Éva, aki a facebook-on is csatlakozott már a Trombózisos Betegek Oldalához, szakorvosi tanácsot kért. Kérdésére Dr. Czikkely Rózsa válaszolt:

„Három trombózisom volt, Leiden-mutációm van. Nálam a Syncumar-ral van gond, mivel három mg-ot szedek, de így is kettő alatt van az értékem. Már sokszor azt sem tudom, mit is egyek. A gyógyszereim sem az igaziak, mert több betegségem is van (szívritmuszavar, magas vérnyomás, autoimmun, pajzsmirigy, paresis, csontritkulás és gerincbetegség), mindemellett egyik gyógyszer üti a másikat (propafenon, detralex, coverex, miderysone, medazepam, alpha d, syncumar, letrox, azarga szemcsepp, apranax, meloxep, atoris, venoruton forte). Ha tudna valami ötlet vagy tanácsot adni, szívesen fogadnám. További szép napot kívánok! Éva"

Kedves Éva!

A Faktor V Leiden mutáció (más néven aktivált protein C (APC) rezisztencia) olyan öröklött elváltozás, amely megnöveli a vénás tromboembólia kialakulásának kockázatát. A betegség lényege, hogy az V. véralvadási faktor egy genetikai mutáció révén megváltozik. Ez a megváltozott V. véralvadási faktor a véralvadásban továbbra is be tudja tölteni a szerepét, de míg a véralvadás során az aktivált V faktort egészséges egyéneken a protein C hatástalanítani tudja, addig ez a hatástalanítás Leiden mutáció esetében nem tud megtörténni. Emiatt a betegek vére fokozottan alvadékony, trombózis, azaz vérrögképződés okozta elváltozásra hajlamos.

Az Ön által szedett Syncumar nevű gyógyszer a K-vitamin hatását gátolja, amely a véralvadáshoz szükséges egyik fehérje (prothrombin) képződéséhez kell. Tehát gátolva a K-vitamint, nem képződik kellő mennyiségű prothrombin, így a véralvadás is gátolt lesz. A kellő hatás elérése mindig egyéni beállítást igényel, az eredeti prothrombin szint 20-30 százalékát kell elérnünk, ez 2,0 - 3,0 közötti INR értéket jelent. A tapasztalat szerint nagyon különböző az a Syncumar mennyiség, amivel ez elérhető, van olyan beteg, akinek napi 1 mg adása elegendő, de olyan is van, aki napi 6 mg, esetleg e feletti dózis szedésére szorul. Ezért nem kell megijedni, ha Ön 3 mg-ot szed.

Mint írja, problémát okoz a megfelelő ételek kiválasztása. Valóban, a táplálékok nagy része, főleg a zöldségfélék sok K-vitamint tartalmaznak, mely gátolja a Syncumar hatását. Ugyanakkor szervezetünknek szüksége van a zöldségfélék fogyasztására. Nem kell lemondani ezekről az ételekről. A nagy K-vitamin tartalmú táplálékokból nem szabad egyszerre túl nagy mennyiséget fogyasztani. Úgy kell összeállítani az étrendet, hogy lehetőleg egyenletes legyen a táplálékkal szervezetbe kerülő K-vitamin mennyisége, ez megkönnyíti a Syncumar adagolásának beállítását. (Segítségként szolgálhat a Syncumar betegtájékoztatójában található összeállítás a különböző élelmiszerek K-vitamin tartalmáról.)

Az ön által szedett gyógyszerek közül a Propafenon (szívritmuszavarok kezelésére), a Medazepam (nyugtató, szorongáscsökkentő), a Letrox (pajzsmirigyhormon pótlás), az Apranax és a Meloxep (nem-szteroid gyulladáscsökkentők) befolyásolhatják a Syncumar hatását. Megkönnyíti a Syncumar terápia beállítását, ha a fenti gyógyszerek adagjait nem változtatja meg és lehetőleg azonos időpontban veszi be őket. Ugyanilyen fontos, hogy a Syncumart is minden nap azonos időben vegye be (pl. délután vagy este).

Minden esetben, amikor gyógyszereit, vagy azok adagolását megváltoztatják, haladéktalanul tájékoztatnia kell erről kezelőorvosát, mert szükség lehet a Syncumar adagjának módosítására is. Ugyancsak tájékoztatnia kell orvosát újabb gyógyszerek, táplálék kiegészítők szedéséről is, mert ezek is megváltoztathatják a kezelés egyensúlyát.

A tartós véralvadásgátló kezelés ellenőrzésére a protrombinidő (PT) mérését használjuk. Hogy mind a hazai, mind a külföldi laboratóriumokban elvégzett vizsgálatok összehasonlíthatóak legyenek (turizmus, tartós külföldi tartózkodás), az eredményeket nemzetközi egységben adjuk meg. Ez az  INR (international normalized ratio).

Egy hazai nagy laboratóriumban egy év alatt elvégzett 63 500 db INR vizsgálat alapján készített statisztika kimutatta, hogy a terápia ellenőrzéséhez szükséges kontrollvizsgálatokat átlagban csak kéthavonta végzik el. Sajnos ennek oka lehet az, hogy nem áll rendelkezésre olyan prothrombin-INR mérőeszköz, mint a cukorbetegeknél a vércukormérő készülék. Ez megnehezíti a terápia helyes beállítását, szükség esetén az időben elvégzett korrekciót. Nagyon lényeges a terápia rendszeres ellenőrzése, az INR mérése akkor is, ha semmi panasza nincs!

A Faktor V Leiden mutáció öröklött, egész életre szóló hajlamosító tényező a tromboembóliás megbetegedések kialakulására. Emiatt különösen fontos, hogy olyan életmódot alakítson ki, mely minden egyéb hajlamosító tényezőt a minimálisra csökkent vagy kizár. Lehetőleg naponta végezzen aktív mozgást, sétáljon, kerülje az órákig tartó ülést. Hormonális fogamzásgátló és a dohányzás TILOS!

Üdvözlettel: Dr. Czikkely Rózsa

Szerző: trb85  2011.09.16. 08:04 Szólj hozzá!

Címkék: fogamzásgátló egészségügy trombózis embólia vérvizsgálat syncumar vérhígító orvos válaszol mélyvénás trombózis protrombin inr érték inr prothrombin trombus

A bejegyzés trackback címe:

https://trombozis.blog.hu/api/trackback/id/tr53229462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása