-vitamin tartalommal rendelkeznek, ezért megnéztünk egy másik rendszerezést is.

 

Az INR értéke a legfontosabb mérőszám

 

Világszerte az INR (International Normalised Ratio) számát használják a véralvadás aktuális állapotának leírására. Egészséges emberben az INR 1-gyel egyenlő, ilyenkor a vér alvadása normális. A véralvadásgátló kezeléssel ezt az értéket növelik meg, azaz késleltetik a véralvadást. A kezelés optimális szintje tehát a legtöbb esetben INR = 2-3, de fokozottan alvadásra hajlamosító állapotokban még ennél is magasabb terápiás értéket kell elérni, ahol az INR már 2,5 - 3,5 között mozoghat. Ilyen állapot például a mechanikus műbillentyű beültetése utáni időszak.

 

A genetikai hajlam

 

Már jól tudjuk, milyen hajlamosító tényezői lehetnek a trombózisnak: elhízás, dohányzás, inaktív testhelyzet és az abból adódó pangás a végtagokban, fogamzásgátló szedés, balesetek és csonttörések. De van egy olyan hajlamosító tényező is, amit sajnos nem tudunk kiiktatni semmilyen odafigyeléssel, ez pedig a genetikai öröklődés. Ezek az öröklött tényezők az említett állapotoktól függetlenül is hajlamosabbá tesznek a trombózisra, azokkal kombinálódva pedig akár sokszorosára is emelhetik a kockázatot. Közülük a legfontosabb az V. véralvadási faktor úgynevezett Leiden-mutációja.

 

Év végi összefoglalónkat az emberi történetekkel folytatjuk >>>

Szerző: trb85  2011.12.12. 08:04 3 komment

Címkék: trombózis vérvizsgálat syncumar véralvadásgátló warfarin inr érték inr

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr283459202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Limmi 2011.12.13. 06:22:39

Már bocsánat, de talán nem kellene azt írogatni, hogy választ adnak a levélben feltett kérdésekre.
Ugyanis..én jó ideje csak várom azt a választ..várom..,de semmi.
Azért..köszönöm.
(de mit..? )

trb85 2011.12.13. 13:13:28

Kedves boyana! Sajnálom, hogy eddig még nem kapott választ, de azt minden levélírónak elmondjuk, hogy kicsit hosszabban kell várni, amihez a megértésüket kérjük. Remélem, mielőbb megkapja kérdésére a választ!

horkay82 2011.12.16. 18:36:48

Egyszer én is így jártam egy másik fórumon, sokat kellett várnom a válaszra.
süti beállítások módosítása