A trombózissal küzdő betegek elsődleges gondja a megfelelő étrend kialakítása. Hogy miért, ennek magyarázatát kezdjük az elején! (Előre szólunk, az illusztrációkon csupa mértékkel fogyasztható élelmiszer szerepel.)

A K-vitamin a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje, a prothrombin képződéséhez kell. K-vitamin hiányában nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz, azaz vérzékenység alakul ki. Azért ennyire fontos ez a kérdés, mert a legtöbb trombózisos beteg Syncumart szed, ez a gyógyszer pedig nagyban gátolja a K-vitamin hatását, azaz csökkenti a véralvadási képességet.

K-vitamin nagyrészt a zöldségfélékben van, ezért fontos, hogy tartsuk a megfelelő diétát, és egyszerre ne fogyasszunk túl sok zöldségfélét, mert azzal összezavarjuk a Syncumar hatását, és túlzásba visszük a „vérhígítást”. A cél inkább az, hogy egyenletesen adjuk meg a szervezetnek ezt a tápanyagot, hogy az a már beállított véralvadásgátló hatását ne befolyásolja.

Egyszer már foglalkoztunk a helyes diéta fontosságával, részletesen leírtuk ezt a hatásmechanizmust is, most viszont következzen egy pontos felsorolás arról, melyik zöldségnek mennyi a K-vitamin tartalma. A felsorolás alapján könnyebben állíthatjuk össze a helyes étrendet. Nem árt az elején mindig ellenőriznünk az értékeket, hogy aztán akár már a piacon megtervezhessük a hétvégi menüt úgy, hogy megfeleljünk az ideális K-vitamin bevitelnek.

A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél), ugyanis a leveles növényekben található belőle a legtöbb. Két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek. Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70 százaléka szívódik csak fel.

Zöldségek és gyümölcsök K-vitamin tartalma (microgramm/100 gramm)

 

ananász

1

zöldborsó

50

gomba

1

karfiol

50

görögdinnye

1

uborka

75

sárgadinnye

1

spenót

120

mangó

1

petrezselyem

125

burgonya

3

vöröskáposzta

125

alma

5

fehérkáposzta

200

paradicsom

5

fejes saláta

129

szőlő

5

kelkáposzta

200

őszibarack

5

brokkoli

200

szilva

5

répafélék

650

zöldbab

14

szamóca

670

tarkabab

50

 

 

 

Segítség a legjobb étrend kialakításához!

A zöldségeken kívül egyéb élelmiszerek is magas K-vitamin tartalommal rendelkeznek, ezért most nézzünk meg egy másik rendszerezést! Az ennivalók 3 csoportba sorolhatók aszerint, hogy mennyire befolyásolják a Syncumar hatását. Vannak, amelyek mérsékelten csökkentik a hatását, néhány élelmiszer viszont nagyon. Ezek alapján egyes élelmiszereket korlátlanul, másokat szokásos mennyiségben ajánlott fogyasztani - vagy éppen kerülni kell.

Nem befolyásolja a Syncumar hatását a hús, a hal, az oliva, a tej, a sajt, a burgonya, a rizs, a kenyér és a tészta. (K-vitamin tartalom: 0,01 mg/100g alatt)

Ezekből - ha más betegség miatt nem diétázunk - bármilyen mennyiséget elfogyaszthatunk. Tészták közül a durumlisztből, tojás felhasználása nélkül készültet válasszuk.

Mérsékelten csökkenti a Syncumar hatását az alma, a narancs, a répafélék, a paprika, a póréhagyma, a hagyma, a zeller, a kukorica, a spárga, a kapor, a petrezselyem, a zöldbab, az uborka, a gomba, a vaj és az étolaj. (K-vitamin tartalom: 0,01-0,1 mg/100g)

Ezeket szokásos mennyiségben fogyaszthatjuk. Tízóraira például akár minden nap megehetünk egy almát, vagy a sárgarépát is bátran elfogyaszthatjuk. Vajat és olajat nyugodtan használhatunk az ételkészítéshez, ám lehetőleg minél kisebb mennyiségben.

Kifejezetten csökkenti a Syncumar hatását a máj, a tojás, az eper, a málna, az avokádó, a paradicsom, a paprika, a saláta, a spenót, a brokkoli, a kelbimbó, a káposzta, a karfiol, a szójabab, a málna, a szamóca és a zöld tea. (K-vitamin tartalom: 0,1-0,6 mg/100g)

Ezeket az élelmiszereket kis mennyiségben fogyasszuk! Tehát nem tilos semmi, de a napi 10 dkg-ot ne lépjük túl. A bevitel lehetőleg egyenletes legyen. A felsorolt zöldségek önálló köretként nem fogyaszthatók, viszont a belőlük készülő leves vagy 10 dkg-nyi saláta igen. Tojást önálló ételként ne együnk, kerüljük a rántottát, a tükörtojást. Zöld tea helyett kevés fekete teát vagy gyümölcsteát igyunk, esetleg különféle gyógynövényteákat is beiktathatunk helyette, ilyen a kamilla, a csipkebogyó, a citromfű, a hársfavirág vagy a borsmenta.

További segítség: összefoglaló táblázat az egyes élelmiszerek vitamintartalmáról ITT!


Szerző: trb85  2011.09.22. 07:44 3 komment

Címkék: egészség diéta trombózis embólia tüdőembólia vérrög syncumar vérhígító k vitamin mélyvénás trombózis véralvadásgátló protrombin mélyvénás prothrombin trombózisklub

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr583258696

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

brendex 2011.09.27. 10:00:26

Ez nagyon hasznos, kösz!

papaverin 2012.09.01. 11:37:15

@brendex: Hát tényleg hasznos lenne, ha nem volna benne ellentmondás a szövegen belül valamint a szöveg és a táblázat között.
Éspedig: Paradicsom a szövegben kifejezetten csökkenti a Syncumar hatását, a táblázat feltüntet 5mcg/100gramm értéket ugyanannyit mint az almára.
Hiány, hogy a paprika (gondolom zöldpaprika) a táblázatban nem szerepel, a szövegben viszont mérsékelten is és kifejezetten is csökkenti a Syncumar hatását.
A répafélék a szövegben mérsékelten csökkentik a Syncumar hatását ugyanakkor a táblázat ordítóan magas 650mcg/100gramm értéket ad meg.
No, ennyit a jószándékú felületességről és a lektorálás hiányáról.

trb85 2012.09.03. 11:40:08

@papaverin:
A szövegben és a táblázatban található értékek és javallatok valóban ellentmondásosak lehetnek, de a paradicsom és a paprika esetében például egyrészt az adott fajta, másrészt a zöldség érettségi foka is befolyásolja a K-vitamin tartalmat, ezért szerepelnek két kategóriában is. Ha a neten rákeres különböző egyéb forrásokra, láthatja, hogy a dietetikusok és szakorvosok is hasonlóan "rugalmas" besorolással állnak elő, amikor Syncumart szedő betegek diétájához adnak tanácsot.
Ajánlom figyelmébe példaként a következő két oldalt, az egyik egy dietetikus hallgató összefoglalóját tartalmazza, a másik pedig egy Syncumar szedéséhez írt betegtájékoztató:

nutrilab.hu/tag/k-vitamint-tartalmazo-elelmiszerek

www.gvmd.hu/pdf/syncumar.pdf
süti beállítások módosítása